I utstillingen «Rommet mellom oss» på Trondhjems Kunstforening har kunstnergruppa Open Space undersøkt diskurser om arkitektoniske kvaliteter som tomrom og byrom, og fargebruk og mangelen på det. (Foto: Hennie Ann Isdahl.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim denne uka

Trondheim viser seg fra sin beste side den kommende uka. Her er åpningene du ikke bør gå glipp av.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Denne uka byr Trondheim på et mangfold av kunstopplevelser. Det blir regelrett travelt om man skal få med seg alt som skjer til helga.

På Kunsthall Trondheim arrangeres en ukelang utstilling fylt med alt fra visuell kunst til impromusikk og jazz, og Rake visningsrom inviterer til en siste finissage og fest før de lukker dørene (forhåpentligvis ikke) for godt. Samme helg åpner Avant Garden i ny drakt som Rosendal Teater, med eksperimentelle og annerledes teateropplevelser.

Den svenske saksofonisten Mats Gustafsson trekkes frem som komponist i Nymusikks partiturutstilling. (Foto: nyMusikk.)

Partiturutstilling på Kunsthall Trondheim

Åpning torsdag 22. august klokka 19.00 i Kongens gate 2. 

Denne uka åpner utstillingen «Mats Gustafsson – Pieces of Peace & Fire!» som kun står frem til 28.august. På dette korte tidsrommet bys det likevel på nok av opplevelser i kunsthallen. Det blir konserter, impro, vinylbytting, performance og visuell kunst.

Det er Nymusikk Trondheim som samarbeider med Kunsthall Trondheim om sin åttende partiturutstilling, der lokale musikere møter internasjonale komponister. Her kombinerers musikk med visuell kunst, og i år ligger fokuset på svenske Mats Gustafsson. Komponisten og saksofonisten Gustafsson arbeider hovedsakelig innen eksperimentell jazz og improvisasjonsmusikk, men her trekkes han også frem som komponist. Med seg har han et helt nytt verk skrevet for anledningen.

Les mer her.

Kunstnergruppa Open Space. (Foto: Hennie Ann Isdahl.)

Gruppeutstilling på Trondhjems Kunstforening

Åpning torsdag 22. august klokka 19.00 i Bispegata 9a.

I utstillingen «Rommet mellom oss» har kunstnergruppa Open Space undersøkt diskurser om arkitektoniske kvaliteter som tomrom og byrom, og fargebruk og mangelen på det. De har blitt inspirert av japansk filosofi og fenomenologi for å se hva som finnes i tomrommet.

Open Space består av Lisa Pacini, Christine Istad, Mona K. Lalim og Hennie Ann Isdahl, som sammen utgjør en allsidig gruppe. De presenterer en utstilling bestående av maleri, foto, skulptur, objekt og video.

Les mer her.

The Atmospherics skaper stedsspesifikk lyd- og videokunst. Bildet er hentet fra deres forrige installasjon. (Foto: Entrée Bergen.)

The Atmospherics på Teks.studio

Åpning fredag 23. august klokka 18.00 i Nedre Bakklandet 20c.

På fredag åpner video- og lydinstallasjonen «The Atmospherics 9 (A Blue Million Miles)» på Teks.studio. Installasjonen er en spesiallaget remiks av 5 år med oppsamlet materiale fra prosjektet The Atmospherics.

The Atmospherics er et 5 år gammelt samarbeidsprosjekt mellom Trond Lossius og KiT-professor Jeremy Welsh. Prosjektet tar utgangspunkt i feltopptak med digital lyd og HD/4K-video, innspilt i blant annet Trøndelag, Sogn og Fjordane og Sør-Italia. Disse opptakene kombinerer lyd fra naturlandskap og industriområder, som bearbeides og abstraheres i etterkant. I tillegg har de inkorporert materiale fra nærmiljøet, slik at publikum kan gjenkjenne elementer i et ellers abstrakt landskap av lyd.

Les mer her.

Rake takker for seg etter 8 år med gallerivirksomhet i Trondheim. (Foto: Rake visningsrom.)

Finissage og fest på Rake

Lørdag 24. august klokka 19.00 i Brattørkaia 17.

Dette er siste uke man kan besøke Rake visningsrom. Til helga avslutter de et 8 år langt opphold i Trondheim med en fest og finissage av utstillingen «Omfavnelser / Embrace it». Utstillingen som står nå er en omfavnelse av slutten, så Rake stenger ikke med en begravelse – til helga skal de feire seg selv.

De byr på et særegent eple/ingefær-brygg, en live-versjon av podcasten «Under føttene dine (RAKE)» med Elin Már Øyen Vister, og nytt arbeid av Karianne Stensland.

De oppfordrer alle til å fortsette feiringen på Rosendal Teater etterpå.

Les mer her.

Avant Garden åpner i nytt lokale og med nytt navn til helga. (Foto: Geir Mogen/Buckethaus.)

Åpningshelg på Rosendal Teater

Åpning fredag 23. august klokka 16.00 i Innherdsveien 73.

Til helga åpner Rosendal Teater, et teater preget av annerledes scenekunst og eksperimentering. Høres dette kjent ut? Teaterhuset Avant Garden har flyttet ut av Folkets hus og inn i større lokaler i Rosendal Kino. Med en slik omplassering krevdes også et nytt navn som kan matche et lokale med lang historie.

De forsøker å favne bredt, og lover utstillinger som kan passe flere og nye publikumsgrupper. Derfor skal det bli jazzkonserter, disco, barnearrangementer og debatter i høst— altså langt mer enn bare teater.

Utstillingene som settes opp i helga er utsolgt, men de inviterer til åpningsfest på lørdag med DJ Nuhhh.

Les mer her.