Fra 1 til 10

Derfor vil Hadia Tajik bytte plass med Siv Jensen

Kanskje bare fordi vi tvang henne til å velge en statsråd å bytte plass med. Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, er nestemann ut i Subjekt-spalten Fra 1 til 10 – det eneste intervjuet som teller.
Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik (36), er stilt til veggs i Subjekt-spalten «Fra 1 til 10» – det eneste intervjuformatet som teller.
Saken er Subjekt-spalten «Fra 1 til 10» teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere. Denne gang med Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik (Ap).

Denne spalten ble til da vi innså at verden begynte å miste tellingen. Hvor presise er egentlig politiske prognoser, hvor mange kulturhus trenger Norge, hvor gammel er egentlig Kim Jong-un og hvor er Hadia Tajik om ti år?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Denne gangen med Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik.

Les også: Fra 1 til 10 med Mímir Kristjánsson

Feminist fordi alternativet blir for dumt

– Du må bytte posisjon med én annen statsråd, men vedkommende vil også bli nestleder i Arbeiderpartiet. Hvem velger du, og hvorfor?

– Siv Jensen, fordi det er hun som sitter på pengene – og dermed også makten. Da blir det slutt på skattekutt til de rikeste, og heller mer til skole og sykehus. Så kan det jo hende hun ville blitt frelst av vår politikk når hun fikk møte alle de bra folka i organisasjonen vår!

To gode grunner til at Arbeiderpartiet er et bedre arbeiderparti enn Rødt?

– Hæ? Er Rødt et arbeiderparti? Det finnes bare ett Arbeiderparti! Og det Arbeiderpartiet tror på verdiskaping og arbeidsplasser over hele landet, fordi vi trenger industri, grundere og et godt trepartssamarbeid for å lykkes i Norge.

– Hvilke er dine tre «alltime»-favorittlåter?

– «Skyfri himmel» av Bjørn Eidsvåg, «Tusen tegninger» av Karpe og «Crazy in love» av Beyonce og Jay- Z.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Gladmatfestivalen i Stavanger, Varangerfestivalen, Nordland musikkfestuke og Trollpikken.

– Hvorfor du er feminist?

– Fordi alternativet er å passivt akseptere kjønnsundertrykkende strukturer. Eller til og med mene at kjønnsdiskriminering er en god idé. Så jeg føler jeg er på rett lag her: Alle vi som ser at historien vår former nåtiden, og at hvis vi ikke aktivt gjør mer for likestillingen vil det forme fremtiden også.

Les også: Fra 1 til 10 med Eivind Trædal

Lykkelig gift om ti år

– Kan du gi oss en parole på seks ord som omhandler velferdsprofitt?

– Pengene til bestemor, ikke konserndirektørenes julebord.

Sjukehusene lokalt er best med Arbeiderpartiet i regjering, fordi at?

– Da får sjukehusene nok penger til at hvor du bor eller hvor mye du har på konto ikke betyr noe for helsa di. Folk skal ha nærhet til akuttfunksjoner og fødetilbud.

– Uvisst premiss: Kunst- og kulturlivet vil bli bedre med en ordfører fra Arbeiderpartiet i en periode på åtte år. Men hvorfor?

– Våre ordførere vet at folk trenger både brød og roser. Noe å leve av og noe å leve for. Kulturlivet blir bedre når våre ordførere setter av pengene, fordi de vet at kulturopplevelser gir oss avkobling fra hverdagen, nye tanker og ideer. Det er også bra for kommunene, fordi vi får en befolkning med store ideer og tanker, som kan gjøre bra ting for lokalsamfunnet sitt.

– Uvisst premiss: Du savner nittitallet. Men hvorfor, egentlig?

– Savner å høre Statsminister Gro Harlem Brundtland på radioen etterfulgt av Spice Girls’ «Wannabe».

– Hvor er du om ti år?

– Lykkelig gift.