I utstillingen «INK!» viser trondhjemmeren Guttorm Nordø tusjarbeider fra en periode på over tretti år. (Foto: Wold Kunstformidling.)
Vernissageguiden

Utstillingsåpningene du ikke vil gå glipp av

Vernissageguiden utvider med egen oversikt over Trondheim! Her er utstillingsåpningene du ikke vil gå glipp av i Norges tredje største by.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Det er med stor glede vi lanserer Vernissageguiden for Trondheim – en by som virkelig begynner å blomstre på kunstfronten. Det er også undertegnede kunstredaktørs fødeby.

Trondheim er nok fortsatt best kjent for sin særstilling innen vitenskap og forskning, men dette trenger ikke nødvendigvis være to motsetninger. Med Vernissageguiden vil vi nok bevise at det faktisk kan ha mye til felles. Vi begynner allerede nå, for som en del av vitenskapsfestivalen «The Big Challenge», åpner Trondheim Kunstforening utstillingen «The Micro Challenge», hvor kunst og vitenskap forenes.

Denne uka anbefaler vi fire utstillingsåpninger i Norges tredje største by.

Årets sommerutstilling på TKF består av en rekke arbeider av Anne-Tove Huse og Jingxin Geng. (Foto: Trondhjems Kunstforening.)

Sommerutstilling på Trondhjems Kunstforening

Åpning torsdag 13. juni klokka 19.00 i Bispegata 9a.

Årets sommerutstilling på TKF består av en rekke arbeider av Anne-Tove Huse og Jingxin Geng. Gjennom tegning, papir og collage utforskes alternative måter å jobbe med tegning og papir på. Huse viser tegninger som er basert på snaps hun fikk tilsendt av søsteren sin hver morgen da hun gjennomgikk en sykdomsperiode. Geng arbeider på sin side med utskjæringer i papir og collage som preges av repetisjon. Her utforsker hun temaer som lag, rom, dybde og yin-yang.

Les mer her.

Med utgangspunkt i egne erfaringer utforsker A K Dolven allmennmenneskelige temaer i kunsten sin. Her ser vi verket «Teenagers lifting the sky» fra 2014. (Foto: Trondheim Kunstmuseum.)

A K Dolven på TKM Gråmølna

Åpning lørdag 15. juni klokka 13.00 i Trenerys gate 9. 

Lørdag anbefaler vi å ta turen til Trondheim Kunstmuseum, avdeling Gråmølna, som åpner en helt ny utstilling med A K Dolven – en av Norges fremste samtidskunstnere.

Gjennom egne erfaringer tar hun opp allmennmenneskelige tema i kunsten sin. Arbeidene preges gjerne av en rå enkelhet, med et direkte og nakent uttrykk. I utstillingen «hitting a mountain with snow on my left and right shoulder» vises maleri, fotografi, medio og lydinstallasjoner, hvor vi blant annet kan oppleve fire nyproduserte arbeider.

Les mer her.

Med bakgrunn i ungdomsaktivisme, graffiti og punkestetikk var trondhjemmeren Guttorm Nordø på 80-tallet en outsider i kunstmiljøet. Nå er han for lengst tatt godt inn i varmen. (Foto: Wold Kunstformidling.)

«INK!» av Guttorm Nordø på Wold Visningsrom

Åpning lørdag 15. juni klokka 14.oo i Strandveien 96.

På Wold Vinsningsrom er det duket for både utstillingsåpning og boklansering. Guttorm Nordø viser tusjarbeider fra en periode på over tretti år. Arbeidet oppsummeres i bokutgivelsen som har fått navnet «INK!», som er en samling av tusjmalerier og tusjtegninger laget i årene mellom 1988 og 2919. Boken inneholder også tekster av forfatteren Erland Kiøsterud, kunsthistorikerne Øivind Storm Bjerke og Roberto Ohtr, og kunstkritiker Tommy Olsson.

Les mer her.

I utstillingen «The Micro Challenge» kan vi oppleve to kunstprosjekter som tar utgangspunkt i de globale helseutfordringene vi står overfor. (Foto: Trondheim Kunstmuseum.)

Festivalutstilling på TKM Gråmølna

Åpning søndag 16. juni klokka 12.00 i Trenerys gate 9.

På søndag åpner utstillingen «The Micro Challenge», som er et samarbeid mellom NTNU og Trondheim Kunstmuseum i forbindelse med vitenskapsfestivalen «The Big Challenge 2019». Her kan vi oppleve to kunstprosjekter som tar utgangspunkt de globale helseutfordringene vi står overfor, og hvordan mennesker forholder seg til disse.

Kunstneren Ane Graff lager skulpturer som utforsker sammenhengen mellom forurensende stoffer i nærmiljøet vårt og autoimmune sykdommer, og kunstnerduoen Aksnes & Moen ser på antibiotikaresistens gjennom et stedsspesifikt verk.

Les mer her.