Dropsfabrikken åpner en ny utstilling preget av urovekkende kroppstegninger. (Foto: Dropsfabrikken.)
Vernissageguiden

Best på kunstfronten i Trondheims denne uka

Sommeren nærmer seg slutten. Hvorfor ikke rømme vekk fra gråværet og inn i varmen på kunstmuseene?
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Sakte, men sikkert forsvinner sommervarmen. For oss kunstelskere betyr det heldigvis at byen begynner å våkne til liv, og at nye utstillinger og kunstopplevelser står for tur.

Dropsfabrikken byr på en utstilling der man kan forvente underlige kroppsskildringer. Samme uke avholder Kunsthallen finissage og kunstnersamtaler med Ann Iren Buan og Brit Dyrnes i en utstilling som også tar utgangspunkt i kroppen. Utover dette blir det foredrag på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum om reelle og kunstige landegrenser i forbindelse med Hannah Ryggen-triennalen.

Erika Fatland snakker om reelle og imaginære landegrenser i lys av verkene i årets Hannah Ryggen-triennale. (© Alighiero Boetti by SIAE/KOPINOR 2019. Foto: David Regen, New York.)

Foredrag med Erika Fatland

Onsdag 15.august klokka 18.00 i Munkegata 3-7.

«Rundt oss smelter isen, havene stiger langsomt og snart vil verdens grenser på ny endres.»

I forbindelse med årets Hannah Ryggen-triennale «Nytt land» på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, har forfatter og sosiolog Erika Fatland skrevet essayet «Den Røde tråden». Essayet som i denne forbindelsen blir et foredrag, stiller spørsmål ved hva et land egentlig er.

Årets Hannah Ryggen-triennale trekker linjer til politiske endringer som foregår i vår samtid, og til konflikter som har oppstått som et resultat av menneskeskapte og kunstige landegrenser. Verk av samtidskunstnere er plassert i samspill med Ryggens nå historiske politiske verk.

Fatlands reiseskildring arbeider videre med tematikken i utstillingen, og snakker om både reelle og kunstige landegrenser.

Les mer her.

Dropsfabrikken inviterer til utstillingsåpning med den Trondheimsutdannede kunstneren Charlotte Rostad. (Foto: Dropsfabrikken.)

Charlotte Rostad på Dropsfabrikken

Åpning torsdag 15.august klokka 19.00 i Nedre Ila 27.

På torsdag åpner soloutstillingen «Narrativ feilslutning» av Charlotte Rostad på Dropsfabrikken. De siste årene har Rostads kunstnerskap vært preget av detaljrike blyanttegninger av menneskekropper.

Ut fra Rostads tidligere arbeider kan man forvente en utstilling som er like humoristisk som den er urovekkende. Tegningene hennes er ofte av forvridde kropper med grimaser eller utvekster, eller av noe så naturlig som hender som trekker på magefett.

Les mer her.

Brit Dyrnes og Ann iren Buan avslutter utstillingen «mind moves with matter, body blends into space» ved å diskutere sine kunstnerskap og verker. (Foto: Helene Mariussen og Anne Valeur.)

Finissage og kunstnersamtaler på Kunsthallen

Søndag 18.august klokka 15:00 i Kongens gate 2.

Kunsthall Trondheim inviterer til to kunstnersamtaler i forbindelse med den siste åpningsdagen til sommerutstillingen «mind moves with matter, body blends into space». Gruppeutstillingen viser verk av Thora Dolven Balke, Ann Iren Buan, Brit Dyrnes, Tibor Hajas, Éva Mag og Francesca Woodman. Den tar utgangspunkt i menneskekroppen gjennom skulpturer og fotografier, og som i tidligere utstillinger ved kunsthallen, tematiseres menneskets forhold til natur og miljø.

Samtalen med Brit Dyrnes vil foregå med skuespiller Mira Dyrnes Askelund. Dyrnes knytter det skjøre og sterke i kunsten til sitt eget kunstnerskap og verkene i utstillingen. Hun arbeider med leire, og undersøker materialets begrensninger og muligheter.

Ann Iren Buan samtaler med Katrine Elise Pedersen om sine massive skulpturer, som er laget av mer skjøre materialer som papir og og tørrpastel. I likhet med Dyrnes utforsker også Buan materialets grenser.

Les mer her.