Den tysk-namibiske lyd- og videokunstneren Max Siedentopf (27) har installert en potensielt evigvarende lydinstallasjon i en afrikansk ørken, bestående av et høyttalersystem drevet på solenergi, plassert oppå hvite pidestaller. Ut av høyttalerne spiller 80-talls-hit'en «Africa» av Toto (1982). (Foto: Max Siedentopf.)
Elsket og hatet

Kunstner har installert Totos «Africa» på evig loop i den namibiske ørkenen

Vi klarer ikke å konkludere med om dette er årets beste eller verste lydinstallasjon, men enten eller.
Saken er Lydkunst vekker sterke reaksjoner i ørkenen.

Soft rock-hit’en «Africa» har plaget menneskeheten siden låta kom ut i 1982. Og ikke bare er Toto-låta et 80-talls-fenomen; selv i de senere årene har «Africa» tronet listene over de aller mest streamede låtene.

Nok om det, håpet vi, men ikke helt enda. For nå har den tysk-namibiske lyd- og videokunstneren Max Siedentopf (27) sørget for at klassikeren aldri skal slutte å spille.

(Foto: Skjermdump fra Max Siedentopf sitt verk «TOTO FOREVER».)

Bless the rains

27-åringen står nemlig bak det som må være årets verste lydinstallasjon, om ikke kanskje den beste: Et soldrevet stereosystem som spiller «Africa» på evig repeat i den namibiske ørkenen.

Installasjonen, bestående av batteridrevne høyttalere og en iPod som bare inneholder én sang, skal ha vekket sterke reaksjoner:

– Noen namibiere elsker det, og andre sier at det trolig er den verste lydinstallasjonen noensinne, sier Siedentopf til BBC.

– Jeg tar det som et kompliment.

Artikkelen ble først publisert 16. januar 2019.