Sykt om Kulturrådet

Alle vil klare å finne noe de misliker ved Kulturrådets tildelingslister

Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker. Men de aller fleste vil også finne noe de misliker, skriver direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen. (Foto: Ilya Hendel.)
Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker. Men de aller fleste vil også finne noe de misliker, skriver direktør i Kulturrådet, Kristin Danielsen. (Foto: Ilya Hendel.)
Hadde Kulturrådet fungert slik Odd Nerdrum beskriver, så hadde jeg stilt meg først i køen for å legge det ned. Det er det heldigvis ingen grunn til å gjøre, skriver Kristin Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Billedkunstner Odd Nerdrum mener Kulturrådet bør legges ned. Kulturrådets direktør, Kristin Danielsen, svarer.

Kulturrådet forvalter tilskudd og stipender for ca 1,3 milliarder kroner, og årlig er vi med på å gi rundt 5.000 prosjekter, kunstnere og institusjoner et grunnlag for å utøve og formidle kunst og kultur.

Les også: Slik får du penger fra Kulturrådet

Konspirering om konspirasjon

Vi er ikke en del av «en internasjonal konspirasjon med tyske aner», slik Odd Nerdrum påstår i Dagbladet 23. januar. Norsk kulturråd stammer fra Storbritannia, som etablerte et kulturråd for å bygge opp landets kunst- og kultursektor etter andre verdenskrig.

Det var også britene som nedfelte prinsippet om «armlengdes avstand» mellom politikerne og de kunstfaglige beslutningene.

Annonse

Helhetlige vurderinger

De siste ukene har mange latt seg fascinere av et videoklipp der kunstneren Vegard Vinge utøver eksperimentell scenekunst. Og provoserende kunst vil alltid ha en plass både i norsk kulturliv og i Kulturrådet. Det gjelder både den kunsten som gjør at du kaster deg inn i kommentarfeltene, og den kunsten som fører til en justisministers avgang.

Men akkurat som Nerdrum sikkert foretrekker å bli vurdert på mer enn et utsnitt av et maleri, så bør vi gjøre Vinge den tjenesten å se mer enn 20 sekunder av hans mangeårige karriere før vi feller en dom.

Ikke alltid for alle

Nær sagt alle vil finne noe de liker blant Kulturrådets tilskudd. Det kan gjelde din lokale musikkfestival, ditt favorittmuseum eller de flere hundre bøkene som hvert år kjøpes inn og distribueres til norske folkebiblioteker. Men de aller fleste vil også finne noe de misliker.

Slik må kunsten få lov til å være. Hvis dette er, som Nerdrum skriver, «en syk kunstideologi», så får vi bare være enige om å være uenige.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar