Vernissageguiden

Best på kunstfronten i Oslo denne uka

Oslos kunstscene fortsetter å levere. Her er Vernissageguidens anbefalinger.
Oslo Fotokunstskole feirer 30 år med jubileumsutstillingen «Pointed Consciousness». «Grid and Gesture» (2019) av Bjarne Bare er blant verkene som stilles ut.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Nok en god kunstuke står får tur når flere av Oslos gallerier starter sesongen med nye utstillinger. I Akershus Kunstsenter sin nye utstilling stilles det betimelige spørsmål rundt fremmedfrykt, og Kunstnerforbundet åpner nok en gang en spennende trippelutstilling med kunstnere som Fredrik Værslev og Ingrid Lønningdal.

Her er ukas beste utstillingsåpninger.

I utstillingen «Åpent vindu» viser Fredrik Værslev en serie vindusmalerier som utforsker historien til Kunstnerforbundets lokaler. (Foto: Kunstnerforbundet.)

Trippelutstilling på Kunstnerforbundet

Åpning torsdag 15. august klokka 18.00 i Kjeld Stubs gate 3. 

Kunstnerforbundet sparker i gang sesongen med tre nye utstillingsåpninger denne uka.

I utstillingen «Åpent vindu» griper kunstneren Fredrik Værslev inn i Kunstnerforbundets og overlyssalens historie. Gjennom en serie vindusmalerier utforsker Værslev rommets ulike faser og endringer oppgjennom årene, og kan ses som en hilsen til de kunstnerne som har påvirket og formet stedet.

I vindussalen og kabinettet presenterer Ingrid Lønningdal en rekke nye arbeider i utstillingen «Fibre Reinforcement». Hennes ruvende malerier på strie er inspirert av arkitektoniske kvaliteter til områder i rask forandring, og utforsker koblinger mellom industriarkitekturen og den modernistiske kanon.

Hva er det som avgjør hvilke kunstverk som huskes, og hvilke som blir oversett og glemt? Dette spørsmålet reises når Kunstnerforbundet nå viser frem arbeider fra sin egen samling. I lokalets andre etasje kan vi oppleve et tredvetalls grafiske arbeider, som av ulike årsaker har havnet i Kunstnerforbundets eie. Utstillingen er en del av en større opprydning av samlingen, som nå har blitt kartlagt og sortert.

Les mer her.

I Hanne Grieg Hermansens tegninger er lyset et sentralt aspekt. (Foto: Tegnerforbundet.)

Dobbelutstilling på Tegnerforbundet

Åpning torsdag 15. august klokka 18.00 i Rådhusgaten 17.

Også Tegnerforbundet er klar for ny sesong. Anna Marie Sigmund Gudmundsdottirs arbeider kan minne spor og linjer man finner i landskap, som kommer til utrykk gjennom installasjon, fotografi, maleri og mening, mens Hanne Grieg Hermansens på sin side gir lyset en sentral plass i kunstnerskapet sitt. Hennes tegnetekninske imponerende arbeider er gjort med fargeblyant, og vises i stor skala på Tegnerforbundet.

Les mer her.

Oslo Fotokunstskole feirer 30 år med jubileumsutstillingen «Pointed Consciousness». Her ser vi Bjarne Bare sitt arbeid «Grid and Gesture» fra 2019. (Foto: QB Gallery/Oslo Fotokunstskole/OSL Contemporary.)

«Pointed Consciousness» på QB Gallery

Åpning torsdag 15. august klokka 18.00 i Tordenskioldsgate 5.

Legg kunstrunden innom QB Gallery på torsdag. Her åpner det en spennende utstilling dedikert til fotografiet, og er en hyllest til Oslo Fotokunstskole som fyller 30 år i år.

Kuratoren bak utstillingen, Behzad Farazollahi, er tidligere elev ved skolen, og blant de 13 kunstnerne som stiller ut finner vi navn som Kamilla Langeland, Christian Tunge og Marthe Elise Stramrud. Utgangspunktet for utstillingen er å vise frem de ulike kunstnernes kvaliteter, men også få fram variasjoner av medium og uttrykk.

Les mer her.

I utstillingen «UnNgÅ rEgNeFeiL» kan vi oppleve arbeider av kunstnere Katrine Søster Holst og Lisbeth Voigt Durand. (Foto: Galleri Format.)

Katrine Søster Holsts på Galleri Format

Åpning torsdag 15. august klokka 18.00 i Rådhusgata 24.

I utstillingen «UnNgÅ rEgNeFeiL» får vi innblikk i Katrine Søster Holsts både tradisjonelle og eksperimentelle metoder i sin utforskning av materialer. Gjennom å kombinere verk fra 2000 til 2019, reflekteres hennes kunnskap om keramikk, og hvordan hun fortsatt søker nye uttrykksmuligheter i materialet.

Sammen med seg i utstillingen har hun Lisbeth Voigt Durand sine arbeider. De to kunstnerne er fra forskjellige generasjoner, og uttrykket er også nokså forskjellig. Det finnes likevel en dialog der, om det å bli kjent med materialene sine gjennom konstant søking og eksperimentering.

Les mer her.

Bakteppet for Akershus Kunstsenter sin nye utstilling er temaet folkevandring. (Foto: Akershus Kunstsenter.)

Gruppeutstilling på Akershus Kunstsenter

Åpning lørdag 17. august klokka 13.00 i Storgata 4.

På lørdag anbefaler vi å ta turen til Lillestrøm, hvor Akershus Kunstsenter inviterer til gruppeutstillingen «My Dream – Our Common Future?». I 2019 har kunstsenteret fordypet seg i begrepet «strukturer», og har merket seg at en tydelig struktur i samtiden er forskjellige variasjoner av folkevandring. Enten det er snakk politiske flyktninger, arbeidsinnvandring eller familiegjenforening, er som regel fellesnevneren et ønske om et bedre liv. På motsatt side finner vi stadig økende motstand mot innvandring og fremmedfrykt. Den nye utstillingen på Akershus Kunstsenter sikter på å komme tettere inn på både fremmedfrykten og folks drømmer – gjennom kunsten.

Les mer her.