Vernissageguiden

De beste kunstutstillingene i Trondheim denne uka

Det er en innholdsrik uke i vente for Trondheims kunstinteresserte.
Ane Mette Hol og Gerd Tinglum skal sammen utforske tegning i utvidet forstand på Dropsfabrikken. (Foto: Ane Mette Hol.)
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Denne uka byr Trondheim på et mangfoldig utvalg av utstillinger, med stort spenn i metode og visuelt uttrykk.

På Dropsfabrikken blir tegning utforsket som utvidet medium, Babel visningsrom for kunst har blitt overtatt av en performancekunstner, og i tillegg har to sterke fotografer utstilling og kunstnersamtale. Det er altså ikke mangel på utvalg, dersom man vil komme inn i varmen og mette den kulturelle lysten.

Overtakelsen er del av en serie arrangementer på Babel visningsrom for kunst skapt av gjestekunstnere fra Lademoen kunstnerverksteder. (Foto: Bjarte Bjørkum.)

Legemliggjøring av angst

Bianca Hisse på Babel visningsrom for kunst vises tirsdag 29. oktober klokka 18.00 i Mellomveien 4.

På tirsdag og onsdag overtar Bianca Hisse Babel visningsrom for kunst for å vise frem prosjektet «Endgame». Overtakelsen er del av en serie arrangementer på Babel visningsrom for kunst skapt av gjestekunstnere fra Lademoen kunstnerverksteder.

Hisse kombinerer visuell kunst med dans, og hun arbeider først og fremst med performance. På Babel visningsrom har hun konstruert et romlig bilde der hun undersøker hvordan arkitektur kan legemliggjøre angst. Dette gjør hun med en stol, en pute og en person. Gjennom verket refererer hun til fiendtlig design og absurd teater for å se på hvordan ulike konstruksjoner kan demotivere kroppen fra handling.

Les mer her.

Torbjørn Rødland trekker oppmerksomhet mot fotografiet som manipulativt medium med tilsynelatende enkle bilder. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Kunstnersamtale: Torbjørn Rødland

Kunstnersamtale på Trondheim kunstmuseum onsdag 30. oktober klokka 18.30 i Bispegata 7b.

Trondheim kunstmuseum fortsetter kunstnersamtalene med de nominerte til Lorck Schive kunstpris 2019, og denne gangen står Torbjørn Rødland for tur. Rødland har fått mye oppmerksomhet for sine fotografier av mennesker, de er ensomme og fremmedgjorte og ofte utplassert i skogen.

Som billedskapende fotograf trekker Rødland oppmerksomheten mot fotografiet som objekt og medium. Bildene i denne utstillingen er tilsynelatende enkle, men har en sterk visuell tiltrekningskraft. De inviterer betrakteren til å stå i øyeblikket og ha et våkent blikk på situasjonen som er avbildet. Rødland reflekterer over dype og dunkle drifter i tillegg til dagens massive billedspredning.

Les mer her.

Yanir Shani ble valgt til årets NTNU-kunstner, og viser nå frem fotografier på Wold visningsrom. (Foto: Wold visningsrom.)

Et landskap i oppløsning

Yanir Shani på Wold visningsrom vises lørdag 2. november klokka 12.00 i Strandveien 96.

Den israelske kunstneren Yanir Shani har laget en serie analoge sort-hvitt fotografier fra sin hjemby ved grensen til Negevørkenen. Shani bor og arbeider i Trondheim, og ble valgt til årets NTNU-kunstner i 2018/19.

I «Like lambs to the slaughter» bruker han fotografisk abstraksjon til å beskrive et landskap i oppløsning. Fotografiene reflekterer innsiden av den geopolitiske situasjonen i dagens Midtøsten. De er bearbeidet i mørkerommet, og fremstår som et indre, mentalt landskap.

Les mer her.

Ane Mette Hol og Gerd Tinglum skal sammen utforske tegning i utvidet forstand på Dropsfabrikken. (Foto: Ane Mette Hol.)

Tegning i utvidet forstand

Ane Mette Hol og Gerd Tinglum på Dropsfabrikken åpner lørdag 2. november klokka 13.00 i Nedre Ila 27.

Ane Mette Hol og Gerd Tinglum viser frem nye verk utført i papir, blyant og olje på Dropsfabrikken. Begge arbeider med tegning, og viser en konseptuell tilnærming til mediet.

Tinglum er en pioner innen norsk konseptkunst, og har en særegen bruk av farge i arbeidet sitt. I utstillingen vil innflytelsen fra studieår i Tyskland, Japan og Norge gjenspeiles. Hol arbeider også konseptuelt med tegning, men hennes fokus er i større grad på forholdet mellom original og reproduksjon. Arbeidet er preget av presisjon og tålmodighet, hun skaper detaljrike reproduksjoner ved hjelp av penn og blyant.

Les mer her.