UKS
Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Vernissageguiden er tilbake med de beste kunstopplevelsene denne uka.

Bergen? Se hit

Etter en kunstnerisk rolig påskeferie har Oslos kunstscene våknet til live igjen. Hovedstaden byr faktisk på en temmelig vill uke for kunst denne uka, for til helgen kan man oppleve kunst i galleriene, men også i nesten 400 i kunstneres egne atelierer.

Til helgen er det nemlig duket for det som kan kalles for Norges største kunstfestival. Oslo Open, som pågår lørdag og søndag denne helgen, har oppfordret hele 375 av Oslos kunstnere til å åpne dørene sine, og inviterer publikum inn til et personlig og uformelt møte. Dette gir Oslos innbyggere en unik mulighet til å oppleve kunsten der kunsten skapes. Det hele er åpent og gratis for alle.

I tillegg til mulighet for nære møter med kunstnere, åpner det også en rekke gode utstillinger denne uka. Det er med andre ord en veldig god uke for enhver kunstentusiast. Her er de fem beste:

I utstillingen «I make things that look nice to me» blir vi presentert for en rekke tegninger av Linn Rictor Johansen. (Foto: Galleri Kladden.)

«I make things that look nice to me» av Linn Rictor Johansen på Galleri Kladden

Åpning torsdag 25. april klokka 19.00 i Brugata 12. 

Linn Rictor Johansen jobber hovedsakelig med tegning, og er opptatt av å få folk til å føle seg bra, fremfor å få folk til å tenke – hun mener vi allerede tenker nok som det er. Tegningene hennes viser gjerne portretter av kvinner, sci-fi-motiver og psykedelisk estetikk, som kunstneren ønsker skal oppleves som en distraksjon fra verden rundt oss.

Les mer her.

I utstillingen «A New Start» kan vi oppeleve en rekke video-animasjoner som omhandler spørsmål rundt identitet. (Foto: Unge Kunstneres Samfund.)

«A New Start» av Özgür Kar på Unge Kunstneres Samfund

Åpning fredag 26. april klokka 18.00 i St. Olavs gate 3.

Den Amsterdam-baserte kunstneren Özgür Kar arbeider med tegning og grafisk design. På UKS kan vi oppleve helt nye arbeider bestående av video-anminasjoner i svarthvitt. Utstillingen «A New Start» blir kunstnerens første utstilling i Skandinavia, og det blir også første gang han kobler sammen en serie videoverk til en felles fortelling. Over fire paneler spilles én enkelt karakters forskjellige egenskaper ut, og vi som publikummere blir med på utforskningen av de ulike «identitetene» figuren bærer.

Les mer her.

Gruppeutstillingen «Sol og vår på Olaf Ryes» er en del av Oslo Open, som foregår denne helga. (Foto: Atelier Nord.)

«Sol og vår på Olaf Ryes plass» på Atelier Nord

Åpning fredag 26. april klokka 18.00 i Olaf Ryes plass 2.

Som en del av Oslo Open denne helga arrangerer kunstnerne i atelierfellesskapet i Olaf Ryes plass 2 en felles gruppeutstilling. Dette har allerede blitt en tradisjon, da dette er femte gangen kunstnerne på huset stiller ut sammen under Oslo Open. Åpningen etterfølges av fest på Kunstnernes Hus, som er arrangert av Oslo Open, UKS, 8392 og Atelier Nord.

Les mer her.

Utstillingen «Open Video X» baserer seg på ideen om en åpen kildekode. (Foto: Tenthaus Oslo.)

«Open Video X» på Tenthaus Oslo

Åpning fredag 26. april klokka 19.00 i Maridalsveien 3. 

På fredag inviterer Tenthaus Oslo til en utstilling som involverer over hele femti kunstnere, kuratert av Hanne Talstad. «Open Video X» kommer fra ideen om en åpen kildekode, hvor videoen i dette tilfellet kan brukes, endres og deles fritt. Programmet i videoen kan dermed endres av både kurator og kunstnerne som har vært involvert over tid. På så måte blir kunstnernes identitet sekundær, og videoen blir en felles plattform for å vise rekkevidden av hvordan man kan håndtere og produsere en video.

På åpningskvelden blir det også performance med Karen Nikgol og Jóhanna Ellen Ríkharðsdóttir.

Les mer her.

«Bærumsutstillingen» er en årlig utstilling som skal trekke frem kunstnere med tilknytning til Bærum. (Foto: Bærum Kunsthall.)

«Bærumsutstillingen 2019» på Bærum Kunsthall

Åpning lørdag 27. april klokka 14.00 i Odd Nansensvei 19.

På lørdag anbefaler vi å ta turen ut til Bærum Kunsthall for å se «Bærumsutstillingen 2019». Dette er en årlig utstilling som er juryert for kunstnere og kunsthåndverkere med en tilknytning til Bærum, som arrangeres av Bildende Kunstnere i Bærum (BKiB). Under åpningen utdeles Bærum kommunes kunstpris til kunstneren og kunstnergruppen som juryen mener bidrar til å skape gode kunstopplevelser og kunstglede for Bærums befolkning.

Les mer her.