UiO-rektor «svært skuffet»:

Ingen penger til Vikingtidsmuseet i regjeringens reviderte budsjett

(Foto: Kulturhistorisk museum.)
(Foto: Kulturhistorisk museum.)
– Det er snakk om verdensarven vår, sier rektor ved UiO, Svein Stølen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen har null kroner til et nytt Vikingskipsmuseum.

Klokken 10.00 i dag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett for 2019. Her kom det fram at det ikke blir satt av penger til et nytt vikingtidsmuseum.

Vikingskipsmuseet på Bygdøy er en del av Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. UiO-rektor Svein Stølen er skuffet over beskjeden han fikk tidligere i dag.

– Vi har vært svært tydelige på hvor kritisk tilstanden til vikingskipene er, og at det er helt avgjørende at vi får i gang byggingen av et nytt vikingstidsmuseum så raskt som mulig, sier Stølen til Subjekt.

I 2017 mottok Harald Yggeseth pris på den årlige teknologikonferansen «Den Kloke Teknologi» for den tredimensjonale byggemodellen av det nye Vikingtidsmuseet. (Foto: Statsbygg.)

Vikingskipsmuseet huser skipene Gokstad, Oseberg og Tune. Allerede i 2016 ble det meldt at det ble funnet både nye og gamle sprekker i vikingskipene, og vurdering av byggingen av et nytt museum, og med nytt navn, Vikingtidsmuseet, startet. Siden har det Statsbygg-initierte forslaget og 3D-modellen (toppbildet) vunnet innovasjonspris, enda regjeringen ikke vil betale for oppgraderingen.

Annonse

Direktøren for Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad, har tidligere uttalt at skipene trenger et nytt bygg for å sikre skipenes fremtid.

Rektor ved UiO, Svein Stølen, er svært skuffet over regjerningens reviderte budsjett for 2019. (Foto: Pressebilde.)

– Gambler med verdensarven

UiO-rektor Svein Stølen stiller seg bak kollegaen og mener avslaget kan få store konsekvenser for noen av våre største kulturskatter:

– Skipene er i en så skrøpelig forfatning at vi frykter at de kollapser under sin egen vekt. Senest etter påske måtte vi sette inn nye støtter etter å ha oppdaget ny sprekkdannelse.

Stølen forteller at skipene nå blir stående enda lenger i et miljø som ikke er bra for dem, og at det øker risikoen for at skip eller gjenstander faktisk kollapser.

– Det vil holde meg våken om nettene frem til vi får på plass en løsning, og det burde holde politikerne våre våkne også.

Overrasket

– Vi var veldig glade i januar, da regjeringen sa de ville prioritere å få i gang byggingen av vikingtidsmuseet. Det er trist at de i dag ikke følger opp regjeringsplattformen.

Nå vil de jobbe hardt for å få dette inn i statsbudsjettet for 2020.

– Det er helt avgjørende å få på plass et nytt vikingtidsmuseum så rask som overhodet mulig. Samtidig trenger vi drahjelp fra andre. Jeg håper Oslo-benken på Stortinget og alle politiske partier vil jobbe for å få på plass en sikring av verdensarven vår, sier Stølen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar