Fotogalleriet/FFF
Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Vernissageguiden er tilbake med ukas viktigste kunstnyhet og de beste utstillingsåpningene.

Bergen? Se hit.

Til helga er det duket for Oslobiennalen, et femårig skiftende program for kunst i offentlig rom. I løpet av åpningsuken blir vi introdusert for en rekke kunst- og formidlingsprosjekter, med alt fra kortvarige performancer til mer varige kunstverk. Blant annet arrangeres det performance i det tidligere Museet for samtidskunst, og en parade med en bil som vil bevege seg gjennom hovedstadens gater.

Men det er ikke bare uterommet i Oslo som byr på god kunst denne uka. Etter en roligere uke på kunstfronten, som følge av nasjonaldagen forrige uke, åpner en rekke gallerier nye og spennende utstillinger.

Juniutstillingen på Kunstnerforbundet er en årlig utstilling som ønsker å fremme unge kunstnere. (Foto: Kunstnerforbundet.)

«Vis meg din hage» på Kunstnerforbundet

Åpning torsdag 23. mai klokka 18.00 i Kjeld Stubs gate 3. 

I kveld åpner Kunstnerforbundet årets utgave av Juniutstillingen – en utstilling som skal fremme unge, uetablerte og lovende kunstnere.

I år har utstillingen fått tittelen «Vis meg din hage», som er et undersøkende prosjekt som tar utgangspunkt i utstillingen «Hageskulptur» som ble vist på Kunstnerforbundet under Nazi-Tysklands okkupasjon i 1942. Det som ble presentert som et overskuddsprosjekt har senere vist seg å være noe helt annet. Kunstnerne som stilte ut i 1942 manglet materialer, og flere måtte stille ut eldre arbeider i mangel på nyproduksjoner. Ikke minst lå det også en frykt for reaksjonene som kunne komme fra okkupasjonsmakten.

«Vis meg din hage» er et dypdykk inn i «Hagekunst», og knytter daværende maktstrukturer og politiske strømninger opp mot dagens samfunn.

Les mer her.

Ram galleri åpner sin første utstilling i nye lokaler. (Foto: Ram galleri.)

«Må» på Ram galleri

Åpning torsdag 23. mai klokka 18.00 i Kongens gate 15.

Ram galleri har flyttet fra Grünerløkka og tilbake til sitt opprinnelige området i Kvadraturen. Deres første utstilling i nye lokaler er et samarbeid mellom Ram og NKOA (Norske Kunsthåndverkere Oslo og Akershus), og belyser kunsthåndverkets nærhet til materialer og til håndverket.

I utstillingen «Må» kan vi oppleve verk av hele 18 kunsthåndverkere som alle har et menneskelig behov for å mestre det materialet de arbeider med, enten det er glass, tekstil, keramikk, tre eller metall. Kunsthåndverkets kjerne blir utforsket – alt fra opprinnelsen til det til slutt resulterer i et ferdig arbeid.

Les mer her.

Kunstnerduoen Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen viser en rekke samarbeidsprosjekter på OSL contemporary. (Foto: OSL contemporary.)

Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen på OSL contemporary

Åpning torsdag 23. mai klokka 19.00 i Haxthausen gate 3.

På OSL contemporary presenterer kunstnerduoen Marjolijn Dijkman & Toril Johannessen tre ulike arbeider fra deres samarbeidsprakis: «Liquid Properties», «Reclaiming Vision» og «Aberrations».

Gjennom bilder, installasjon og video utforskes en verden mennesker ikke kan se med blotte øyet. Ved å forstørre det som befinner seg under vann, får vi innblikk i hva som lever der, deres egenskaper, og sporene som kommer som følge av menneskelig aktivitet. Arbeidene deres evner å minne oss på noe vi stadig virker å glemme – at alt henger sammen.

Les mer her.

På Norsk Billedhoggerforening åpner to nye utstillinger av to kunstnere fra forskjellige generasjoner. (Foto: Norsk Billedhoggerforening.)

Dobbelutstilling på Norsk Billedhoggerforening

Åpning fredag 24. mai klokka 19.00 i Hekkveien 5.

Nok en god unnskyldning til å ta turen til Villa Furulunds vakre lokaler står for tur.

Gjennom lekenhet, nysgjerrighet og evnen til å tenke fritt møtes de to kunstnerene som stiller ut på Norsk Billedhoggerforening. Arne Vinje Gunnerud og Lene Baadsvig Ørmens kommer fra ulike generasjoner, men utfordrer på hvert sitt vis normene for bronseskulptur.

Vinje Gunnerud hadde en over 50 lang karriere etter sin debut som 23-åring. Hans uttrykksfulle skulpturer har gjort han til en av de mest fritenkende og vitale kunstnerne i norsk kunsthistorie. Baadsvig Ørmens har en fascinasjon for hva mennesker tenker, sanser og føler i møte med skulpturer og fremmedartede former. I utstillingen «Subterranea» utforsker hun forholdet mellom mennesker og dyr, det primitive og det siviliserte, og det rasjonelle og det irrasjonelle.

Les mer her.

På Fotogalleriet presenteres hele 40 arbeider av 14 kunstnere under årets vårutstilling. Her ser vi bilde fra videoverket «IS THIS NOW? XXYX» av Synnøve Sizou G. Wetten (Foto: Fotogalleriet/FFF.)

Vårutstillingen 2019 på Fotogalleriet

Åpning fredag 24. mai klokka 19.30 i Møllergata 34.

Fredag anbefaler vi å ta turen til Fotogalleriet, hvor Forbundet Frie Fotografier (FFF) inviterer til åpning av Vårutstillingen 2019 – en utstillingen som fokuserer på å fremme det fotografiske samtidskunstfeltet i Norge.

Hele 40 arbeider av 14 kunstnere blir presentert, og på hvert sitt vis evner disse å skape møter mellom fotografiet og publikum gjennom dere særegne tilnærminger til mediet. Fotografiet har utfordret samtidskunstfeltets grenser siden det fikk faglig anerkjennelse, og utstillingen preges av den samme type nysgjerrigheten for hvordan vi møter fotografiet i vår egen samtid.

Les mer her.