Jacob Jessen omgjør Rake til en karusell i verket «Revolutions». Rake byr på omvisninger gjennom hele sommeren. (Foto: Rake visningsrom.)
Vernissageguiden

Trondheims beste kunstopplevelser akkurat nå

Også denne uka er det mange spennende opplevelser på kunstfronten i Trondheim.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Sommerroen har lagt seg over byen, men Trondheim har likevel mye å by på kunstfronten denne uka. På Dropsfabrikken åpner en energisk maleriutstilling, Martnan inviterer til veitevandringer gjennom det middelalderske Trondheim, og visningsrommet Rake holder omvisninger i sin aller siste utstilling før de takker for seg.

Eigil Forberg maler energiske motiver med febrilske og barnslige streker. (Foto: Dropsfabrikken.)

Eigil Forberg på Dropsfabrikken

Åpning torsdag 27. juni klokka 19.00 i Nedre Ila 27. 

Dropsfabrikken viser Eigil Forbergs malerier i utstillingen «Boogie Stop Shuffle» fra og med torsdag. Forberg har blitt sammenlignet med Asgeir Jorn og Cy Twombly, grunnet sin noe barnslige strek. Han veksler mellom å bruke denne streken i lyse, muntre verk, og mørke, tunge bildeflater der betrakteren blir tvunget til å la blikket hvile på kaoset. Det som går igjen i utstillingen, er Forsbergs dynamiske stil, som skaper bevegelse og liv i en utstilling som er utelukkende malerisk.

Forberg er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og har deltatt på flere Trøndelagsutstillinger. Likevel er dette hans første separatutstilling i Trondheim.

Les mer her.

Babel visningsrom for kunst åpner sommerutstillingen «Flower Power» på fredag. (Foto: Yanir Shani, Untitled, ZSL London Zoo.)

Gruppeutstilling på Babel

Åpning fredag 28. juni klokka 19.00 i Mellomveien 4.

Også på Babel visningsrom for kunst åpner det en helt ny utstilling denne uka. Det ventes et mangfold av uttrykk når ni kunstnere fra Lademoen Kunstverksteder stiller ut i sommerutstillingen «Flower Power». Både maleri, tekstil, installasjon, tegning, foto og video vil være å se i utstillingen, og Babel lover forfriskninger og uformell stemning når de inviterer til åpning på fredag.

Les mer her.

Jacob Jessen omgjør Rake til en karusell i verket «Revolutions». Rake byr på omvisninger gjennom hele sommeren. (Foto: Rake visningsrom.)

Omvisning på Rake

Omvisninger lørdag 29. juni og søndag 30. juni klokka 14.00 i Brattørakaia 17.

Dersom du enda ikke har fått med deg Rake sin aller siste utstilling «Omfavnelser / Embrace it» har du muligheten gjennom hele sommeren.

Kunstnerne Jacob Jessen, Edvine Larssen, Magdaléna Manderlová og Elin Már Øyen Vister har fått æren av å avslutte Rakes åtte år lange løp. Utstillingen er en omfavnelse av slutten, og tar for seg nettopp dette temaet, sammen med temaet som har vært med Rake hele veien: Sted. Utstillingsrommet blir til en karusell gjennom Jacob Jessens bidrag. Her blir du invitert inn på omvisninger hver lørdag og søndag denne sommeren. Disse skal relatere til kunstscenen i Trondheim, og holdes av ulike omvisere, blant annet av undervisere fra Kunstakademiet i Trondheim.

Rake har flyttet inn i et lite bygg ved siden av, hvor man får tilgang på lydverk av Magdaléna Manderlová og Elin Már Øyen Vister, som undersøker ulike aspekter ved sted og stedsspesifisitet. Deler av utstillingen trenger man ikke engang å være i Trondheim for å oppleve. Edvine Larssen sitt verk utspiller seg nemlig i Dagbladet Magasinet gjennom tolv utgaver, og Elin Már Øyen Vister sitt verk er tilgjengelig som en podcast som vil bli oppdatert månedlig helt fram til oktober.

Les mer her.

Det holdes fem historiske veitevandringer under Martnan i Trondheim denne uka. (Foto: Martnan i Trondheim.)

Veitevandring i Midtbyen

26. og 27. juni klokka 11.30 bak Vår Frue Kirke.

I forbindelse med Martnan i Trondheim blir det historisk veitevandring gjennom St. Jørgensveita og Munkhaugveita med guide Siri K. Forsnes, som forteller om middelalderbyen Trondheim.

De rundt 30 veitene i Midtbyen har fått økt oppmerksomhet i det siste, blant annet gjennom det nå ett år gamle veiteprosjektet som skal synliggjøre og styrke kvalitetene i veitene og gårdsrommene i Trondheim.

Likevel er det fremdeles mange som vandrer gjennom byens veiter uten å vite hvor mye historie som ligger i veiene de går på og arkitekturen de omgir seg med.

Les mer her.