Utstillingen «Norsk dokumentarfotografi» på Henie Onstad Kunstsenter viser arbeider av 35 norske fotografer som befinner seg i spennet mellom presse- og kunstfotografi. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Oslo denne uka

Nok en god uke for Oslos kunstentusiaster. Her er ukas beste utstillingsåpninger.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av sommerens beste utstillingsåpninger.

Oslos gallerier sparker høsten i gang med utstillinger som er verdt å få med seg. På Ram galleri forenes eldre og nyere kunstnerskap når de nå for første gang setter en historisk kunstner opp mot en samtidskunstner, og på Tenthaus inviteres det til pop-up i bakgården. Norsk Billedhoggerforening inviterer til en noe sen sommerfest med musikk, mat og drikke, kombinert med to nye utstillingsåpninger.

«Schaden» er en popup-utstilling i båkgården til Tenthaus Oslo. (Foto: Tenthaus Oslo.)

«Schaden» på Tenthaus Oslo

Åpning torsdag 22. august klokka 18.00 i Maridalsveien 3.

På torsdag inviterer Tenthaus Oslo til åpning av det stedsspesifikke lydverket «Schaden» av kunstneren Ewa Jacobsson, som vil finne sted i bakgården til visningsrommet.

Jacobsson har arbeidet med verket siden januar, og har brukt både avanserte og lav-teknologiske teknikker og materialer. På så måte fylles verket med politisk innhold, fordi det bryter ned etablerte hierarkier.

I tillegg til åpningen er det verdt å ta turen på søndag også, for da inviteres det til kunstnersamtale mellom Jacobsson og Siri Austeen, og konsert med Hilde Marie Holsen.

Les mer her.

På Ram galleri setter de for første gang et historisk kunstnerskap i dialog med en samtidskunstner. Her ser vi et verk av Eva Bull Holte. (Foto: Ram galleri.)

Dobbelutstilling på Ram galleri

Åpning torsdag 22. august klokka 18.00 i Kongens gate 15.

For første gang viser Ram galleri et historisk kunstnerskap satt i dialog med en samtidskunstner.

Eva Bull Holte (1922-1993) startet sin karriere som keramiker og formgiver, men bevegde seg fort over til maleriet. Hun var sterkt influert av Matisses malermåte, som bygger på kontrastvirkningen mellom grunnfargene. I utstillingen settes Bull Holtes malerier opp mot Marthe Elise Stramrud (f. 1984) sine farge fargesterke og lekne keramikkarbeider, som også har tydelige maleriske kvaliteter.

Les mer her.

35 norske fotografer viser frem arbeider på Henie Onstad Kunstsenter, og befinner seg i spennet mellom presse- og kunstfotografi. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter.)

«Norsk dokumentarfotografi» på Henie Onstad Kunstsenter

Åpning torsdag 22. august klokka 19.00 i Sonja Henies vei 31.

I 2009 viste Henie Onstad Kunstsenter utstillingen «Norsk dokumentarfotografi», og nå, ti år etter, gjør de det samme på nytt. Utstillingen er et samarbeid mellom kunstsenteret Fritt ord og Norwegian Journal of Photography, hvor 35 norske fotografer skal sette tempen på dokumentarfotografiets rolle i Norge i dag. Fotografene jobber i spennet mellom presse- og kunstfotografiet, og reflekterer det voldsomme mangfoldet av dokumentariske uttrykk.

Les mer her.

«Båten» er en videoinstallasjon av Jannicke Låkers, og vises i andre etasje på Norsk Billedhoggerforening. (Foto: Norsk Billedhoggerforening.)

Dobbelutstilling på Norsk Billedhoggerforening

Åpning fredag 23. august klokka 18.00 i Hekkveien 5. 

Endelig inviterer Norsk Billedhoggerforening til sesongåpning i Villa Furulunds vakre lokaler. Her kan man oppleve arbeider av kunstnerne Jan Freuchen og Jannicke Låkers, kombinert med sommerfest med musikk, mat og drikke.

Freuchen er kjent for sin allsidige kunstproduksjon, og i utstillingen «Skjermdump» setter han det digitale opp mot det analoge. Resultatet er et landskap hvor den «ideelle» digitale sfæren omsettes i skupturelle, analoge former.

I lokalets andre etasje finner vi Låkers videoinstallasjon «Båten», hvor vi følger en kvinne gjennom panikk, frykt og hypotermi etter at hun har falt over bord fra en småbåt.

Les mer her.

Utstillingen «Fire and Forget» av Mikeal Brkic er en utforskning av den norske missilen AGM-199. (Foto: Unge Kunstneres Samfund.)

Mikael Brkic på Unge Kunstneres Samfund

Åpning fredag 23. august klokka 18.00 i St. Olavs gate 3.

Unge Kunstneres Samfund (UKS) er også klar for høstsesongen, og inviterer til åpningen av utstillingen «Fire and Forget» av Mikael Brkic. Utstillingen er et resultat av Bricks kunstneriske forskning på den norske missilen AGM-119, som er kjent som «Penguin». Utviklingen av raketten startet på 1960-tallet, og har fram til dag vært det viktigste militære forsknings- og utviklingsprosjektet i Norge siden etterkrigstiden.

Typisk for Brkic sitt kunstnerskap er at han henter inspirasjon fra dagens handelsvarekultur, og approprierer og fortolker det visuelle og tekstlige språket i reklame som et middel for å fornye historiske hendelser. Resultatet blir gjerne et nett av fakta, fiksjon og feil.

Les mer her.