Blendahvitt opptak til Kulturrådet

– Mangfold er mer enn bare hudfarge, sier Trine Skei Grande

Lars Petter Hagen (44) blir en av kulturlivets aller mektigste når han tiltrer som ny rådsleder i Kulturrådet januar 2020. (Foto: Dorothea Tuch.)
Lars Petter Hagen (44) blir en av kulturlivets aller mektigste når han tiltrer som ny rådsleder i Kulturrådet januar 2020. (Foto: Dorothea Tuch.)
Den nye rådssammensetningen i Kulturrådet ble oppnevnt av statsråd fredag. Komponist Lars Petter Hagen tiltrer i et av kultur-Norges mektigste verv.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statsråden har oppnevnt ny rådsleder, nye medlemmer og varaer til Norsk kulturråd for perioden 2020 til 2023.

Januar 2020 begynner en ny fireårsperiode med ny rådssammensetning i Kulturrådet, som er et selvstendig kunst- og kulturfaglig organ som forvalter vel en milliard kroner i 2020. Rådet skal etter kulturrådsloven bidra til at kunst og kultur skapes, bevares og gjøres tilgjengelig for flest mulig, og være et rådgivende organ for staten i kulturspørsmål.

Fredag ble den nye rådslederen oppnevnt av statsråd og kulturminister Trine Skei Grande.

– Alle de oppnevnte medlemmene kommer inn i Norsk kulturråd med høy kunstfaglig integritet og kompetanse. Jeg forventer et råd som bidrar selvstendig inn til regjeringens mål om et fritt og uavhengig kulturliv, sier kulturministeren.

– Må man være hvit for å besitte høy kunstfaglig integritet og kompetanse?

Annonse

– Når vi setter sammen Kulturrådet, er mangfold viktig. Og det mener jeg er godt ivaretatt her når man ser på medlemmene, sier Trine Skei Grande til Subjekt, og fortsetter:

– De representerer en rekke bakgrunner og mangfoldigheter som alle bidrar til en rikholdig helhet. Jeg mener det er viktig å tenke på mangfold som mer enn bare hudfarge.

De nye rådsmedlemmene er komponist Lars Petter Hagen, teaterviter Maria Utsi, kunsthistoriker Jorunn Veiteberg, danser Peder Horgen og komponist Rebecka Sofia Ahvenniemi.

Blir en av kunst-Norges mektigste

I Subjekts kåring av kunst-Norges mektigste, Subjekt 50, troner Tone Hansen på topp. I begrunnelsen legger juryen vekt på vervet som rådsleder i Kulturrådet, som Lars Petter Hagen nå påtropper.

Jeg er sikker på at Hagen vil lede rådet på en god måte de kommende fire årene, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, og legger til:

Lars Petter Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-filharmonien. Han har også bidratt til å drive samtidsmusikken fremover gjennom samarbeid med institusjoner og det frie kunstfeltet innen musikk, scenekunst og visuelt.

Norsk kulturråd har ti medlemmer og numeriske varamedlemmer etter behov. Rådets medlemmer, inkludert leder og varamedlemmer, oppnevnes av Kongen etter tilråding fra Kulturdepartementet. Oppnevningen gjelder for fire år, og er rullerende slik at halvparten av medlemmene oppnevnes hvert annet år.

 Kulturrådet spiller en avgjørende rolle i fremveksten av det kunstneriske mangfoldet og den høye kvaliteten vi ser i norsk kulturliv i dag. I en offentlighet som kan oppleves som fragmentert og individualisert, kan kunst skape fellesskap, dialog, og nye måter å tenke på. Dette er et viktig arbeid som jeg vil bygge videre på som ny rådsleder, sier påtroppende rådsleder Lars Petter Hagen.

De ti rådsmedlemmene i perioden 2016-2019. (Foto: Ilja Hendel.)

De nye rådsmedlemmene

Daglig leder for Scenekunst Sør, Peder Horgen, og komponist Rebecka Sofia Ahvenniemi er nye medlemmer. Forfatter, musiker og kritiker Bjørn Hatterud er nytt varamedlem. I tillegg er to medlemmer og ett varamedlem gjenoppnevnt. For perioden 1. januar 2020 – til 31. desember 2023 er følgende oppnevnt.

