Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Astrup Fearnley Museet
Astrup Fearnley Museet
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vernissageguiden er her med ukas viktigste kunstnyhet og de beste utstillingsåpningene.

Bergen? Se hit

I forbindelse med Oslo Open 2019 forrige helg – en festival hvor kunstnere inviterer publikum inn i sine atelierer – mottok kunstnerne Gunnhild Torgersen og Hanna Sjøstrand Oslo Opens hederspris for deres bidrag til Oslo gjennom Atelierforeningen CK2 i Christian Kroghs gate 2.

Dette er første året Oslo Open deler ut hederspris, som skal ære og hedre dem som gjør en ekstra innsats for kunstnereres arbeidssituasjon. I juryens begrunnelse står det at «årets pris hedrer de som i dag viderefører den stolte rekken av kunstnere som ikke sitter med hendene i fanget, som ikke venter på andre, men som selv tar et tak for fellesskapet.»

Her i vernissageguiden ønsker vi også å hedre og ære de kunstnerne og visningsrommene som jobber for gode kunstopplevelser for Osloborgerne. Vi anbefaler fem utstillingsåpninger denne uka:

Annonse
Olav Christopher Jenssens arbeider har gjerne et energisk og intenst uttrykk. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)

«Olav Christopher Jenssen – verk fra Astrup Fearnley Museet» på Astrup Fearnley Museet

Åpning torsdag 2. mai klokka 18.00 i Strandpromenaden 2. 

Siden starten av 1980-tallet har kunstneren Olav Christopher Jenssen (f. 1954) utviklet et abstrakt ekspresjonistisk formspråk. Han startet med et mer figurativt formspråk, og bevegde seg etterhvert mot det abstrakte malerier med alt fra organiske til geometriske former. Hovedvekten hos Jenssen ligger på farge, rom, flate og materie, og uttrykket er gjerne energiske og intenst. Jessen er en sentral kunstner i Astrup Fearnley-samlingen, som gjør at utstillingen tydelig viser han kunstneriske utvikling opp gjennom årene.

Klokka 17.00 blir det «Artist talk» med kunstneren selv, før utstillingen åpner 18.00.

Les mer her.

Rosetegningene i Snøfrid Husbent Eiene sin utstilling «Roser:Folder» er ofte forstørret og beskåret, og viser det uendelige spillet mellom utside og innside i rosene.  (Foto: Tegnerforbundet.)

Dobbelutstilling på Tegnerforbundet

Åpning fredag 3. mai klokka 18.00 i Rådhusgaten 17. 

På fredag åpner to nye utstillinger på Tegnerforbundet:

I utstillingen «Opulence» tar Solveig Ane Kirkaune Øksendal oss med inn i en burlesk verden. Gjennom figurativ tegning, akvarell, skulptur og installasjon utforsker hun tema som kropp, kjønn, seksualitet og det abjekte. Gjennom feministisk tenkning og svart humor ser hun på kvinnekroppens avbildning i både kunsthistorien og populærkulturen, og i denne utstillingen kan vi oppleve hele 140 akvareller av pupper og rumper i kvadratisk størrelse – et format som man gjerne ser i sosiale medier.

I Snøfrid Hunsbent Eiene sin utstilling får vi presentert et nærstudie av roser og rosens folder. Utstillingen «Roser:Folder» er en fortsettelse av prosjektet hvor hun begynte å tegne forlatte hus og vinduer med nips og blondegardiner, og endte opp med å utforske husenes broderte duker, som første henne til rosemotivet.

Les mer her.

«Cosmic Hedge» blir Charlie Roberts andre separatutstilling på Galleri Golsa. (Foto: Galleri Golsa.)

«Cosmic Hedge» av Charlie Roberts på Galleri Golsa

Åpning fredag 3. mai klokka 19.00 i Waldemar Thranes gate 84c.

Fredag åpner Galleri Golsa en helt ny utstilling med den amerikanske kunstneren Charlie Roberts. Han er født i Kansas, og bor og jobber i både Oslo, New York og Los Angeles.

Roberts er ikke redd for å kombinere ulike stilarter. I kunsten hans kan man både se referanser til gamle egyptiske og bysantiske malerier, popkultur og folkekunst – for å nevne noe.

Les mer her.

I Silje Linge Haalands videoverk vises reflekskledde greiner, stammer, stubber, skulpturer og stillebentepper som «faller» ut av videoskjermer og inn i rommet – som om de er objekter videoen har støtt fra seg. (Foto: Galleri K.)

«BLANT» av Silje Linge Haaland på Galleri K

Åpning fredag 3. mai klokka 19.00 i Bjørn Farmanns gate 2 (4).

På fredag åpner Silje Linge Haaland det som blir hennes første separatutstilling på Galleri K. Gjennom video og lyd skaper hun assembylager – en type tredimensjonal kollasj – hvor hun utforsker det poetiske og politiske potensiale i en organisering av bilder. Desperasjon er utgangspunktet for utvelgelsen av bildene – en metode kunstneren selv kaller for desperasjonsanimasjon. Her henviser hun til noe akutt, som gjenspeiler den økende desperasjonen i verden. Språket står også sterkt i Linge Haalands arbeider, hvor hun blant annet bruker preposisjoner som titler på arbeidene i utstillingen: På, ved, bak, gjennom, hos, inntil, rundt. Her understrekes at alt står i forhold til hverandre, via språket.

Les mer her.

Utstillingen «Undertaking» blir Geir Moseids andre separatutstilling på Melk galleri. (Foto: Melk galleri.)

«Undertaking» av Geir Moseid på Melk galleri

Åpning fredag 3. mai klokka 19.00 i Waldemar Thranes gate 51. 

På fredag åpner Melk galleri for andre gang en separatutstilling med den norske fotografen Geir Mosein. Siden han ble uteksaminert fra London College of Communication har han jobbet med en rekke fotografiske serier hvor det dokumentariske og det iscenesatte møtes. Kommunikasjon og en humanistisk tilnærming har alltid vært grunnlaget for Moseins praksis, og han har som mål å utfordre hvordan man kan snakke om og diskutere sosiale, antropologiske og økonomiske problemer i samtidskunsten.

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar