Annonsørinnhold

Særs god kulturnatt for kunsten

Christin Lundevall er prosjektleder for Oslo kulturnatt og kan skryte av et ekstra kunsttungt program i år. (Foto: Subjekt.)
Christin Lundevall er prosjektleder for Oslo kulturnatt og kan skryte av et ekstra kunsttungt program i år. (Foto: Subjekt.)
Nok en gang skal Oslo kulturnatt holde hovedstaden våken inn i nattetimene. I år er kunstprogrammet sterkere enn noensinne.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fredag 13. september er det duket for det som blir den 15. utgaven av Oslo kulturnatt. Med over 200 gratisarrangementer er det nok å ta av, men for den kunstinteresserte kan Oslo Art Weekend-prosjektleder Hanna Nilsen Nygård anbefale særlig fem arrangementer.

Fredag 13. september er det igjen tid for Oslo kulturnatt, med over 200 gratisarrangementer for alle som skulle befinne seg i hovedstaden. Med både tradisjoner i behold, som storskala videokunst med livemusikk på Operataket – til nye utstillinger, kunstvandring, performance og artist talks, blir det mye for kunstinteresserte å boltre seg i.

Prosjektleder for Oslo kulturnatt, Christin Lundevall, kan skryte av et særs kunsttungt program i år. Og dessuten:

– Grønt innhold! Vi har oppfordret alle bidragsytere til Oslo kulturnatt å tenke grønt, sier hun.

I løpet av helgen åpner også Ultima Oslo Contemprary Music festival 12.-21 sept, og fotobokfestivalen (13.09). Tanja Schlander sin performance av på Oslo kunstforening på fredag er en del av både Ultima og Oslo kulturnatt. (Foto: Oslo kulturnatt.)

Kunst med fokus på miljøspørsmål

Bredde er mildt sagt et nøkkelord hos Oslo kulturnatt, som lover alt fra tangokurs til speeddating med de døde på Historisk museum og Vikingskipshuset. I år arrangeres Oslo kulturnatt på 15. året, hvor en rekke av Oslos kulturinstitusjoner og offentlige bygg holder åpent utover kvelden og inn i nattetimene. Målsettingen er å gi byens befolkning og tilreisende en smak av det kulturelle mangfoldet og en opplevelse av bredden i hovedstadens kulturby.

Annonse

Tross bredden er det likevel en tematisk gjenganger i det som vises av kunst i denne utgaven. I år er Oslo oppnevnt til europeisk miljøhovedstad, og flere kunstnere og kunstinstitusjoner har valgt å rette fokus mot miljøspørsmål under årets kulturnatt.

Blant annet åpner den danske lydkunstneren Jacob Kirkegaard sitt nye audiovisuelle verk «Testimonium», en installasjon om forurensning og fornyelse, på Sentralen. Det blir også skyggespill i regi av Tegnerforbundet, med figurer inspirert av lokale dyr som er utrydningstruet, og i Ekebergparken arrangeres det en egen klimavandring.

På Steinerhøyskolen kan man lage egne kunstverk i workshopen «Trash Art», hvor det blir fokus på gjenbruk og omforming av diverse «søppel-materialer», og på Elsker skal artister fra «Open Drag Stage» vise oss at min kan fint kan lage kostymer til et dragshow med gjenbruksmaterialer.

Det er altså nok å ta av, og for å få oversikt i dette herlige mylderet av kunstopplevelser oppfordres publikum til å gå inn på Oslo kulturnatt sine nettsider, hvor man kan komponere sine egne, unike vandringer.

Hanne Nilsen Nygård er prosjektleder for Oslo Art Weekend. (Foto: Oslo kulturnatt.)

Styrker kunstprogrammet

Kunst har alltid vært en stor del av Oslo kulturnatt, men i år har de valgt å styrke feltet ytterlige ved å bli en del av et større program. Sammen med Oslo Art Weekend skal de gjøre kunsten og kulturen mer synlig og tilgjengelig for folk.

– Vi ønsker at flere skal legge merke til den fantastiske kulturen og kunsten som skjer i byen vår til enhver tid, men spesielt denne helgen, sier Hanne Nilsen Nygård.

Hun er prosjektleder for Oslo Art Weekend, som også i år samarbeider med Oslo kulturnatt. Oslo Art Weekend pågår nemlig den samme helgen, og er inkorporert under Oslo kulturnatt-paraplyen fredag 13. september.

Fra 12. til 15. september skal Oslo Art Weekend synliggjøre samtidskunstscenen ved å presentere et felles program for Oslos museer og visningssteder på deres nettsider. I programmet får man en oversikt over alle samtidskunstutstillinger og åpninger som skjer i løpet av hele helgen.

Selv anbefaler Nilsen Nygård å få med seg vill jazz og tarotkort fra en radikalisert Pippi Langstrømpe (kunstneren Tanja Schlander) på Oslo kunstforening, og Oslobiennalens opplyste vegger i verket «Neighbourhood», som er basert på livshistorier i Oslo og produsert spesielt for Oslo kulturnatt.

– Hvorfor trenger vi Oslo kulturnatt når vi har kultur året rundt?

– Vi tror at ved å samle alle disse programmene til den samme helgen vil det kunne bidra til å skape større synlighet rundt kulturtilbudet som finnes i Oslo. Det vil være den helgen i året som alle bør få med seg, og hvor det skjer så mye at alle kan finne noe som er interessant for dem, sier hun.

Utstillingen «Edvard Munch og Käthe Kollwitz» er en del av prosjektet «Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo», og inngår som en del av Oslo kulturnatt sin kunsttur i Bjørvika, i regi av Clarion Oslo sin Art Concierge og Munchmuseet. (Foto: Munchmuseet/Kunsthall Oslo.)

En helg å få med seg

Med andre ord kan vi vente oss en storslått helg for alle kunstinteresserte, og en ypperlig anledning til å oppsøke de kunstutstillingene man enda ikke har fått med seg.

Høstutstillingen, som NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke har rost opp i skyene, inviterer til gratis omvisning. Det samme gjelder for UKS-utstillingen «Fire and Forget» av Mikael Brkics, som også er mottatt til strålende kritikker.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar