Vernissageguiden er tilbake med den viktigste kunstnyheten og de beste utstillingsåpningene.
Oslo? Se hit.
Det er nærmere 20 år siden det kjente Picasso-maleriet «Portrett av Dora Maar» ble stjålet fra en saudisk sjeik sin luksusbåt på den franske rivieraen, i 1999.
Nå melder Artsy at verket, til en verdi av nærmere 250 millioner kroner, er tilbake i rette hender igjen, etter å ha blitt funnet av den nederlandske kunstdetektiven Artur Brand, mannen som ofte omtales som «Indiana Jonas of the Art World».
Brand har jaktet på maleriet i fire år, noe som har gitt ham innsikt i den nederlandske kriminelle underverdenen. Tidligere denne uken dukket to mellommenn opp på døra til Brand med det etterlengtede maleriet innpakket i sengetøy og søppelposer.
Maleriet skal ha skiftet hender over ti ganger, og har blitt brukt som sikkerhet i blant annet narkotika- og våpenhandel.
Bergens kunstscene er en smule mindre kriminell denne uken. Den er derimot der den hører hjemme: Åpen og tilgjengelig for publikum. Vi anbefaler særlig fire åpninger denne uken:
«Let’s crush the patriarchy» av Lisa Englesson Hallberg på Joy Forum
Åpning torsdag 28. mars klokken 18.00 i Möllendalsveien 61.
Lisa Englesson Hallberg ønsker å invitere kampstemmene i oss ved å skape et rom for å knuse patriarkatet over denne helgen. Dette foregår gjennom en performance/workshop som innebærer en helaften med diskusjon og skriving i tillegg til å drikke kaffe og høre på musikk.
Publikums bidrag, i form av historier og tanker, vil med samtykke av de deltagende kunne bli brukt av Hallberg til å knuse patriarkatet. Det hele starter i dag på Joy Forum og varer over helgen til det avsluttes i en performance mandag klokken 13.00.
Les mer her.
«The Image of Power: A Bergen Parade» av Erick Beltrán på Hordaland Kunstsenter
Åpning torsdag 28. mars klokken 19.00 i Klosteret 17.
I dag snakker kunstneren Erick Beltrán om de historiske og ideologiske implikasjonene rundt makt i et foredrag som holdes i Hordaland Kunstsenter.
Her er spenningen mellom individet og kollektivet, samt relasjonen mellom individet og staten en viktig del av diskusjonen. Sentrale spørsmål vil blant annet være: Hvordan representerer vi som kollektiv makt/staten i dag? Hvordan forestiller vi som enkeltpersoner oss makt (visuelt eller på andre måter), og hvordan blir slike forestillinger til?
Foredraget er starten på et lengre kunstprosjekt organisert av Volt i samarbeid med Beltrán. Tanker fra Bergens befolkning rundt temaet makt skal samles inn, og til slutt skal det hele resultere i en parade i Bergen høsten 2019, med plakater og masker inspirert av publikums tanker og idéer.
Les mer her.
«Innbilling» av Månebedotten & Mørkerommet på Isotop
Åpning fredag 29. mars klokka 18.00 i Magnus Barfot gate 25
På Isotop denne uken kan du få med deg en utstilling av analog fotokunst i regi av Månebedotten og Mørkerommet. Dette er en del av en felles jubileumsutstilling og slippfest for siste utgave av Månebedotten. Den #8 utgave «Innbilling» forklares tematisk på følgende måte: «1.1 ikkje verkeleg
noko som berre eksisterer i fantasien 2. ha ei falsk førestilling om (noko, især eigne prestasjonar, eiga betydning)».
Les mer her.
«Tilbake til Naturen» av Laurie Grundt på Knipsu
Åpning fredag 29. mars klokken 19.00 i Strandgaten 224.
Samfunnet og mennesket er sentrale tema i Laurie Grundts malerier som stilles ut på Knipsu denne uken. Maleriene er en invitasjon til å se verden gjennom et kritisk blikk der makten, kapitalen og storsamfunnet settes opp mot det enkle liv.
Grundt vakte oppsikt med sin kunst allerede i 1966 gjennom samarbeidet med Gruppe 66 i Bergen kunstforening. Deretter levde han kunstnerlivet i København hvor han levde 35 år som en del av Christianiakollektivet.
Gjennom sin langstrakte karriere har han vist sine arbeider i en rekke gallerier og institusjoner internasjonalt. I tillegg har han gitt ut diktsamlinger og manifest, komponert musikk, illustrert for dagspressen og produsert kortfilmer og langfilm. For ti år siden vendte han tilbake til Bergen for å dø, men den vitale kunstneren på 95 år produserer fremdeles malerier, tekster og tegninger i fleng. Utstillingen på Knipsu viser Grundts arbeider fra de siste fire årene.
Les mer her.