Det er naivt å tro at færre vil bruke cannabis dersom stoffet selges over disk, skriver Sylvi Listhaug i Dagbladet onsdag. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix.)
Uvitenskapelig, hvem?

Folkehelseministeren tar feil om cannabis

Samme dag som Sylvi Listhaug kalte cannabis-sympatisører for naive og uvitenskapelige, kom en omfattende studie som taler henne midt imot, skriver sosialantropolog Henrik Hays Nielsen.
Saken er Cannabis er et ulovlig stoff, og det skal det fortsette å være selv om vi får en rusreform, skriver Sylvi Listhaug i Dagbladet 30. oktober.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug skriver i Dagbladet at de som mener skadene av cannabis er sjeldne og vil bli redusert ved legalisering, gjør det av god tro fremfor sikker viten.

Samme dag publiseres en studie utført ved Columbia University Mailman School of Public Health, som tyder på at skadene av daglig eller nesten daglig cannabisbruk har gått vesentlig ned siden 2002. Hvordan er det mulig hvis realiteten er som Listhaug hevder, og at cannabis blir stadig farligere? Hva sier forskerne, og er det noe ministeren ikke sier?

Cannabis-lidelser synker

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet Drug and Alcohol Dependence, og har samlet rapporter fra 22.651 cannabisbrukere. Utvalget består av personer som bruker cannabis minst 300 dager i året, i aldersgruppene 12-17, 18-25 og 26-over. Tallene, som er hentet fra National Survey on Drug Use and Health, tyder på at forekomsten av ruslidelser knyttet til cannabisbruk har sunket med respektive 27, 30 og 37,5 prosent mellom 2002 og 2016.

Funnene kom som en overraskelse for professor i epidemiologi, Silvia Martins, som er blant forskerne bak prosjektet. Til News Medical sier han at tallene motstrider den dominerende hypotesen om at forekomsten av cannabisrelaterte ruslidelser burde ha vært stabil eller økende for denne gruppen.

Stigmatisering gjør cannabis farligere

Forskerne tror nedgangen i cannabisrelaterte lidelser skyldes endringer i bruksmønstre og sosial atferd. Er nedgangen en konsekvens av at cannabis nå blir dampet og normalisert?

Mange nordmenn bruker cannabis, og deres livskvalitet påvirkes av hvordan ledere og naboer ser og omtaler dem. Dersom stigmatisering gjør cannabis farligere, foruten THC-nivået Listhaug ikke ønsker å regulere, bør slike holdninger fases ut av folkehelsepolitikken.

Ministerens retorikk minner forøvrig om den Karl Evang utøvde i sin bok, «Aktuelle narkotikaproblemer», fra slutten av 60-tallet. Den avdøde folkehelten er på feil side av historien når det gjelder rusmidler, for lengst utdatert etter dagens konsensus.

Det samme gjelder den nåværende folkehelseministeren. Hun burde abonnere på norsk og internasjonal cannabisforskning, og kanskje plukke opp et eksemplar av Nils Christie sin bok, «Den gode fiende» (1985).

Vi trenger ikke flere gode fiender. Det folk vil ha er kunnskap og rammer for å ta egne informerte valg.