Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff
Kort og godt

Dronning Sonja, vi trenger deg nå

Regjeringen snakker både fagfolk og vanlige folk imot når de velger å rive Y-blokka. Men vår kunstinteresserte dronning kan nyttiggjøre sin folkelighet og benåde et av Norges vakreste verk, skriver kunstner Ane Barstad Solvang.

I skrivende stund har nærmere 6.000 folk signert det internasjonale oppropet for å bevare Y-blokka i Regjeringskvartalet. Oppropet ble lansert torsdag, hvilket sier sitt: Ikke bare fagmiljøene, men også Oslos innbyggere stiller seg imot rivingen av Y-blokka.

Det er derimot Regjeringens beslutning å rive det helt unike bygget.

Når noen først skal trosse folkets sak med makt, synes jeg vi kan benytte oss bedre av at vi har monarki. Det kongelige slott og vår kunstinteresserte dronning bør komme på banen, nyttiggjøre sin mulighet til å snakke på vegne av folket og benåde Y-blokka.

Bygningen er vår tids stavkirke. Ikke bare fordi den har et vakkert og unikt ytre utseende, men fordi den rommer vår tids verdier: Likhet, sosialdemokrati og solidaritet.

Vi tar det for gitt at vi kan se kunst av internasjonal signifikans gratis, på et offentlig sted, midt i Oslo. For mens Louvre planlegger en utstilling om Picasso/Nesjar-samarbeidet, organiserer Statsbygg nå rivingen av det samme samarbeidet i Oslo.

Det er også et tankekors at Oslo kommune får smykke seg med tittelen Europeisk klimahovedstad i 2019, mens vi flyr til London, Paris og Berlin for å oppleve kunst i samme klasse som et av byens største kunstverk, Y-blokka, som planlegges revet samme år.

Ane Barstad Solvang er en av de sju kunstnerne som protesterte kunstnerisk mot rivingen av Y-blokka forrige uke.