Prøverommet er et nomadisk visningsrom som forflytter seg mellom ulike lokaler, gallerier og institusjoner i Bergen. (Foto: Amalie Trones/Mørkerommet.)
Vernissageguiden

Best på kunstfronten i Bergen denne uken

Bergens kunstscene har endelig våknet til live igjen. Her er åpningene du bør få med deg denne uken.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Sommertørken er over, og Bergens kunstscene er klar for ny sesong. Høstens første utstillinger byr på et mangfold av uttrykk, med alt fra lydkunst og maleri, til mer relasjonelle og deltakende prosjekter.

Det nomadiske visningsrommet Prøverommet har inntatt Botanisk Hage med en rekke spennende kunstprosjekter, og Kunstgarasjen inviterer til et innblikk i kunstner og aktivist Per Adde sitt liv og virke.

På Lydgalleriet kan vi oppleve Espen Sommer Eide sitte musikalske og poetiske verk «Imaginalia revisites». (Foto: Lydgalleriet.)

Espen Sommer Eide på Lydgalleriet

Åpning fredag 16. august klokken 19.00 i Østre Skostredet 3.

Espen Sommer Eides «Imaginalia revisites» er et musikalsk og poetisk verk, hvor menneskers forhold til naturen står sentralt. På fredag kan det oppleves i Lydgalleriets lokaler. Eide benytter seg av musikk og lyd som både medium og metode, og hans praksis består av langvarige prosjekt i spesifikke landskap. I dette tilfellet har han reist til elvene og viddene i Nord-Norge, i håp om å finne nye kilder til musikk.

Les mer her.

Per Adde er kunstner og aktivist, og i utstillingen «Liv og virke» viser han fram en rekke malerier som gjenspeiler hans politiske engasjement. (Foto: Kunstgarasjen.)

Per Adde på Kunstgarasjen

Åpning fredag 16. august klokken 19.00 i Møllendalsveien 15.

I utstillingen «Liv og virke» får vi et unikt innblikk i Per Addes engasjement i kampen om Alta-Kautokeinavassdraget (1971-1981), som ente med at Sametinget ble etablert, og kampen om Saltfjellet. Gjennom Addes ekspressive malerier viser han hvordan hans liv og virke er uløselig knyttet sammen i et engasjement for naturen og det som truer livet i villmarken.

Les mer her.

Prøverommet er et nomadisk visningsrom som forflytter seg mellom ulike lokaler, gallerier og institusjoner i Bergen. (Foto: Amalie Trones/Mørkerommet.)

Prøverommet på Botanisk hage på Milde

Åpning lørdag 17. august klokken 13.00 i Skipanesvegen 45.

Det nomadiske visningsrommet Prøverommet inntar Botanisk Hage på Milde i helgen. På ulike måter fyller åtte forskjellige kunstnere hagen med kunst og kultur. Blant annet blir det en performance med kunstnerduoen Mirte Bogaert & Yohei Hamada – hvor skillet mellom publikum og aktør utfordres – og en installasjon som består av hagens egne vekster.

Les mer her.

Kunsteren Kwestan Jamal Bawan utforsker ulike landskap og terreng i sine malerier. (Foto: Oseana.)

Kwestan Jamal Bawan på Oseana

Åpning lørdag 17. august klokken 14.00 i Mobergsbakken 20.

Kunsteren Kwestan Jamal Bawan får æren av å åpne høstens første utstilling i Galleri Hvelvet på Oseana. Utstillingen «Dwryan» består av nyproduserte malerier og tegninger, hvor hun utforsker ulike landskap og terreng basert på personlige opplevelser og vandringer – både i Norge og andre land. Kunstneren selv mener det indre, mentale landskapet er uatskillelig fra det ytre landskapet – et skjæringspunkt hun selv arbeider i, og som kommer til uttrykk hennes storslagne malerier.

Les mer her.