Jana Winderens utstilling «Rising Tide» på Kunstnernes Hus er en av utstillingene vi anbefaler i sommer. (Photo: José Alejandro Alvarez/Jana Winderen.)
Vernissageguiden

Dette er utstillingene du burde få med deg i sommer

Oslosommer? Vernissageguiden kan anbefale frisk kunst i svale utstillingsrom.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Fellesferien er rett rundt hjørnet, noe som også merkes på kunstfronten. En rekke gallerier har pakket ned utstillinger etter siste åpningshelg, og går inn i en velfortjent pause før de åpner igjen i august.

Heldigvis gjelder ikke dette alle. Flere, og da særlig de store kunstinstitusjonene, er klare for å motta byens befolkning og turister inn i sine svale visningsrom, hvor et bredt spekter av uttrykk venter oss.

Lydkunst, grafikk og foto er noe av det du kan få med deg, og noen av stedene vi anbefaler er også ypperlig å kombinere med en dukkert og en is.

Utstillingen «I Remind me of you» viser en rekke fotografiske arbeider av Morten Andenæs. (Foto: Kunstnernes Hus.)

Trippelutstilling på Kunstnernes Hus

Wergelandsveien 17.

Legg byvandringen innom Kunstnernes Hus i sommer! Tre særs spennende utstillinger står åpne gjennom hele fellesferien, med Jana Winderen og Morten Andænes i overlyssalene og Maria Brinch i første etasje.

I utstillingen «Rising Tide», som Subjekts egen anmelder har omtalt som både «imponerende» og «fascinerende», tar Winderen oss med på en reise under vannoverflaten. I sin massive lydinstallasjon lar hun oss høre lyd fra et liv som vanligvis er utilgjengelig for oss, og åpner for refleksjoner rundt hvordan menneskelig tilstedeværelse påvirker livet på jorden.

Også Morten Andænes sin fotoutstilling har mottatt strålende kritikker for sin særegne tilnærming til fotografiet, og i lokalets første etasjen kan du oppleve Brinch sine multimediale arbeider.

Utstillingene er gratis for alle fram til 4. august, og hver søndag holdes det også omvisninger – helt gratis!

Les mer her.

Katja Novitskove «Storm Time Approximation (EM Map: S Pombe, C Elegans)» fra 2016. (Foto: Astrup Fearnley.)

Trippelutstilling på Astrup Fearnley-museet

Strandpromenaden 2.

Hva med å kombinere kunstrunden med en badetur?

Renzo Pianos perle av et byggverk er som skapt for komboen sommer og kunst. Liggende tett opp mot Oslofjorden, omringet av gode badefasiliteter, er Astrup Fearnley-museet et ypperlig sted å oppsøke kunst i sommer.

Samlingsutstillingen «Private Passion» omhandler kunstsamlerens lidenskap, i dette tilfellet Hans Rasmus Astrup sin lidenskap, og viser arbeider kjøpt inn etter 2012. I bygget hvor vi finner den faste utstillingen har hele andre etasje blitt viet til en omfattende utstilling med den tyske kunstneren Anselm Kiefer, og første etasje finner vi Olav Christopher Jensens ekspressive malerier.

Les mer her.

Zdenka Rusova er en av Norges største grafikere, og på Henie Onstad Kunstsenter kan man oppleve en retrospektiv utstillingen av den eminente kunstneren. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter.)

Trippelutstilling på Henie Onstad Kunstsenter

Sonja Henies vei 31.

Som Astrup Fearnley Museet er også Henie Onstad Kunstsenter et sted man burde dra på en godværsdag, med både muligheter for bading og kajakk.

Nylig åpnet den kritikerroste utstillingen «Avedons Amerika», som er den mest omfattende presentasjonen av den amerikanske motegrafen Richard Avedons i Norge noen sinne. Både Studio 2s anbefalingspanel i NRK og kunstkritiker Lars Elton har kommet med varme ord om utstillingen, og mener den er noe man burde få med seg.

Har man først tatt seg turen ut til Høvikodden burde man også ta turen innom jubileumsutstillingen «Turn and Face the Strange – 50 års levende kunst», som gir en leken presentasjon av Henie Onstad-samlingen, og utstillingen «Zdenka Rusova – grafikkens nestor», som står ut juli.

Les mer her.

Utstillingen «Exit!» er en slags avskjedsutstilling til Munschmuseet på Tøyen, før det flytter ned til Bjørvika. (Foto: Munchmuseet.)

Munchmuseet og Munchmuseet i bevegelse

Tøyengata 53 og Dronning Eufemias gate 34.

Ikke gå glipp av utstillingen «Exit!» på Munchmuseet, som er en nostalgisk reise i museets historie.

Her får man innblikk i museets visjoner da det ble bygget, betydningen det har hatt for området, og ikke minst alle utfordringene det har stått overfor, som forfall og tyveri. Munchmuseet har med denne utstillingen klart å fortelle sin historie på best mulig måte – med mye kjærlighet og en god dose selvironi.

Få også med med deg Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo, som er et utstillingsprogram kuratert av Kunsthall Oslo i dialog med Munchmuseet.

Gjennom sommer står utstillingen «Edvard Munch & Käthe Kollwitz» åpen, hvor Munchs arbeider settes i dialog med den tyske tegneren, grafikeren og skulptøren Käthe Kollwitz.

Les mer her.

I begge utstillingene på Akershus Kunstsenter kan vi se spor av tid. (Foto: Akershus Kunstsenter.)

Dobbelutstilling på Akershus Kunstsenter

Storgata 4.

Også Lillestrøm leverer på kunstfronten denne sommeren. På Akershus Kunstsenter vises utstillingene «Bygge» av Elise Storsveen og «Hverdagskunst som verdenskunst» av Guttorm Guttormsgaard, som er årets sommerutstillinger.

I Storsveen sin utstilling kan vi spore interessen hennes for gjenbruk og historie, hvor gamle tekstiler blir til nye tepper og installasjoner. I arbeidene hennes finner vi både geometri og abstraherte menneskeskikkelser, hvor materialbruken blir referanser til tid som fenomen.

Hva er det som gjør en gjenstand verdifull? Dette er et av spørsmålene utstillingen til Guttormsgaard stiller. Ved siden av å ha vært aktiv kunstner, har han også samlet på gjenstander fra reiser han har gjort. Totalt består arkivet hans av over 20.000 objekter fra rundt omkring i verden, som møbler, filmer, mynter og kart, og på Akerhus Kunstsenter kan vi oppleve et utvalg av disse.

Les mer her.

Undertegnede har tidligere jobbet som formidler ved Henie Onstad Kunstsenter.