Fra 1 til 10

Eivind Trædal har ikke én låt til overs for incels

Eivind Trædal (34) er i pappaperm, men har alltids tid til å svare nei på spørsmål fra Subjekt.
Eivind Trædal (34) er i pappaperm, men har alltids tid til å svare nei på spørsmål fra Subjekt.
Vi stilte forfatter, politiker og nybakt pappa, Eivind Trædal (MDG), til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt teller ned til valgkamp med like uhøytidelig som presis intervjuspalte. Denne gangen med Eivind Trædal (MDG).

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange ganger skal Y-blokka erklæres revet, hvor mange Espresso House-filialer finnes på Grünerløkka i Oslo og hvor er Eivind Trædal om ti år?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Forfatter, politiker, miljøaktivist og Twitter-prins Eivind Trædal (MDG) er nestemann ut.

Troller spalten

– Du skal på #togferie og har én ekstra Interrail-billett. Men argh, det er en sånn der billett som bare fungerer med gyldig nøkkelkort til Stortinget! Hvem tar du med deg og hvorfor?

Annonse

– Du har ikke spesifisert hvilket år dette gjelder, så jeg legger til grunn at dette kan være oktober 2021. I så fall reiser jeg med statsminister Lan Marie Nguyen Berg. Hvis det må være i år, så får det bli Jon Georg Dale, så får jeg forsøke å vise ham hvorfor vi trenger bedre togtilbud.

– Hva er de to grunnene til at MDG er et bedre miljøparti enn Venstre?

– At vi har en bedre miljøpolitikk enn dem, og en langt bedre metode for å få gjennomført den. For eksempel: Å ikke gå i regjering med folk som fornekter klimaendringene.

– Kan du nevne tre låter som incels burde høre på?

– Nei.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Så snart alt står klart så tar vi en runde på Operaen, Munchmuseet, Deichmann og Vippa, så får jeg gjort alt på en liten sykkeltur fra leiligheten.

– We say feminism, you say:

– «Det er så typisk at vi gutta skal ta ordet selv når temaet er feminisme, jeg foreslår at alle mennene på talelista donerer bort tida si til damene lenger nede på lista».

– Neida, legger han til.

Tja til vindmøller

Trædal er gift med Oslo-byråden Lan Marie Nguyen Berg og har siden kommunevalget i 2015 sittet i Oslo bystyre for De grønne. I Stortingsvalget 2017 var han miljøpartiets førstekandidat i Aust-Agder, men i år har han pappaperm. Litt valgkamp har han likevel tid til.

– Kan du gi oss en parole på seks ord om vindmøller?

– Tja til vindmøller, det spørs hvor.

– Haha. Klokka er sju på kvelden, en helt vanlig dag i Eivind Trædals liv. Beskriv hva du gjør, og i et haiku-diktformat, selvfølgelig.

– Middagen er spist.
Ragna Mai skal sove snart.
Får jeg spilt data?

– Ikke dumt. Med MDG i byråd i en periode på åtte blir norsk kunst- og kulturliv bedre fordi at:

– Fordi vi er kunstnernes parti, og fordi vi ikke vil stenge hele byen klokka to, som Rødt.

– Du savner nittitallet. Men hvorfor, egentlig?

– Fordi jeg ikke trengte å vaske klærne mine selv. Og fordi den liberale demokratiske vestlige verdensorden var i senit. Og Lille lørdag var på tv.

– Hvor er du om ti år?

– Et eller annet sted i Oslo og twitrer om klima tipper jeg.

Les også: Rødt går over stokk og stein for å i praksis legge ned utelivsnæringen

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar