Bergen Kunsthall
Vernissageguiden

Best i Bergen denne uken

Vernissageguiden er her med den viktigste kunstnyheten og de beste kunstopplevelsene.

Oslo? Se hit

Popstjernen Chris Brown er i hardt vær om dagen, etter at flere kunstnere har anklaget ham for å kopiere kunstverkene deres i hans nye musikkvideo «Wobble Up».

Musikkvideoen viser en hyperseksualisert reise gjennom en tropisk verden. I følge den tyske kunstneren Marius Sperlich, kopierer videoen to av hans kunstverk som han delte på internett i fjor. Det ene viser en øy laget av en rumpe, og det andre et bryst som fungerer som et termostat.

I et intervju med The Art Newspaper sier kunstneren at det ikke er første gang dette har skjedd med han og hans arbeid, og at han heller ikke er den eneste kunstneren som stadig blir plagiert.

Vi får håpe at ingen av kunstnere som åpner nye utstillinger i Bergen plages med plagiering og tyveri. Nok en god uke står for tur, og vi anbefaler fire kunstopplevelser.

I dag åpner Festspillutstillingen 2019, som er en av Norges viktigste utstillinger for samtidskunst. (Foto: Bergen Kunsthall.)

Festspillutstillingen 2019 på Bergen Kunsthall

Åpning torsdag 23. mai klokka 13.00 i Rasmus Meyers allé.

Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger. Kunstneren som stiller ut velges av Bergen Kunsthall, som har vist og produsert utstillingen hvert år siden 1953.

Den heldige kunsteren som har fått det prestisjefylte oppdraget er Mari Slaattelid. Hun har laget utstillingen «Kystverket» som består av nesten utelukkende nye arbeider, laget spesielt for anledningen. Tittelen viser til det motivet som preger mange av de nye maleriene – et kystlandskap. Gjennom maleriene viser hun ikke bare omgivelsene, men gjenspeiler også malerens blikk  – hvordan persepsjonens immaterialtet kan oversettes til noe håndfast.

Les mer her.

Bergen Kunsthall viser en arkivutstilling dedikert til den amerikanske kulturkritikeren, forfatteren og det lesbiske ikonet Jill Johnston. (Foto: Bergen Kunsthall.)

Arkivutstilling på Bergen Kunsthall

Åpning torsdag 23. mai klokka 13.00 i Rasmus Meyers allé.

Parallelt med Festspillutstillingen presenterer Bergen Kunsthall en arkivutstilling og en publikasjon dedikert til Jill Johnston (1929-2010) – en amerikansk kulturkritiker, forfatter og det lesbisk ikon.

På begynnelsen av 1960-tallet gjorde Johnston seg bemerket med sin danse-spalte i Village Voice, en New York-basert ukeavis. Der diskuterte hun de avantgardistiske bevegelsene i sin egen samtid, som etterhvert begynte å inkludere hennes eget liv. Dette førte til boken «Lesbian Nation» (1973) som fort ble en radikal-feministisk klassiker. Utstillingen på Bergen Kunsthall fokuserer på Johnsons tekster og utforsker koblinger mellom kunstnerisk praksis og sosialpolitikk.

Les mer her.

«Snart kommer det lystige bilder» blir Tore Winsents sin første soloutstilling. (Foto: Knipsu.)

«Snart kommer det lystige bilder» av Tore Winsents på Knipsu

Åpning fredag 24. mai klokka 19.00 i Strandgaten 224. 

Fredag åpner Knipsu en ny utstillingen med Tore Winsents. Han er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og dette blir hans aller første soloutstilling. «Snart kommer det lystige bilder» viser en rekke arbeider Winsents produserte i Tyskland i løpet av vinteren og våren.

Les mer her.

I utstillingen «Lydlandskap» av Line S. Hvoslef holdes det en rekke konserten denne fredagen. (Foto: Kunstgarasjen.)

Konsert i utstillingen «Lydlandskap» på Kunstgarasjen

Åpning fredag 24. mai klokka 19.00 i Møllendalsveien 15.

I forbindelse med Line S. Hvoslef sin nåværende utstilling «Lydlandskap» på Kunstgarasjen inviteres det til musikalske opplevelser.

Komponisten Jostein Stalheim arbeider i grenselandet mellom komponert og improvisert musikk, og skal fremføre verket sitt «Quadrivium 2» med en gitarkvartett hvor de fire gitaristene møtes fra fire hjørner i rommet. I tillegg skal fire stemmegrupper fra Volve Vokal gjøre en live-komposisjon med to «soundpaintere» over et utdrag fra en operalibretto av Astrid Luisa Niebuhr. Til slutt blir det improvisasjon fra Ensemblet F-nimbus (Forum for ny og improvisert musikk i Bergen), hvor musikerne improviserer i spennet mellom et lydspor og Hvoslefs visuelle uttrykk.

Les mer her.