Listetopp for Rødt i Stavanger, forfatter og tidligere nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, er først ut i Subjekt-spalten «Fra 1 til 10». (Foto: Ihne Pedersen.)
Fra 1 til 10

Dette er bøkene Mímir Kristjánsson skulle ønske at Erna Solberg hadde lest

Vi stilte forfatter og politiker Mímir Kristjansson (R) til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Saken er Subjekt teller ned til valgkamp med like uhøytidelig som presis intervjuspalte. Først ut er Mímir Kristjánsson (Rødt).

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange år har Vladimir Putin vært president, hvor mange Instagram-historier ble publisert om Amazonas-brannen, hvor mange statsråder trenger egentlig en regjering og hvilke fire norske kulturattraksjoner ville Mímir Kristjánsson tatt med seg en turist på?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Først ut: Listetoppkandidat for Rødt i Stavanger, forfatter, tidligere nyhetssjef i Klassekampen og innbitt Viking-tilhenger Mímir Kristjánsson (33).

Ville tatt en turist med på Oljemuseet

– Du kan bytte plass med én annen statsråd i nåværende regjering. Vedkommende blir også Rødt-leder i Stavanger! Hvem bytter du plass med, og hvorfor? 

– Da bytter jeg plass med Erna Solberg og erstatter alle de øvrige statsrådene med andre Rødt-folk. Med en sånn regjering er det begrensa selv hva ekstremværet Erna kan ødelegge i Stavanger.

– Hvilke to bøker skulle du ønske at Erna Solberg hadde lest?

– «Kapitalen» (1867) av Karl Marx og «Mamma er trygda» (2019) av Mímir Kristjánsson.

Tre gode grunner til å slutte i jobben som nyhetsredaktør i Klassekampen.

– Jeg ville flytte hjem til Stavanger, jeg ville drive med politikk igjen og jeg ville for alt i livet slippe å bruke Skype i arbeidshverdagen.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Oljemuseet, Preikestolen, Gamle Stavanger og Piren pub.

– Hvem var du i femteklasse?

– Den største nerden.

Gir sin politiske karriere en sluttdato

– Kan du gi oss en parole på seks ord som omhandler velferd og profitt?

– Baby shoes for sale, never konkurranseutsatt.

– Lokale sjukehus er best med Rødt, fordi at:

– Rødt vil ha slutt på at sjukehus skal leke butikk, avskaffe foretaksmodellen og la legene og sykepleierne få gjøre jobben sin uten for mange skjema og kontrollrutiner.

– Klokka er åtte om kvelden, en helt vanlig dag i Mímir Kristjánssons liv. Skjera?

– Leser én av tre Peppa Gris-bøkene for dattera mi: «Peppa på månen», «Peppa og gullstøvlene» eller «Jeg elsker deg, Pappa Gris».

– Du savner 90-tallet. Men hvorfor, egentlig?

– Norge var gode i fotball.

– Hvor er du om ti år?

– Da er jeg ute av politikken, og skriver bøker på heltid.

Har telt før

Subjekt-spalten «fra 1 til 10» ble også begått på en rekke toppolitikere under valgkampen i 2017. På spørsmål om hvilke to bøker Trine Skei Grande skulle ønske at Bjørnar Moxnes hadde lest, svarte den nåværende kulturministeren blant annet «Animal Farm» (1945) av George Orwell. Siden reagerte Mímir Kristjanssón på utspillet med krass kritikk:

– Når Trine Skei Grande anbefaler Bjørnar Moxnes å lese George Orwell, avslører hun sin egen uvitenhet, skrev Kristjánsson i 2017.