Fra 1 til 10

Dette er Åslaug Sem-Jacobsen sine guilty pleasures

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) mener Senterpartiets rykte som partyparti er treffende. (Foto: Sp.)
Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) mener Senterpartiets rykte som partyparti er treffende. (Foto: Sp.)
Tidligere musikkjournalist i NRK, nå stortingsrepresentant for Senterpartiet. Vi stilte Åslaug Sem-Jacobsen (48) til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fra 1 til 10 er er det eneste intervjuformatet som teller! Denne gangen med Åslaug Sem-Jacobsen.

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange kommuner finnes det i Norge, hvor mange sykkelverkstedkaféhybrider trenger Oslo og hvilke tre låter hører Åslaug Sem-Jacobsen på?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Denne gangen med Senterpartiets stortingsrepresentant for Telemark og tidligere musikkjournalist i Lydverket, Åslaug Sem-Jacobsen.

Les også: Fra 1 til 10 med Hadia Tajik

Annonse

Feminist i alle settinger

– Kan du nevne én norsk politiker du ser opp til – ikke fra ditt eget parti?

– Ine Marie Eriksen Søreide.

– Kan du gi oss to kulepunkter om hvorfor Senterpartiet er partiet for oss som sluttbrukere av kunst og kultur?

– Fordi vi vil gjøre det billigere å gå på konsert, kino, teater og museum ved å senke momsen ned igjen fra 12 til 10 prosent. Denne gangen er det det lokale kulturlivet og kunstnerne som skal løftes!

– Hvilke tre låter hører du på om dagen?

– «Senorita» av Shawn Mendes og Camilla Cabello er min guilty pleasure fordi den er søt og sexy, og så appellerer den til den stolte nordmannen i meg fordi vår egen Cashmere Cat har produsert låten. Som gammel musikkjournalist i Lydverket hører jeg på både «Kem kan eg ringe» av Kygo, Lars Vaular og Store P og «Bli med: Mer enn god nok» av Stina Talling og NRK. Som mor blir jeg rørt av både teksten og NRK-prosjektet som evner å få med alle skolebarn i jobben mot mobbing og med integrering.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

– Jeg ville tatt dem med hjem til Notodden! Først besøker vi verdens største stavkirke; Heddal Stavkyrkje, deretter Heddal Bygdetun. Begge kulturminnene er både vakre, imponerende og gir en svært god innføring i norsk historie og tradisjon. Deretter står Verdensarvsenteret for den nye verdensarvstatusen Rjukan (Notodden industriarv) for tur. Til sist tar jeg turisten med på Bluseumet i Notodden Bok og Blueshus.

– Hva slags forhold har du til feminisme?

– Jeg har vært feminist siden jeg var liten og lærte om feminisme av mamma og pappa. At jeg og andre jenter ikke skulle ha samme muligheter eller verdi som gutter provoserte meg da og gjør meg oppgitt i dag. Ordet gjør meg sterk og kampklar, og det er med stolthet jeg betegner meg som feminist i alle settinger. Ikke minst som utnevnt ambassadør for de kvinnelige stortingsrepresentantene hvor jeg deltar internasjonalt i arbeidet for mer likestilling.

Les også: Fra 1 til 10 med Eivind Trædal

Partypartiet mot spekulativ retorikk

– Kan du gi oss en parole på seks ord om regionsreformen?

– Regionsreformen sentraliserer makt og tjenester fra distriktene.

– Hvilke syv ord beskriver Senterpartiet best?

– Distriktspartiet, eller beredskapspartiet som folk i forsvaret og politiet kaller oss nå, frivillighetspartiet som Frivillighet Norge kåret oss til, kulturminnepartiet, naturforvaltningspartiet og landbrukspartiet.

– Og partypartiet! Media skriver alltid om at vi har de beste festene. Det stemmer!

– Klokka er åtte om kvelden, en helt vanlig dag i Åslaug Sem-Jacobsens liv. Hva skjer?

– Enten sitter jeg på Stortinget og jobber med saksbehandling, eller så er jeg på hybelen i Oslo og forbereder meg til morgendagen og gleder meg til å se en serie, eller bare sitte å svitsje mellom alle mulige tv-programmer. Jeg elsker tv!

– Hvilken stortingspolitiker er du stort sett minst enig med (og hvorfor)?

– Jon Helgheim (FrP) fordi han som innvandringspolitisk talsperson så tydelig velger å følge i Listhaug sine spekulative fotspor når det kommer til retorikk. Jeg er verken enig i meningene hans eller formen. Og fordi han er mot at staten støtter opp under kunst og kultur økonomisk.

– Hvor er du om ti år?

– De er jeg enten fortsatt i jobb i NRK, som jeg har permisjon fra nå, eller så har jeg valgt å forbli i politikken som er en temmelig ny arena for meg. Men om sentraliseringen av landet fortsetter, de økonomiske forskjellene øker, samt at kunst og kultur nedprioriteres fordi det ikke er kommersielt eller populært nok for privat spons og finansiering, så blir det nok det siste!

Les også: Fra 1 til 10 med Aina Stenersen 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar