Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Line Anda Dalmar/Tegnerforbundet
Line Anda Dalmar/Tegnerforbundet
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Kunst-Norge står opp for den kunstneriske ytringsfriheten, og Oslo-området fortsetter å vise kunst av høy kvalitet.

Siktelsen mot Black Box Teater har preget mye av nyhetsbildet den siste uka. Grunnlaget for siktelsen var at teaterstykket «Ways of seeing» viser bilder av justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) og samboeren Laila Anita Bertheussens hjem.

Statsminister Erna Solberg har kritisert teaterstykket for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker. Dette sa hun i lys av en rekke angrep mot justisministerens bolig, men 14. mars ble det kjent at justisministerens samboer selv er siktet for å stå bak i alle fall det siste angrepet mot egen bolig.

Samtidig gjør statsministeren det tøffere å være kunstner. Å fotografere en husfasade er intet lovbrudd, og det finnes heller ingen bevis for for sammenheng mellom teatergruppa og hærverkene begått mot FrP-politikerens bolig.

Derfor henla politiet saken mot Black Box Teater søndag. Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland uttaler til VG at hun har glad på vegne av Norge for henleggelsen:

Annonse

– Dette var et tydelig angrep på ytringsfriheten. Det bør aldri skje igjen.

Mange mener kampen ikke er over, og nå har Kunst-Norge mobilisert seg. En rekke kunstinstitusjoner og organisasjoner arrangerer en markering foran stortinget lørdag 23. mars for å forsvare den kunstneriske ytringsfriheten, som vi i Vernissageguiden ser på som en nødvendighet for et demokratisk samfunn. Vi ønsker at flere skal engasjere seg i den kunstneriske offentligheten, og nettopp derfor lager vi denne ukentlige oversikten over de beste utstillingene akkurat nå. I dag anbefaler vi fem:

Den nye utstillingen på Bærum Kunsthall viser en rekke ulike kunstuttrykk, som utforsker hvordan mennesker og naturen er knyttet til hverandre. (Foto: Bærum Kunsthall.)

«Utopian Paradise/Sublime Nature» på Bærum Kunsthall

Åpning torsdag 21. mars klokka 18.00 i Odd Nansensvei 19.

I kveld er det duket for en helt ny gruppeutstilling på Bærum Kunsthall.

Fire kunstnere tar utgangspunkt i hvordan mennesket og naturen er knyttet til hverandre. I Siri Austeens lydinstallasjon “Det som beveges flytter seg” får industrielt fremstilte halvfabrikata en ny funksjon. Tau, kabler, elektronikk og håndkolorerte glassflater er flettet sammen til et scenisk tablå, som omfavnes av en lydinstallasjon bestående av feltopptak.

I Hedvig Winge sine stedsspesifikke installasjoner undersøker hun naturens avtrykk i materialer i form av forvitring, og bruker gjerne materialer som leire, gips og betong. Elisabeth Jarstø og Hans Edward Hammonds benytter seg av mer teknologiske medium, som video, foto, lyd og performance – hvor tema som menneskets relasjon til naturen, men også menneskets egen natur.

Les mer her.

Line Anda Dalmar visualiserer sine egne minner i utstillingen “Tilfeldige minner”. (Foto: Tegnerforbundet.)

Dobbelutstilling på Tegnerforbundet

Åpning torsdag 21. mars klokka 18.00 i Rådhusgaten 17.

I utstillingen “Tilfeldige minner” får vi se Line Anda Dalmars visualiseringer av hennes egne minner. I en redsel for å glemme, prøver hun å dokumentere abstrakte opplevelser – som minner om steder, tanker, tid og situasjoner.

Hedvis Lien Rytter tematiserer forholdet mellom lek, drømmer og behovet for beskyttelse. Utstillingen “There is a place for us” viser en rekke arbeidet tegnet med tusj på papir, samt en installasjon, som alle tar leken på alvor, og ser på lek som et konkret uttrykk for drømmer og lengsler.

Les mer her.

Den nye gruppeutstillingen på Golsa viser blant annet arbeider av Johanne Hestvold, som er kjent for sine romlige skulpturer. (Foto: Galleri Golsa.)

«To make the stone stony» på Galleri Golsa

Åpning torsdag 21. mars klokka 19.00 i Waldemar Thranes gate 84c.

Galleri Golsa åpner en ny gruppeutstilling med den noe finurlige tittelen “To make a stone stony”. Tittelen er tatt fra et sitat av Victor Shklovsky fra 1917, hvor han skriver om hvordan kunst “eksisterer for å få en til å føle, for å gjøre en stein steinete”. Det virker altså som det er de store spørsmålene i livet som er bakteppet for den nye gruppeutstillingen, hvor vi kan opplever arbeider av Anders Holen, Allison Katz, Johanne Hestvold, Tyra Tingleff og Vivian Greven. En ung og lovende gjeng med kunstnere det absolutt er verdt å følge med på!

Les mer her.

Performance av duoen Koppen & Jorkjen preges av ritual. (Foto: Galleri Kladden.)

«Soft Awakening» av Koppen & Jorkjen på Galleri Kladden

Åpning torsdag 21. mars klokka 19.00 i Brugata 12.

Galleri Kladden åpner utstillingen “Soft Awakening” denne uka. Den norske performance-duoen Koppen & Jorkjen består av Henrik Koppen og Finn Adrian Jorkjen, og gjennom ritualpreget performancer og lyden av radio skaper de sin egen mytologi. Til denne utstillingen har kunstnerduoen bygget en installasjon som vil integreres i en performance på åpningskvelden klokka 19.30.

Les mer her.

Også Melk sin nye gruppeutstillingen utforsker forholdet mellom mennesket og naturen. (Foto: Melk Galleri.)

«Suddenly gave the effect of sunlight» på Melk Galleri

Åpning fredag 22. mars klokka 19.00 i Waldemar Thranes gate 51.

På fredag anbefaler vi å ta turen til Melk, hvor man blant annet kan oppleve arbeider av den kjente lydkunstneren John Cage, og vår egen Kamilla Langeland.

Gjennom fem ulike kunstnerskap, både norske og internasjonale, utforskes blant annet forholdet mellom mennesket og natur, maskiner og dyr, og det subjektive mot det objektive. Dette undersøkes i en rekke ulike uttrykk, som blant annet poesi, lyd, levende organismer og fotografi.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar