Utstillingen «Krefter» på Kode viser arbeider av de tre kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff. (Foto: Kode.)
Vernissageguiden

Disse utstillingene bør du få med deg i sommer

Det er endelig sommer, men Vernissageguiden tar ikke ferie helt enda.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Vi kan nok med sikkerhet spå noen regnværsdager i løpet av sommermånedene i Bergen, og hva er vel bedre å bruke dem på enn kunstutstillinger? Vernissageguiden har laget en oversikt over utstillingene som står åpne i sommer – og som virkelig er verdt turen.

En særlig god sommer blir det for de som setter pris på godt kunsthåndverk, men også mer immaterielle arbeider er å finne i Bergens gallerirom.

Utstillingen «Krefter» på Kode viser arbeider av de tre kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff. (Foto: Kode.)

«Krefter» på Kode

Rasmus Meyers allé 9.

Er det én utstilling du bør få med deg i Bergen i sommer, så er det nok «Krefter» på Kode.

Den har mottatt strålende kritikker, og blitt omtalt som en utstilling i «verdensklasse». Utstillingen viser arbeider i stor skala, men de tre kunstnerne Kari Dyrdal, Torbjørn Kvasbø og Marit Tingleff. Tekstilkunstneren Dyrdal og keramikerne Kvasbø og Tingleff er alle dypt forankret i sine egne materialer, hvor alle jobber i så store format at det grenser mot det fysisk umulige. Nysgjerrighet til å teste ut materiale, teknologi og arbeidsmetoder kommer til særlig til syne.

Les mer her.

Kunsthall 3.14 viser tre ulike utstillinger denne sommeren. (Foto: Kunsthall 3.14.)

Trippelutstilling på Kunsthall 3.14

Vågsallmenningen 12. 

Utstillingene på Kunsthall 3.14 er særlig god terapi for en gråværsdag.

Her er utstillingslokalene omgjort til et fargemekka, som Kunsthall 3.14 selv omtaler som en visuell eksplosjon. Kunstnerduoen Fallen Fruit utforsker fruktens rolle i geografi, historie, kultur, samfunn og naturen gjennom to unike installasjonsdesign, som skal oppfordre bergensere til å plante frukttrær i byrommet.

Tematikken går igjen i kunsthallens to andre utstillinger. I «hvelvet» vises videoen «Touch Tours» av Ellen Henriette Suhrke som utforsker hvordan det er når det visuelle erstattes med berørings- og duftinntrykk, og lydverket «Plommehagepartitur» av Mari Kvien Brunvoll og Elida Linge, som er et samarbeid med Lygalleriet, utforsker en spesifikk plommehage.

Les mer her.

Utstillingen «Kystverket» av Mari Slaattelid er årets festspillutstilling i Bergen Kunsthall, og utforsker det norske kystlandskapet. (Foto: Thor Brødreskift.)

Festspillutstillingen på Bergen Kunsthall

Rasmus Meyers allé 5. 

Har du enda ikke fått med årets Festspillutstilling på Bergen Kunsthall bør du gripe sjansen i sommer!

Også denne utstilling har fått varm omtale av kritikere, som viser Mari Slaattelid sine imponerende maleriske arbeider. Utstillingen «Kystverket» består av nesten utelukkende nye arbeider, laget spesielt for anledningen. Tittelen viser til det motivet som preger mange av maleriene – et kystlandskap. Gjennom arbeidene viser hun ikke bare omgivelsene, men gjenspeiler også malerens blikk – hvordan persepsjonens immaterialtet kan oversettes til noe håndfast.

Les mer her.

Ahmed Umar viser objekter som tar utgangspunkt i hans egne personlige og religiøse bakgrunn. (Foto: Kraft.)

Trippelutstilling på Kraft

Vågsallmenningen 12.

Er du særlig svak for kunsthåndverk burde du ta turen innom Kraft, som også er åpent i hele sommer med hele tre utstillinger.

I galleriet kan vi oppleve arbeider av Kari Dyrdal, en av Norges fremste tekstilkunstnere. Her viser hun tre nye veggtepper som tar utgangspunkt i en rekke fotografier. Dyrdal har bearbeidet disse fotografiene, og transformert dem fra bilder til tekstile flater.

I hvelvet viser Ahmed Umar en rekke objekter som tar utgangspunkt i hans egne personlige og religiøse bakgrunn – i dette tilfellet står bønneperler sentralt. Arbeidene hans kan ofte sees på som fortellinger fra hans egen livshistorie, og den kontrasten det er i å leve i et sekulært samfunn langt unna sin egen opprinnelse.

I prosjektrommet finner vi duoutstillingen «Progress» av Eirik Gjedrem og Ann Beate Tempelhaug. Gjedrem viser sitt skulpturelle arbeid «Syklus», mens Tempelhaug viser monumentale keramiske arbeider som referer til både fat og skulptur.

Les mer her.