Fra 1 til 10

Dette er bøkene Mímir Kristjánsson skulle ønske at Erna Solberg hadde lest

Listetopp for Rødt i Stavanger, forfatter og tidligere nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, er først ut i Subjekt-spalten «Fra 1 til 10». (Foto: Ihne Pedersen.)
Listetopp for Rødt i Stavanger, forfatter og tidligere nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, er først ut i Subjekt-spalten «Fra 1 til 10». (Foto: Ihne Pedersen.)
Vi stilte forfatter og politiker Mímir Kristjansson (R) til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt teller ned til valgkamp med like uhøytidelig som presis intervjuspalte. Først ut er Mímir Kristjánsson (Rødt).

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange år har Vladimir Putin vært president, hvor mange Instagram-historier ble publisert om Amazonas-brannen, hvor mange statsråder trenger egentlig en regjering og hvilke fire norske kulturattraksjoner ville Mímir Kristjánsson tatt med seg en turist på?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Først ut: Listetoppkandidat for Rødt i Stavanger, forfatter, tidligere nyhetssjef i Klassekampen og innbitt Viking-tilhenger Mímir Kristjánsson (33).

Ville tatt en turist med på Oljemuseet

– Du kan bytte plass med én annen statsråd i nåværende regjering. Vedkommende blir også Rødt-leder i Stavanger! Hvem bytter du plass med, og hvorfor? 

Annonse

– Da bytter jeg plass med Erna Solberg og erstatter alle de øvrige statsrådene med andre Rødt-folk. Med en sånn regjering er det begrensa selv hva ekstremværet Erna kan ødelegge i Stavanger.

– Hvilke to bøker skulle du ønske at Erna Solberg hadde lest?

– «Kapitalen» (1867) av Karl Marx og «Mamma er trygda» (2019) av Mímir Kristjánsson.

Tre gode grunner til å slutte i jobben som nyhetsredaktør i Klassekampen.

– Jeg ville flytte hjem til Stavanger, jeg ville drive med politikk igjen og jeg ville for alt i livet slippe å bruke Skype i arbeidshverdagen.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Oljemuseet, Preikestolen, Gamle Stavanger og Piren pub.

– Hvem var du i femteklasse?

– Den største nerden.

Gir sin politiske karriere en sluttdato

– Kan du gi oss en parole på seks ord som omhandler velferd og profitt?

– Baby shoes for sale, never konkurranseutsatt.

– Lokale sjukehus er best med Rødt, fordi at:

– Rødt vil ha slutt på at sjukehus skal leke butikk, avskaffe foretaksmodellen og la legene og sykepleierne få gjøre jobben sin uten for mange skjema og kontrollrutiner.

– Klokka er åtte om kvelden, en helt vanlig dag i Mímir Kristjánssons liv. Skjera?

– Leser én av tre Peppa Gris-bøkene for dattera mi: «Peppa på månen», «Peppa og gullstøvlene» eller «Jeg elsker deg, Pappa Gris».

– Du savner 90-tallet. Men hvorfor, egentlig?

– Norge var gode i fotball.

– Hvor er du om ti år?

– Da er jeg ute av politikken, og skriver bøker på heltid.

Har telt før

Subjekt-spalten «fra 1 til 10» ble også begått på en rekke toppolitikere under valgkampen i 2017. På spørsmål om hvilke to bøker Trine Skei Grande skulle ønske at Bjørnar Moxnes hadde lest, svarte den nåværende kulturministeren blant annet «Animal Farm» (1945) av George Orwell. Siden reagerte Mímir Kristjanssón på utspillet med krass kritikk:

– Når Trine Skei Grande anbefaler Bjørnar Moxnes å lese George Orwell, avslører hun sin egen uvitenhet, skrev Kristjánsson i 2017.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar