Kort sagt

Norge har blitt mye rikere siden pappa kom hit. Men på noen måter har vi blitt fattigere

I stedet for å la Abassi-familien bo, jobbe og bidra i Norge, sender vi dem til en uviss skjebne i et land vi selv har vært med på å bombe, skriver Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Abassi-familien ble utsendt fra Norge lørdag morgen. Oslo-byråd og MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg kommenterer.

Som barn ble pappa fløyet til Norge fra Vietnamkrigens helvete for å få medisinsk behandling. Da han kom hit var vi et mye mindre velstående land enn vi er nå. Allikevel hadde vi råd til å ta imot barn med kraftige skader. Vi hadde råd til å hjelpe pappa til å bli frisk nok til å jobbe, la ham jobbe et langt yrkesliv, og selv bidra tilbake til fellesskapet.

I dag er Norge et av de rikeste samfunnene i verdenshistorien. Allikevel arresterer vi en familie med en mor og tre søsken midt på natten og sender dem til et land barna ikke kjenner.

Vi tar 20 år gamle Taibeh Abbasi, som feiret russetiden med vennene sine i fjor, og sender henne til en krigssone.

Vi tar 16 år gamle Ehsan Abbasi, og sender ham til et land nordmenn blir sterkt frarådet å reise til, fordi det er et av verdens farligste steder.

Annonse

Vi tar ingen hensyn til at den enslige moren blir liggende alene på et sykehus, mens vi sender barna hennes foreldreløse til Kabul.

«Innvandringsregulerende hensyn», kaller de det. Det betyr at disse søsknene sendes ut for å skremme bort andre. De er bare et middel, for at Norge skal avskrekke andre fra å flykte hit.

Norge har blitt mye rikere siden pappa var liten. Men på noen måter har vi blitt fattigere. I stedet for å la disse søskenene bo, jobbe og bidra i Norge, sender vi dem til en uviss skjebne i et land vi selv har vært med på å bombe.

Det er ikke for sent å hente denne familien hjem. Hva skal vi med rikdom, om den gjør oss så kalde som dette?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar