Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker. Men de aller fleste vil også finne noe de misliker, skriver direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen. (Foto: Ilya Hendel.)
Sykt om Kulturrådet

Alle vil klare å finne noe de misliker ved Kulturrådets tildelingslister

Hadde Kulturrådet fungert slik Odd Nerdrum beskriver, så hadde jeg stilt meg først i køen for å legge det ned. Det er det heldigvis ingen grunn til å gjøre, skriver Kristin Danielsen.
Saken er Billedkunstner Odd Nerdrum mener Kulturrådet bør legges ned. Kulturrådets direktør, Kristin Danielsen, svarer.

Kulturrådet forvalter tilskudd og stipender for ca 1,3 milliarder kroner, og årlig er vi med på å gi rundt 5.000 prosjekter, kunstnere og institusjoner et grunnlag for å utøve og formidle kunst og kultur.

Les også: Slik får du penger fra Kulturrådet

Konspirering om konspirasjon

Vi er ikke en del av «en internasjonal konspirasjon med tyske aner», slik Odd Nerdrum påstår i Dagbladet 23. januar. Norsk kulturråd stammer fra Storbritannia, som etablerte et kulturråd for å bygge opp landets kunst- og kultursektor etter andre verdenskrig.

Det var også britene som nedfelte prinsippet om «armlengdes avstand» mellom politikerne og de kunstfaglige beslutningene.

Helhetlige vurderinger

De siste ukene har mange latt seg fascinere av et videoklipp der kunstneren Vegard Vinge utøver eksperimentell scenekunst. Og provoserende kunst vil alltid ha en plass både i norsk kulturliv og i Kulturrådet. Det gjelder både den kunsten som gjør at du kaster deg inn i kommentarfeltene, og den kunsten som fører til en justisministers avgang.

Men akkurat som Nerdrum sikkert foretrekker å bli vurdert på mer enn et utsnitt av et maleri, så bør vi gjøre Vinge den tjenesten å se mer enn 20 sekunder av hans mangeårige karriere før vi feller en dom.

Ikke alltid for alle

Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker. Men de aller fleste vil også finne noe de misliker.

Slik må kunsten få lov til å være. Hvis dette er, som Nerdrum skriver, «en syk kunstideologi», så får vi bare være enige om å være uenige.