Rådsleder: Lars Petter Hagen (f. 1975), Oslo. Hagen er komponist utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og prosjektleder for Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileum. Han komponerer både for konsert, scene og film, og har mottatt bl.a. Edvard-prisen og Arne Nordheims komponistpris og Spellemannsprisen for sin musikk. Hagen er tidligere kunstnerisk leder for Ny Musikk og for Ultimafestivalen.

Medlem: Maria Utsi (f. 1981), bosatt i Harstad. Utsi er utdannet teaterviter fra Universitetet i Bergen og har tidligere vært festivalsjef for Varangerfestivalen, leder for Norges første kulturnæringshage, Hermetikken, og direktør for Festspillene i Nord-Norge. Utsi satt i Regjeringens bransjeutvalg for kulturnæringene og har styreverv i blant annet Dansearena Nord, Norsk publikumsutvikling og Arctic Indiginous film fund.

Medlem: Jorunn Veiteberg (f. 1955), bosted København. Veiteberg er utdannet kunsthistoriker, med doktorgrad fra Universitetet i Bergen, og arbeider som skribent og kurator. Hun er tidligere redaktør for tidsskriftet Kunsthåndverk, og har skrevet flere bøker. Veiteberg har mottatt Norsk Forms Hederspris og Norske Kunsthåndverkeres Ærespris og er tidligere kåret til Årets nynorskbrukar.

Medlem: Peder Horgen (f. 1976), bosted Arendal. Horgen er daglig leder for Scenekunst Sør i Agder og styreleder for Danse- og Teatersentrum. Han er utdannet fra Statens Balletthøgskole med påfølgende elleve år som frilans dansekunstner. Horgen har hatt styreverv ved blant annet Kunsthøgskolen i Oslo, Dansens Hus, Riksscenen, Norwaco, Danseinformasjonen, Skuespiller- og Danseralliansen, Fond for utøvende kunstnere og Natur og Ungdom, og har tidligere ledet Norske Dansekunstnere.

Medlem: Rebecka Sofia Ahvenniemi (f. 1982), bosted Bergen. Ahvenniemi er komponist utdannet ved Griegakademiet ved Universitetet i Bergen. Hun har også en mastergrad i filosofi. Ahvenniemi er styremedlem i Bergen Filharmoniske Orkester, styreleder i konsertserien Avgarde, og har tidligere vært styremedlem i Norsk komponistforening. I tillegg har Ahvenniemi undervist i komposisjon og ulike filosofiske emner ved Universitetet i Bergen og Norges musikkhøgskole.

1. vara: Rami Maktabi (f. 1968), bosatt i Fredrikstad. Maktabi har designutdanning fra University of Central England og Nottingham Trent University, og har studert kunstformidling for barn og unge på Høgskolen i Østfold. Han har etablert visningsrommet for kunst No13 contemporary i Fredrikstad, og er tidligere styreleder i Norske Kunstforeninger. Maktabi jobber som produsent for visuell kunst og film i Den kulturelle skolesekken i Østfold.

2. vara: Bjørn Hatterud (f. 1977), bosatt i Oslo. Hatterud er utdannet kulturhistoriker og har et tverrfaglig kunstfaglig virke blant annet innenfor musikk, kunstfeltet og frie ytringer. Han er forfatter, musiker, kritiker, kurator og kulturskribent blant annet i bladet Billedkunst.

Disse er oppnevnt fra før

Medlemmer oppnevnt i 2017, for perioden 1. januar 2018 til 31. desember 2021:

Medlem: Forfatter Anne Oterholm (f. 1964), bosted Oslo, litteratur

Medlem: Daglig leder Jan Ole Otnæs (f. 1951), bosted Oslo, musikk/festival

Medlem: Avdelingsdirektør Sigurd Sverdrup Sandmo (f. 1972), bosted Oslo/Bergen, kulturvern

Medlem: Dramatiker Camara Lundestad Joof (f. 1988), bosted Oslo, scenekunst

Medlem: Kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova (f. 1976), bosted Kirkenes, visuell kunst

1. vara: Direktør Sven Åge Birkeland (f. 1960), bosted Bergen, scenekunst

2. vara: Komponist og musiker Maja Ratkje (f. 1973), bosted Oppegård, musikk

3. vara: Direktør Helena Holmberg (f. 1959), bosted Trondheim, visuell kunst

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar