TV 2 og NRK:

Abid Raja blir kulturminister

I desember 2018 sykmeldte Abid Raja seg, etter klinsj med egen partileder. Nå tar han over Trine Skei Grandes statsrådpost, ifølge TV 2 og NRK.
I desember 2018 sykmeldte Abid Raja seg, etter klinsj med egen partileder. Nå tar han over Trine Skei Grandes statsrådpost, ifølge TV 2 og NRK.
Han er kjent for solospill og klinsj med egen partileder. Nå tar Abid Raja over Trine Skei Grandes statsrådpost, ifølge TV 2.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statsminister Erna Solberg må legge ny regjeringskabal etter Frexit.

Etter Frexit, mandag, etterlates regjeringen med syv tomme statsrådseter. Denne skal nå fylles av en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF.

Etter det TV 2 erfarer, skal nåværende kultur- og likestillingsminister, Trine Skei Grande (V), bli kunnskapsminister. Abid Raja tar dermed over etter egen partileder, som har vært kulturminister siden 17. januar 2018, etter Linda Hofstad Helleland (H).

Det er varslet et ekstraordinært gruppemøte i Høyre fredag klokken 10.30, en halvtime før statsrådsmøtet på slottet. Det kan tyde på at statsrådkabalen blir kjent fredag formiddag, skriver TV 2.

Les også: Dette er kunst-Norges 50 mektigste

Annonse

Kjent for solospill

Desember 2018 sykmeldte Abid Raja seg, etter å ha blitt baksnakket for åpen mikrofon av egen partileder, Trine Skei Grande, under et budsjettmøte med finans-kollegene i Høyre og Frp.

Det ble også omfattende dekning rundt Rajas uttalelser i september i fjor, etter anklager om at Frp hadde «brun retorikk», av mange oppfattet som et utspill med nazistisk referanse.

Han beklaget senere utspillet, og presiserte at han mente «fremmedgjørende retorikk».

– De som har følt seg støtt av det begrepet, har jeg ingen problemer med å si at jeg er lei meg til, sa Raja til pressen 18. september.

– Venstres Abid Raja er ambisiøs, populær og anklages for solospill og lekkasjer. Hvor Trine Skei Grande plasserer ham nå, kan avgjøre om det blir ro eller kaos innad i partiet, skriver Aftenpostens kommentator Robert Gjerde.

Advokat fra Akershus

Abid Raja er utdannet advokat og har sittet på Stortinget for Akershus Venstre siden 2013.

Han gikk på Foss videregående skole i Oslo, tok mellomfag i kriminologi i 2001, samt studier i Human Rights og Behavioural Sciences in Law ved University of Southampton i 2000. I 2002 tok han juridisk embetseksamen og i 2004 en master i vitnepsykologi ved University of Oxford.

For å studere ved Oxford fikk han det norske Oxford-stipendet som den første med innvandrerbakgrunn.

Fjerde kulturminister fra sittende regjering

Dersom Abid Raja tar over etter Trine Skei Grande, blir han sittende regjerings fjerde kulturminister siden de overtok i 2013.

Før Trine Skei Grande, var Linda Hofstad Helleland (H) kulturminister i perioden 16. desember 2015 til 16. januar 2018. Før Hofstad Helleland, var Thorhild Widvey (H) kulturminister fra 16. oktober 2013 til 15. desember 2015.

Abid Raja blir angivelig første mannlige kulturminister siden 2009, da Trond Giske (Ap) var kultur- og kirkeminister siden 2005.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar