Kunsthall Oslo
Vernissageguiden

Best i Oslo denne uka

Vernissageguiden er tilbake med ukas viktigste kunstnyhet og de beste utstillingsåpningene.

Bergen? Se hit.

En statue av den avdøde fotballspilleren George Best blir hånet på sosiale medier.

Statuen av den nordirske fotballspilleren ble avduket utenfor Belfast sin fotballstadion Windsor Park tidligere denne uka, og tilbakemeldingene har mildt sagt vært nådeløse. Flere har sammelignet den med Night King fra «Game of Thrones» og robotkarakteren fra filmen «Moonwalker».

Dette er ikke første gang statuer av fotballspillere blir latterliggjort. Mange husker blant annet responsen på bysten av Christiano Ronaldo i 2017, som likefullt ble heftig utskjelt.

Det er heldigvis ikke skulpturelle avbildninger av kjente fotballspillere som venter oss denne kunstuka. Oslogalleriene åpner nye utstillinger, og nå noe for alle og enhver – barn så vel som voksne.

(Foto: Interkulturelt museum/Karnevalet.)

Karnevalet på Interkulturelt museum

Åpning onsdag 29. mai klokka 18.00 i Tøyenbakken 5.

Utstillingsprosjektet Karnevalet på Interkulturelt museum åpner nå utstillingen «Session #2», som er en videreføring av det allerede eksisterende prosjektet.

«Session #2» er en markering av karenvalskulturens potensiale som både en frigjøringsprosess og motstandsstrategi. 13 kunstnere presenterer kunstprosjekter som diskuterer ulike former for grenseoverskridelser, protest og frigjøring fra makten, og utforsker forholdet mellom kunstnerisk praksis, politisk aktivisme og sosiale frigjøringsbevegelser.

Til åpningen kommer sjamanen Eirik Myrhaug for å lede et deltakende rituale som stimulerer mangfold og frigjøring hos mennesker og i naturen.

Les mer her.

«Brush With Greatness» (2012) av Rachel Harrison. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)

Sommerutstillinger på Astrup Fearnley

Åpning onsdag 29. mai klokka 18.00 i Strandpromenaden 2.

På Astrup Fearnley Museet åpner to nye utstillinger denne uka:

Utstillingen «Anselm Kiefer – Bøker og tresnitt» viser den nære forbindelsen mellom Anselm Keifers kunst og litterære verk. Det var bøkenes materialitet og estetikk som dannet grunnlaget for de første kunstverkene hans, og litteraturen har hele tiden spilt en viktig rolle i hans kunstnerskap. Utstillingen vises i Kiefersalen på Astrup Fearnley Museet, som har fått sitt navn nettopp etter Anselm Kiefer.

I bygget mot fjorden åpner utstillingen «Private Passion – Nye verk i Astrup Fearnley Samlingen». Her vises det et stort og variert utvalg av norske og internasjonale kunstverk som er kjøpt inn av museet de siste årene.

Les mer her.

(Foto: Kunsthall Oslo.)

«How The Universe Work» på Kunsthall Oslo

Åpning onsdag 29. mai klokka 19.00 i Rostockgate 2-4.

Kunst krever ofte en viss forståelse av estetikk, politikk og historie, men den kan også fungere på andre måter. «How The Universe Work» er en utstilling rettet spesielt mot barn, hvor kunstnerne som stiller ut har fått utfordringen med å lage kunstverk for et publikum som kommer med et helt åpent sinn og en funksjonell fantasi, men som kanskje ikke har lært seg å lese enda. Resultatet er en fysisk, materiell og sanselig utstilling.

Les mer her.

(Foto: Oslo Fotokunstskole.)

Avgangsutstilling til Oslo Fotokunstskole

Åpning onsdag 29. mai klokka i Møllergata 6. 

I kveld inviterer Oslo Fotokunstskole til årets avgangsutstilling. Klassen består av 14 studenter som presenterer et bredt spekter av verk innenfor fotobasert kunst. I tillegg viser det arbeider innen video og i bokformat. Det hele er utviklet i samarbeid med flere kunstnere, deriblant Christian Tunge og Line Bøhmer Løkken.

Les mer her.

(Foto: Prosjektskolen.)

Sommerutstillingen 2019 på Prosjektskolen

Åpning fredag 31. mai klokka 18.00 i Keysers gate 1.

På fredag anbefaler vi å stikke innom Prosjektskolen sin sommerutstilling. Dette er årets største begivenhet for kunstskolen, hvor stundentene står foran sin siste utstilling før sommeren. Her kan vi vente oss et bredt spekter av uttrykk i form av performancer, installasjoner, videoarbeider, grafikk, malerier – for å nevne noe.

Les mer her.