Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Munchmuseet/Oslo Kunsthall
Munchmuseet/Oslo Kunsthall
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er tilbake med ukas viktigste kunstnyhet, og de beste utstillingsåpningene akkurat nå.

Bergen? Se hit.

Antallet angrep på den kunstneriske ytringsfriheten har økt, og gitt trangere kår i Vesten. Det skriver Klassekampen, basert på funnene fra den årlige rapporten «The State of Artistic Freedom», utarbeidet av den globale kunstnerisk ytringsfrihetsorganisasjonen Freemuse, som ble lagt frem tirsdag, under et seminar i regi av Fritt Ord i Oslo.

Den internasjonale direktøren for Freemuse, Srirak Plipat, var til stede, og kunne fortelle at antallet angrep på den kunstneriske ytringsfriheten har økt fra 553 i 2017 til 673 i fjor, og at 157 kunstnere i 29 land ble fengslet eller satt i varetekt.

Man forbinder gjerne angrep på ytringsfriheten med autoritære regimer. Men Freemuse uttrykker bekymring over at flere demokratiske land har økt sine forsøk på sensur og straffeforfølgelse av kunstnere. Klassekampen skriver også at siktelsen mot Black Box-stykket «Ways of Seeing» kommer til å føre til at Norge havner på «versting-lista» neste år, som følge av siktelsen mot kunstnerne.

Annonse

Lørdag var det demonstrasjoner i både Oslo, Bergen og Trondheim for å forvare kunstnere mot frykt og selvsensur, og denne uka fortsetter heldigvis kunstnere å bruke ytringsfriheten sin til det fulle. På Grafill blir det kunstnerisk protest mot rivingen av Y-blokka, hvor sju kunstnere utforsker byggets formspråk, kunstneriske arv og samfunnskritiske rolle. Totalt anbefaler vi fem utstillinger denne uka:

«Regjeringskvartalet» (2019) av John Hoelstad Dæhli. (Foto: Grafill.)

«Spreng den/riv den» på Grafill

Åpning torsdag 28. mars klokka 18.00 i Rosenkrantz gate 21.

Etter bombingen av Regjeringskvartalet 22. juli 2011 ble den mye omtalte Y-blokka skadet, og i 2014 ble den bestemt revet. Dette har skapt store protester fra Fortidsminneforeningen, Riksantikvaren og i arkitektur- og kunstmiljøene.

Y-blokka ble tegnet av Erling Viksjø, og sto klart i 1969, og prydes av Picasso-arbeidene «Fiskerne» og «Måken» som er en integrert del av fasaden til bygget.

I kveld blir det kunstnerisk protest mot rivingen på Grafill. I utstillingen «Spreng den/riv den» utforsker sju kunstnere bygget sitt formspråk, kunstneriske arv og samfunnskritiske rolle.

Les mer her.

Zdenka Rusova er en av Norges fremste grafikere. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter.)

«Zdenka Rusova – grafikkens nestor» på Henie Onstad Kunstsenter

Åpning fredag 29. mars klokka 11.00 i Sonja Henies vei 31. 

Fredag formiddag inviterer Henie Onstad Kunstsenter til en retrospektiv utstillingen av Zdenka Rusova (1939). Hun er en av Norges største grafikere, og har i 50 år markert seg på kunstfeltet. Rusovas er født i Praha, men kom til Norge i 1068 hvor hun også har jobbet som professor, og ble den første kvinnelige rektoren ved Statens kunstakademi.

I utstillingen «Zdenka Rusova – grafikkens nestor» får vi se et bredt utvalgt av den eminente kunstnerens arbeider, med sitt særpregede abstrakte formspråk med referanser til kroppen.

Les mer her.

Kunstneren Fadlabi presenterer et selvbiografisk prosjekt i den nye utstillingen sin «About the artist». (Foto: Muchmuseet og Oslo Kunsthall.)

«About the artist» av Fadlabi på Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo.

Åpning fredag 29. mars klokka 19.00 i Dronning Eufemias gate 34.

Fredag ettermiddag åpner en ny utstilling med kunstneren Fadlabi på Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo. Dette blir hans første store utstilling i Oslo siden Kunstnerforbundet i 2015, og viser en serie med helt nye malerier, samt en tekst om hans oppvekst som legesønn i Khartoum, om flukten fra hjemlandet og ankomsten til Norge.

I sine malerier kombinerer Fadlabi alt fra popkunst, etiopiske kirkeikoner og afrofuturisme. Den nye utstillingen er et selvbiografisk prosjekt, hvor maleri, litteratur, kunst og liv smeltes sammen.

Les mer her.

Franz Gertsch sine tresnitt har nærmest et fotografisk uttrykk. (Foto: Galleri K.)

«Franz Gertsch, Selected woodcuts 1986-2017» på Galleri K

Åpning fredag 29. mars klokka 19.00 i Bjørn Farmanns gate 2 (4). 

På fredag inviterer Galleri K til sin andre utstilling med tresnitt av Franz Gertsch. Hans arbeid er preget av et fotografisk uttrykk, og vant for dette internasjonal anerkjennelse for sine hyperrealistiske malerier på 1970-tallet. I 1986 startet Gertsch med tresnitt, noe overraskende kanskje, siden det er en veldig gammel teknikk som ikke virket å passe hans kunstneriske uttrykk. Gertsch trengte utfordringen, og når man nå ser på arbeidene hans ser både tresnittene og maleriene ut som store fotografi – det er først når man kommer nærmere at man ser forskjellen.

Les mer her.

I kveld åpner en ny utstilling med Sjur Eide Aas på Noplace. (Foto: Noplace.)

«The Miracle of the Burning Bush, Was All in Your Head» av Sjur Eide Aas på Noplace

Åpning fredag 29. mars klokka 20.00 i Oslogate 2b. 

Fredag åpner en ny utstilling med Sjur Eide Aas på Noplace. Hva vi kan vente oss er noe uklart, men gjennom en poetisk tekst på facebook-eventet virker det å være en personlig utforskning vi kan oppleve. Teksten, som ser ut til å være skrevet av kunstneren selv, omhandler ting som tid og hendelser. Kanskje er det et spørsmål om skjebnen faktisk finnes, eller er alt som skjer i livene våre styrt av rene tilfeldigheter?

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar