Eivind Trædal (34) er i pappaperm, men har alltids tid til å svare nei på spørsmål fra Subjekt.
Fra 1 til 10

Eivind Trædal har ikke én låt til overs for incels

Vi stilte forfatter, politiker og nybakt pappa, Eivind Trædal (MDG), til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Saken er Subjekt teller ned til valgkamp med like uhøytidelig som presis intervjuspalte. Denne gangen med Eivind Trædal (MDG).

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange ganger skal Y-blokka erklæres revet, hvor mange Espresso House-filialer finnes på Grünerløkka i Oslo og hvor er Eivind Trædal om ti år?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Forfatter, politiker, miljøaktivist og Twitter-prins Eivind Trædal (MDG) er nestemann ut.

Troller spalten

– Du skal på #togferie og har én ekstra Interrail-billett. Men argh, det er en sånn der billett som bare fungerer med gyldig nøkkelkort til Stortinget! Hvem tar du med deg og hvorfor?

– Du har ikke spesifisert hvilket år dette gjelder, så jeg legger til grunn at dette kan være oktober 2021. I så fall reiser jeg med statsminister Lan Marie Nguyen Berg. Hvis det må være i år, så får det bli Jon Georg Dale, så får jeg forsøke å vise ham hvorfor vi trenger bedre togtilbud.

– Hva er de to grunnene til at MDG er et bedre miljøparti enn Venstre?

– At vi har en bedre miljøpolitikk enn dem, og en langt bedre metode for å få gjennomført den. For eksempel: Å ikke gå i regjering med folk som fornekter klimaendringene.

– Kan du nevne tre låter som incels burde høre på?

– Nei.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Så snart alt står klart så tar vi en runde på Operaen, Munchmuseet, Deichmann og Vippa, så får jeg gjort alt på en liten sykkeltur fra leiligheten.

– We say feminism, you say:

– «Det er så typisk at vi gutta skal ta ordet selv når temaet er feminisme, jeg foreslår at alle mennene på talelista donerer bort tida si til damene lenger nede på lista».

– Neida, legger han til.

Tja til vindmøller

Trædal er gift med Oslo-byråden Lan Marie Nguyen Berg og har siden kommunevalget i 2015 sittet i Oslo bystyre for De grønne. I Stortingsvalget 2017 var han miljøpartiets førstekandidat i Aust-Agder, men i år har han pappaperm. Litt valgkamp har han likevel tid til.

– Kan du gi oss en parole på seks ord om vindmøller?

– Tja til vindmøller, det spørs hvor.

– Haha. Klokka er sju på kvelden, en helt vanlig dag i Eivind Trædals liv. Beskriv hva du gjør, og i et haiku-diktformat, selvfølgelig.

– Middagen er spist.
Ragna Mai skal sove snart.
Får jeg spilt data?

– Ikke dumt. Med MDG i byråd i en periode på åtte blir norsk kunst- og kulturliv bedre fordi at:

– Fordi vi er kunstnernes parti, og fordi vi ikke vil stenge hele byen klokka to, som Rødt.

– Du savner nittitallet. Men hvorfor, egentlig?

– Fordi jeg ikke trengte å vaske klærne mine selv. Og fordi den liberale demokratiske vestlige verdensorden var i senit. Og Lille lørdag var på tv.

– Hvor er du om ti år?

– Et eller annet sted i Oslo og twitrer om klima tipper jeg.

Les også: Rødt går over stokk og stein for å i praksis legge ned utelivsnæringen