For første gang settes arbeider av Edvard Munch og den tyske kunstneren Käthe Kollwitz sammen i et felles visningsrom. (Foto: Munchmuseet/Kunsthall Oslo.)
Vernissageguiden

Dette er utstillingsåpningene du ikke vil gå glipp av

Det går mot sommer og Pride. Oslos mangfoldige kunstscene gir deg alt mellom streit og skeivt.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Denne ukas utstillingsåpninger byr på et mangfold av kunstneriske uttrykk. Henie Onstad Kunstsenter åpner en omfattende presentasjon av den amerikanske fotografen Richard Avedon, som med sitt motefotografi har vært med å definere vårt syn på amerikansk stil og kultur.

Fredag sparkes Oslo Pride i gang med åpning av årets Pride Art-utstilling, der Youngstorget fylles med stolte arrangementer og kunstneriske produksjoner. Hele 110 kunstnere er involvert, som gjennom utstillingen «I Fought, Therefore I Am» hyller alle som har kjempet for skeives rettigheter opp gjennom. Mye å få med seg.

I Lydia Hauge Sølvberg sine skulpturer er det den negative avstøpningen som danner objektet. (Foto: BOA.)

Dobbelutstilling på BOA

Åpning torsdag 13. juni klokka 18.00 i Rådhusgata 19.

I lokalets første rom kan vi oppleve arbeider av Hanne Lydia Opøien Figenschou. Gjennom medier som tegning, tekst og video utforsker hun temaer som kjønn og identitet. Gjennomgående i arbeidene hennes ser vi det offentlige satt i sammenheng med det intime, noe som også virker å være tilfellet i denne utstillingen som har fått tittelen «Tourist».

Les mer her.

I BOAs andre rom vises utstillingen med den finurlige tittelen «Vi kaller dem servietter, for når de faller på gulvet så ser vi etter». Her kan vi oppleve Lydia Hauge Sølvberg sin serie gipsskulpturer og relieffer i leireform, hvor den negative avstøpningen danner objektet. 

Les mer her.

Den lodne fotomodellen Angeline er hovedpersonen i Julie Skarlands utstilling på Soft galleri. (Foto: Soft galleri.)

Julie Skarlands på Soft galleri

Åpning torsdag 13. juni klokka 18.00 i Rådhusgata 20.

I utstillingen «Østenfor vannet – Angeline Fall 2019 Couture» får vi møte Angeline som er kunstneren Julie Skarland sin muse. Angeline er fotomodell og skuespillerinne, og kjennetegnes av et loddent og ofte rødt hode.

I gallerirommet Soft viser Andeline tre off-couture-antrekk, samt kolleksjonen fra Couture Fall 2018. Bak henne henger et stort teppe i seks deler, som er vevd av opprevne stoffremser og viser motiver hentet fra plante-, dyre- og mineralriket.

Les mer her.

Her ser vi Richard Avedons fotografi av Florynce Kennedy fra 1969. (Foto: Henie Onstad.)

«Avedons Amerika» på Henie Onstad Kunstsenter

Åpning fredag 14. juni klokka 11.00 i Sonja Henies vei 31.

På lørdag åpner det som blir den første store presentasjonen av den amerikanske fotografen Richard Avedon (1923-2004). Han anses som en av 1900-tallets største fotografer, og har definert vårt bilde på amerikansk stil, kultur og skjønnhet gjennom sine motefotografier og portretter.

Parallelt med sin kommersielle karriere, arbeidet han også som kunstfotograf, hvor han tok intime og ekspressive svart-hvitt portretter. Utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter viser rundt femti portretter som spenner over femti år av karrieren hans. 

Les mer her.

Med 110 kunstnere og hele 600 kunstverk blir utstillingen «I Fought, Therefore I Am» den største skeive utstillingen i Norge noen sinne. (Foto: Oslo Pride/Pride Art.)

«I Fought, Therefore I Am» på Youngstorget

Åpning fredag 14. juni klokka 18.00 på Youngstorget.

Det er straks klart for Oslo Pride, og i den forbindelse er det åpning av årets Pride Art-utstilling. Youngstorget vil i en uke være stappfull av pennende eventer og kunstneriske bidrag som er helt gratis for alle.

I år er det 50 år siden Stonewall-opprøret i New York, hvor skeive demonstrerte og sloss mot politet. Årlige Pride-parader feires til minne om disse demonstrasjonene, og årets Pride Art-utstillingen «I Fought, Therefore I Am» er en hylles til de som kjempet for 50 år siden, og til hverdagsheltene som fortsatt kjemper. Med 110 kunstnere og hele 600 kunstverk blir dette til den største skeive utstillingen i Norge noen sinne.

Les mer her.

Både Käthe Kollwitz og Edvard Munch er anerkjent for sine kompromissløse visjoner. (Foto: Munchmuseet/Oslo Kunsthall.)

Edvard Munch og Käthe Kollwitz på Kunsthall Oslo

Visning lørdag 15. juni klokka 12.00 i Dronning Eufemias gate 34 

Som en del av Kunstmuseet i bevegelse settes for første gang arbeider av Edvard Munch og Käthe Kollwitz sammen i et felles visningsrom. Kollwitz var en tysk tegner, grafiker og skulptør, og regnes som en av de mest betydningsfulle tyske kunstnerne på 1900-tallet. Stilen hennes var først realistisk, men utviklet etter hvert en ekspressiv og høyst personlig stil. Både Kollwitz og Munch levde i en dramatisk periode i europeisk historie, som legger er anerkjent for sine kompromissløse visjoner. 

Les mer her.

Undertegnede har tidligere jobbet som formidler ved Henie Onstad Kunstsenter.