Damselfraus teatralske og transformative masker stilles ut på fredag. (Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim denne uka

Dette er utstillingsåpningene du ikke vil gå glipp av.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

I forbindelse med Trondheim kulturnatt er det ingen mangel på gode kunstopplevelser i Trondheim denne uka. Her følger både forslag til hva du kan oppsøke på fredagskvelden, og hvilke kunstopplevelser det er å finne resten av uka.

På tirsdag arrangeres dessuten konferanse om hvordan digital kultur påvirker estetisk praksis, og senere åpner en rekke utstillingsåpninger. Det blir maskeutstilling på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og en malerisk installasjon åpner på Heimdal Kunstforening.

Apichaya Wanthiang utforsker det langsomme blikket gjennom maleri. (Foto: Apichaya Wanthiang.)

Det langsomme blikket

Åpning på Heimdal kunstforening lørdag 14. september klokka 13.00 i Lundemobakken 1.

På lørdag kan du besøke Apichaya Wanthiangs maleriske installasjon når soloutstillingen «Burn, rage, rise» åpner på Heimdal Kunstforening. Hun utforsker det langsomme blikket, nærmere bestemt vår evne til å være oppmerksomme. Dette gjør hun gjennom funnet bildemateriale fra media.

Når vi ser på lavt oppløste digitale bilder, kan de deles opp i piksler og bli uskarpe og vage. Men, innen malerkunsten kan en slik mangel på klarhet oppmuntre betrakteren til å se ting på nytt, og fantasere om hva som finnes der. Wanthiangs hovedfokus er at betrakteren skal ta seg tid, og bli oppmerksom på hva de kan finne når de ser inn i abstraksjonene.

Les mer her.

Digitalisering påvirker alt vi omgir oss med, og kunsten er intet unntak. (Foto: Marta Anna Løvberg.)

Konferanse om digitalisering og kunst

Konferanse på Dokkhuset tirsdag 10. september klokka 10.00 i Dokkparken 4.

I forbindelse med forskningssatsingen «Digital kultur, estetiske praksiser» arrangerer Kulturrådet en oppstartskonferanse på Dokkhuset. De siste tiårene har digitalisering forandret mye i kunst- og kulturlivet. Her får du et innblikk i hvordan teknologiutvikling og digital mediekultur kan påvirke estetiske praksiser, og utfordre etablerte forståelsesformer knyttet til kunst og kultur.

På konferansen vil rammene for produksjon, formidling og opplevelse av kunst og kultur i en digital tid bli belyst og diskutert. Dersom dine interesseområder inkluderer kunstig intelligens, crowdfunding, dataspill som estetisk praksis eller moderne kunstpraksis, kan det være en idé å stikke innom og høre på.

Les mer her.

Damselfrau stiller ut sine vakre og transformative masker på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. (Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.)

Masker på museet

Åpning på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum fredag 13. september klokka 19.00 i Munkegata 3-7.

På fredag skjer det mye i Trondheim, og på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum har de valgt å fokusere på masker. Det blir en fargefull utstillingsåpning med Damselfrau – Magnhild Kennedy sine mange masker.

Trondheimskunstneren Magnhild Kennedy arbeider med masker som autonome kunstobjekter, og det er ingen tvil om at enhver maske hun skaper er unik. De skal transformere mennesker og ta deg med til nye steder. I hennes masker møtes håndverk, mote, design og kunst i nydelig kaos.

I tillegg blir det coctailbar, maskeverksted og foredrag om «Masker i teater», «Masker i karnevalet» og «Masker i Black Metal» i løpet av kvelden.

Les mer her.

Kjelleren på Bakke gård skal fylles med både folk og stemning på fredag. (Foto: Afternoon Collective og Henrik Munkeby Nørstebø.)

Et atmosfærisk møtested

Installasjon på Bakke gård fredag 13. september klokka 20.00 i Innherdsveien 3.

Henrik Munkeby Nørstebø og Afternoon Collective har samarbeidet om videoinstallasjonen «Estuary» som åpner på Bakke gård på fredag. Den historiske kjelleren skal bli fylt med en atmosfærisk installasjon, og de inviterer alle til å utnytte rommet for å få varmen i seg og møte venner og kjente.

Afternoon Collective står også bak videoinstallasjonen «ART INC» som er å finne på Trondheim Torg.

Dette er noen få av kunstopplevelsene du kan oppsøke på Kulturnatt. I tillegg kan det nevnes at det blir utstilling, dans og musikk på Kunstakademiet i Trondheim, mørkelagt omvisning på Trondheim kunstforening, og omvisning, foredrag og sosial hygge på Kunsthall Trondheim.

Les mer her.