Ikke gå glipp av «Gilbert & George The Great Exhibition» på Astrup Fearnley Museet som åpner denne uka. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)
Vernissageguiden

Det beste kunstopplevelsene i Oslo denne uka

Vi står overfor en imponerende god kunstuke. Vernissageguiden leder deg gjennom mylderet.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Siden sesongstarten i august har Oslos kunstscene imponert uke etter uke. Likevel vil vi trygt si at kunsthovedstaden peaker denne uka, og ikke bare fordi vi står overfor en rekke spennende utstillingsåpninger, men Oslo kulturnatt og Oslo Art Weekend vil også foregå denne helgen.

På torsdag åpner Astrup Fearnley Museet en omfattende utstilling med den ikoniske kunstnerduoen Gilbert & George, og Galleri Golsa har invitert den iranske gate- og samtidskunstneren Mehdi Ghadyanloo, kjent for sine utopiske og surrealistiske malerier.

Ellers er det bare å holde seg våken utover fredagskvelden, når byen fylles med utallige gratis-arrangementer med kunst, musikk og teater under Oslo kulturnatt. God kunstuke!

Kunstnerduoen Gilbert & George har jobbet sammen i en årrekke, og er kjent for sin formelle framtoning. (Foto: Astrup Fearnley Museet.)

Ikonisk kunstnerduo

«Gilbert & George The Great Exhibition» åpner på Astrup Fearnley Museet torsdag 12. september klokken 18.00 i Strandpromenaden 2.

Kunstnerduoen Gilbert & George har laget kunst i over femti år, både med seg selv som subjekt og som objekt. I utstillingen «Gilbert & George The Great Exhibition» på Astrup Fearnley Museet har de valgt ut verk som speiler hele deres virke.

De to møttes på Saint Martin’s School of Art i 1967, og har siden vært uatskillelige, både på privaten og profesjonelt. Sammen lager de store, fotobaserte verk i grafisk stil med sterke farger, malerier, kollasjer, performance og videoverk. Duoen skiller ikke mellom liv og kunst, og opptrer ofte selv i sine egne arbeider. Her utforsker de et bredt spekter av temaer som religion, seksualitet, identitet, byliv, terrorisme, overtro, Aids, alderdom og død, som nå skal fylle Astrup Fearnley Museets lokaler fra gulv til tak.

Dette er noe du ikke vil gå glipp av!

Les mer her.

Fredrik Berberg utforsker forholdet mellom det fysisk og virtuelle i sine skulpturer. (Foto: BOA.)

Det fysiske møter det virtuelle

Fredrik Berberg på BOA åpner torsdag 12. september klokken 18.00 i Rådhusgaten 19.

BOA er klar med utstillingen «Po-tay-to Po-tah-to» av Fredrik Berberg, som åpner på torsdag. Gjennom å utforske forholdet mellom det fysiske og virtuelle, fokuserer han på skulpturer og undersøkelser av det skulpturelle formatet. Digital 3D-modulering har her blitt et sentralt verktøy, hvor også 3D-programmets begrensninger får sette tydelige avtrykk på det visuelle uttrykket. Disse 3D-modellene blir igjen omgjort til fysiske objekter, og har som intensjon å skape et kompromiss mellom det fysiske og det virtuelle.

Les mer her.

«En sen kveld» er en gruppeutstilling av kunstnerne Josefine Lyche, Andres Sletvold Moe og Lars Morell. (Foto: QB Gallery.)

Gjenforenelse

Gruppeutstilling på QB Gallery åpner torsdag klokka 18.00 i Tordenskioldsgate 5.

Tilbake i 2011 samarbeidet de tre kunstnerne Josefine Lyche, Anders Sletvold Moe og Lars Morell i utstillingsturneen «Uten ramme, nye rom» i Nord-Norge. Når de nå er klare med utstillingen «En sen kveld» på QB Gallery, blir det som en slags gjenforening.

Selv om det er mye som skiller de tre kunstnerne, finnes det likevel tydelige fellestrekk. De har alle i utstrakt grad arbeidet med veggmalerier, i tillegg til å arbeide stedsorientert og «eksperimentelt». I «Uten ramme, nye rom» jobbet alle med integrert kunst, som før i tiden ble omtalt som «utsmykninger», og «En sen kveld» blir, enn så lenge, siste steg i prosessen som startet for åtte år siden.

Les mer her.

Kunstneren Mehdi Ghadyanloo er klar for utstillingen «Portals of Lights» på Galleri Golsa. (Foto: Galleri Golsa.)

Utopisk surrealisme

Mehdi Ghadyanloo på Galleri Golsa åpner torsdag 12. september klokka 18.00 i Waldemar Thranes gate 84c.

Mehdi Ghadyanloo er en iransk kunstner som er kjent for sine utopiske og surrealistiske malerier. Gjennom skildringer av surrealistiske arkitektoniske ordninger og gjentatte bruk av symbolske elementer som trapper, ballonger og fly, inviterer kunstneren oss til å revurdere realiteter og den felles universaliteten til vår eksistens. Nå er han klar med utstillingen «Portals of Lights» på Galleri Golsa.

Les mer her.

Sandra Mujinga bruker både internett som tema og som plattform i arbeidene sine. (Foto: Noplace.)

Om å glemme

«Amnesia? Amnesia?» på Noplace åpner fredag 13. september klokka 20.00 i Oslogate 2b.

Fredag er kunstneren Sandra Mujinga klar med utstillingen «Amnesia? Amnesia?» på Noplace. Hun har hatt en rekke separatutstillinger, og vi har tidligere sett henne på visningsrom som UKS og Oslo Kunstforening. Mujinga bruker internett som både tema og plattform, og det selvsentrerte «jeget» på sosiale medier som former ens eget selvbilde har vært en gjennomgående tematikk i arbeidene hennes.

Les mer her.