Kunsthall Trondheims gruppeutstilling tematiserer menneskets skrøpelighet i møte med en verden i endring. (Lån fra Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art, Budapest. © Tibor Hajas, Dániel Jázon Frankl og BONO. Foto: János Vető.)
Vernissageguiden

Utstillingene du burde få med deg i sommer

Uansett hvor skiftende været er i Trondheim, er sommeren en ypperlig anledning til å oppsøke kunstutstillinger.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Det er få utstillingsåpninger i Trondheim for tiden, men det er likevel mange kunstopplevelser som er verdt å besøke i løpet av sommeren.

Babel visningsrom for kunst sender sommerlige vibber gjennom gruppeutstillingen «Flower Power», og både Trondheim Kunstmuseum og Kunsthall Trondheim byr på utstillinger som omhandler kropp på ulike måter.

Av 238 søkere er 29 kunstnere knyttet til landsdelen valgt til å stille ut i årets Trøndelagsutstilling. (Foto: Trøndelagsutstillingen/TSSK.)

Trøndelagsutstillingen 2019

Fjordgata 11.

Årets Trøndelagsutstilling byr på både maleri, foto og skulpturer, og verk av tekstil, UV-lys og leire. Den 43. regionale gruppeutstillingen for billedkunst i Trøndelag er i år representert av totalt 29 kunstnere. Disse skal representere noe av det beste Trøndelag har å by på.

Gjennom 34 verk behandler kunstnerne spørsmål om blant annet klimaendringer, helsenorge og skjønnhetsidealer. På dette viset ønsker de å gi uttrykk for hva som foregår på det norske samtidskunstfeltet.

Utstillingen vises også i Levanger fra 5. oktober dersom man går glipp av den i sommer.

Les mer her.

På TKM Gråmølna kan du oppleve en av Norges fremste samtidskunstnere. (Foto: Trondheim Kunstmuseum.)

A K Dolven på Trondheim Kunstmuseum

Trenerys gate 9.

A K Dolven kan regnes som en av Norges fremste samtidskunstnere. På Trondheim Kunstmuseums avdeling Gråmølna får du oppleve hennes soloutstilling «hitting a mountain with snow on my left and right shoulder», der det vises fire helt nye verk.

Dolven tar utgangspunkt i sin egen kropp når hun skaper verk, og man kan se spor av prosessen i kunsten. Tittelverket «touching you with snow on my left and right shoulder» er malt med skuldrene, i tre hvite strøk. Utstillingen består av maleri, fotografi, video og lydinstallasjoner.

Trondheim Kunstmuseum viser også utstillinger med Jacob Weidemann og Håkon Bleken gjennom hele sommeren.

Les mer her.

Utstillingen «mind moves with matter, body blends into space» er en del av en rekke utstillinger som utforsker vår virkelighet i den antropocene tidsalder. (Lån fra Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art, Budapest. © Tibor Hajas, Dániel Jázon Frankl og BONO. Foto: János Vető.)

Gruppeutstilling på Kunsthall Trondheim

Kongens gate 2.

Kunsthall Trondheims sommerutstilling «mind moves with matter, body blends into space» omhandler kroppens relasjon til rommet og til den materielle verden.

Kunstnerne Thora Dolven Balke, Ann Iren Buan, Brit Dyrnes, Tibor Hajas, Éva Mag, og Francesca Woodman utforsker mange ulike aspekter av kroppen, som bevegelse, identitet og skrøpelighet.

I en verden der materielle verdier står sterkt, tematiserer utstillingen menneskets skjørhet i møte med forandringer. Utstillingen er en del av en utstillingsrekke på Kunsthall Trondheim som undersøker vår nye virkelighet i den antropocene tidsalder.

Les mer her.

Yanir Shani er en av ni kunstnere som stiller ut på Babel i sommer. (Foto: Yanir Shani, Untitled, ZSL London Zoo.)

Gruppeutstilling på Babel

Mellomveien 4.

Babel visningsrom for kunst viser verk av ni kunstnere fra Lademoen Kunstverksteder i sommerutstillingen «Flower Power». Blant kunstnerne finner man blant annet Yanir Shani, Håvard Stamnes og Anne-Tove Huse. Utstillingens tittel er lånt fra Stamnes’ verk med samme tittel.

«Flower Power» byr på et mangfold av uttrykk og medier, med både tekstil, maleri, installasjon, tegning, foto og video. Sommeren er en ypperlig anledning til å få med seg denne friske utstillingen.

Utstillingen står til 28. juli.

Les mer her.

Eigil Forbergs malerier i akryl og olje er å finne på Dropsfabrikken gjennom hele sommeren. (Foto: Dropsfabrikken.)

Eigil Forberg på Dropsfabrikken

Nedre Ila 27.

På Dropsfabrikken kan du besøke Eigil Forbergs maleriutstilling «Boogie Stop Shuffle» hele sommeren.

Forberg veksler mellom å bruke en barnslig strek og å skape et dypt mørke. Denne vekslingen mellom munterhet og dysterhet skaper en tydelig dynamikk i utstillingen. Maleriene er fulle av bevegelse og energi, og bringer liv til en ellers utelukkende malerisk utstilling. Store bildeflater er brutt opp til mindre deler, og store fargefelt spiller opp mot hverandre i fin harmoni.

Kunstneren kan minne om Cy Twombly og Asgeir Jorn, og utstillingen er en god mulighet til å oppleve en fersk kunstners første separatutstilling i Trondheim.

Les mer her.