Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Munchmuseet
Munchmuseet
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Vi har kanskje ikke noen Veneziabiennale, men vi har Vernissageguiden, som gir deg ukas beste utstillingsåpninger. Dette er kunstopplevelsene du ikke bør gå glipp av.

Bergen? Se hit.

En fiskebåt som sank i 2015 og drepte hundrevis av migranter vises under Veneziabiennalen, som går av stabelen denne uka.

Båten sank utenfor Libyas kyst, etter at den kræsjet med et lasteskip. Den tragiske hendelsen tok oppunder 800 menneskeliv, og utgjorde en femtedel av alle de som døde i Middelhavet samme året.

Ett år etter tragedien brakte den italienske regjeringen båtvraket til en NATO-base i Sicilia, hvor den har vært de siste tre årene. Fiskebåten skal nå vises i et tidligere skipsverft i Venezia, som en del av prosjektet «Barca Nostra» til den sveitsisk-islandske kunstneren Christoph Büchel.

Annonse

I Oslo har vi ikke Veneziabiennalen, men vi har Vernissageguiden, som anbefaler deg de beste utstillingsåpningene ukentlig. Denne uka lover atter en god uke for kunstelskerne, men også nybegynnerne. Blant annet tar Munchmuseet på Tøyen et siste farvel med utstillingen «Exit!», og unge og lovende studenter fra Kunstakademiet åpner avgangsutstillingen «Plural Plur».

På LNM åpner det to nye utstillinger denne uka. (Foto: LNM.)

Dobbelutstilling på LNM

Åpning torsdag 9. mai klokka 18.00 i Kongensgate 2.

I hovedlokalene på LNM åpner en separatutstilling med Liv Tandrevold Eriksen. I utstillingen «Gymbag» stiller hun ut en rekke «tegnede malerier» hvor hun utforsker gymbagens form, men også de assosiasjonene gymbagen gir oss – sure håndklær og høy puls før man skal hoppe over den meterhøye bukken.

I prosjektrommet viser Christian Kolverud malerier fra serien «Breeze». Her arbeider han med det abstraherte naturlandskapet som utgangspunkt, hvor motivet bearbeides gjennom multiplisering, addisjon og subtraksjon.

Les mer her.

Audun Alvestad utforsker de hverdagslige øyeblikkene i sine malerier. (Foto: QB Gallery.)

«Høyt hårfeste» av Audun Alvestad på QB Gallery

Åpning torsdag 9. mai klokka 18.00 i Tordenskioldsgate 5.

Audun Alvestad sine arbeider bærer preg av et nynaivistisk, figurativt formspråk, hvor han maler de hverdagslige tingene.

Utstillingen «Høyt hårfeste» viser hårete mennesker med bart, handleposer, tennissokker i flipflops, og en stor mengde øl. Tilsynelatende har vi med en harrykultur å gjøre, men etterhvert legger man merke til elementer som gjør bildene mer nyanserte. Hipstere kan jo også være hårete og slappe.

Les mer her.

Line Solberg Dolmen har tidligere vist arbeider på blant annet Kunstnerforbundet, Akershus Kunstsenter og Høstutstillingen. (Foto: BOA.)

«Field Trip» av Line Solberg Dolmen på BOA

Åpning torsdag 9. mai klokka 18.00 i Rådhusgata 19.

Line Solberg Dolmen jobber hovedsakelig med tekstil i romlige installasjoner, hvor hun reflekterer rundt samtidige problemstillinger som ressursutnyttelse, forflytning og tilhørighet. I utstillingen «Field Trip» kan vi oppleve hennes håndapplikerte veggtepper, hvor hun har tatt i bruk materialer som tidligere har hatt bruksnytte – som slitte laken, handlenett, presenninger og fleecetepper.

Les mer her.

Tradisjonen tro stiller Kunstakademiets masterstudenter ut avgangsutstillingen sin i overlyssalene på Kunstnernes Hus. (Foto: Kunsthøgskolen i Oslo/Kunstnernes Hus.)

Kunstakademiets masterutstilling 2019 på Kunstnernes Hus

Åpning torsdag 9. mai klokka 19.00 i Wergelandsveien 19.

I kveld er det duket for Kunstakademiets masterutstilling «Plural Plur» i overlyssalene på Kunstnernes Hus. Kullets 20 studenter stiller ut, og produksjonene spenner fra video, installasjon, lyd, maleri, skrift og skulptur. Ut i fra det vi kan lese på deres egne nettsider kan vi forvente høy energi, utforsking av samtiden og infrastrukturene som omgir oss, og historiens påvirkning. Det blir også fremføring og samtaler i forbindelse med utstillingen.

Les mer her.

Utstillingen «Exit!» blir den siste i lokalene til Munchmuseet på Tøyen. (Foto: Munchmuseet.)

«Exit!» på Munchmuseet

Åpning fredag 10. mai klokka 20.30 i Tøyengata 53.

Enhver Munch-entusiast burde ta turen til Tøyen denne fredagen for å få med seg utstillingen «Exit!». Dette blir den siste utstillingen i de gamle lokalene, før museet flytter til Bjørvika og Lambda. Denne siste, store utstillingen blir både et historisk tilbakeblikk, og et frampek mot det vi kan vente oss i nybygget. Ikoniske verk som Skrik, Madonna og Vampyr er selvfølgelig med i utstillingen!

Les mer her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar