Fra 1 til 10

Derfor mener Ola Elvestuen at Venstre er Norges beste miljøparti

Ola Elvestuen (V) hadde en drøm om å bli fotballspiller. Men han ble bare Norges klima- og miljøminister. (Foto: Mona Lindseth.)
Ola Elvestuen (V) hadde en drøm om å bli fotballspiller. Men han ble bare Norges klima- og miljøminister. (Foto: Mona Lindseth.)
Sikkert fordi at han selv er nestleder i Venstre. Men Ola Elvestuen er dessuten Norges klima- og miljøminister, og vi har stilt ham til veggs i det eneste intervjuformatet som teller.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fra 1 til 10 er det eneste intervjuformatet som teller! Nå med Norges klima- og miljøminister, Ola Elvestuen (V).

Denne spalten ble til da Subjekt innså at verden har mistet tellingen. Hvor mange sifre inneholder egentlig et kidnummer, hvor mange Fast & Furious-filmer skal det lages og hvilke tre låter hører Ola Elvestuen på?

«Fra 1 til 10» er det eneste intervjuformatet som teller. Vi teller opp til ti og ned til valgkamp med en rekke toppolitikere i en noe uhøytidelig, men i det minste ganske presis intervjuspalte.

Denne gangen med Norges klima- og miljøminister, Venstre-nestleder Ola Elvestuen (V).

Les også: Fra 1 til 10 med Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Annonse

Hvite menn som pusher 50

– Du skal på Interrail med én annen politiker fra de rødgrønne. Hvem tar du med deg, og hvorfor?

– Heikki Holmås. Han er miljøengasjert, som meg, i tillegg til å være interessert i alt! På Interrail trenger du noen du kan ha gode diskusjoner med, men hvor man også kan reise litt hver for seg.

– Hva er de to grunnene til at Venstre er et bedre miljøparti enn MDG?

– Ingen partier er bedre på å få til konkrete klima- og miljøresultater, som økning i elbilsalg, bedre og billigere kollektivtransport, forbud mot engangsplast og 10 prosents vern av skog i Norge. Det andre er at vi har en miljøpolitikk som faktisk gir fart på den grønne omstillingen i næringslivet.

– Hvilke er dine tre favorittlåter?

– «Alene er du ingenting» av Oslo-poeten Øystein Wingaard Wolf. Det burde være en klassiker. Og ellers «Suser av gårde» av Delillos og «Hvite menn som pusher 50» av Karpe. Smil.

– Hvilke fire norske kulturattraksjoner tar du med deg en turist på?

–Det nye Munch-museet i Bjørvika, gatekunst med Pøbel i Vardø, sommershow med Urbane totninger på Kapp og Dresintur på Numedalsbanen.

– Har feminismen gått for langt?

– Nei. Norge har kommet langt, men vi trenger mer feminisme både i Norge og i verden.

Les også: Fra 1 til 10 med Aina Stenersen (FrP)

Teller til elleve

– Kan du gi oss en parole på seks ord som omhandler velferd og profitt?

– Verdiskaping er bra for bedre velferd.

– Hvilke karrieremål hadde du som syvåring?

– Det fantes ingen annen framtid enn fotballspiller da jeg var syv.

– Med Venstre-ordfører i en periode på åtte år, ville norsk kunst- og kulturliv blitt bedre lokalt, fordi at?

– Det vi er gode på er å støtte et mangfold i kunst- og kulturuttrykk. Vi satser både på bredde og på spiss. Så er vi opptatt av at mange kulturfolk er næringsdrivende, og må ha gode arbeidsvilkår. En Venstre-ordfører vil alltid prioritere kultur i sine budsjetter.

– Du savner nittitallet. Men hvorfor, egentlig?

– Åpningstidene på utestedene! Det var trivelig å kunne ta morgentrikken hjem litt over klokka seks.

– Hvor er du om ti år?

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor, men jeg kjemper fortsatt for klima og natur. Var det alt? Hilsen Ola El(le)vestuen.

Les også: Fra 1 til 10 med Hadia Tajik (Ap)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar