Norges nye kulturminister

Abid Raja: – Den største utfordringen blir å leve opp til Trine Skei Grande

I dag ble Abid Raja ny kulturminister, etter tårevåt nøkkeloverrekkelse fra sin egen partileder og kulturministerforgjenger, Trine Skei Grande. Han mener beslutningen om Y-blokka tilhører andre statsråder, og at å leve opp til Trine Skei Grande blir hans største utfordring. (Foto: Danby Choi.)
I dag ble Abid Raja ny kulturminister, etter tårevåt nøkkeloverrekkelse fra sin egen partileder og kulturministerforgjenger, Trine Skei Grande. Han mener beslutningen om Y-blokka tilhører andre statsråder, og at å leve opp til Trine Skei Grande blir hans største utfordring. (Foto: Danby Choi.)
Abid Raja mener Y-blokka tilhører andre statsråders beslutninger, og tror at egen bakgrunn kan bidra til å gjøre kunsten tilgjengelig for flere. Subjekt møtte ham i sitt nye kontor fredag ettermiddag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Abid Raja (44) er jurist og stortingsrepresentant for Venstre. I dag ble det kjent at trebarnsfaren blir ny kulturminister.

I dag ble det kjent at Abid Raja (V) tropper inn i den nye Solberg-regjeringen. 44-åringen blir Norges nye kulturminister, etter at hans egne partileder, Trine Skei Grande, bytter departement.

Venstre-politikeren er jurist, stortingsrepresentant og trebarnsfar, kjent som en ambisiøs og populær, men også bråkete politiker.

– Hva er den største utfordringen du står overfor nå, som kulturminister?

– Å leve opp til forventningene som Trine Skei Grande nå etterlater seg, sier Raja, som stort sett smiler på sin første dag som statsråd.

Annonse

Han er tidligere beskyldt for «solospill» og klinsj med egen partileder, men ved den formelle og likefullt tårevåte nøkkeloverrekkelsen på kulturministerens kontor i dag, stilte han seg fullt og helt bak Skei Grande som partileder.

– Hun er partileder for Venstre og har kunnet dette feltet veldig godt, sier han.

– Hvor står du i saken om Y-blokka?

– Det tilhører en del andre departementer å ta stilling til det. Jeg tror det er lurt av en dagsfersk kultur- og likestillingsminister å overlate dette til de ansvarlige statsrådene.

– Hva slags musikk hører du på?

– Når man har barn, går det mye i hits. Sønnen min elsker Imagine Dragons. Selv er jeg mer forelska i Michael Kiwanuka.

Skal videreføre Skei Grandes arbeid

– Hva blir veien videre for blågrønn regjering sin kulturpolitikk?

– Jeg skal forvalte videre det arbeidet Trine har startet.

– Hva vil du gjøre annerledes enn Trine Skei Grande?

– Det er ikke sikkert at jeg kommer til å gjøre så fryktelig mye annerledes enn Trine Skei Grande. Kulturpolitikken som utspiller seg i dette departementet har sitt opphav fra Granavolden-plattformen, som jeg står helt bak, sier han.

Videre forteller han om Trine Skei Grandes kulturpolitikk, som 44-åringen nå skal videreføre:

– Hennes demokratiprosjekt har vært at man skal kunne bringe alle mulige kunstuttrykk til det brede lag av befolkningen, uavhengig av foreldrenes økonomi, og hvor du bor. Så er jeg veldig glad for at Trine har brakt likestillingen inn i dette departementet, sier han, og fortsetter:

– Det skal jeg jobbe mye med, å breie ut likestillingsbegrepet også. Skeives rettigheter, de med funksjonsnedsettelser, og ikke minst de ulike etniske gruppene.

Vil synliggjøre kulturtilbudet

– Du nevnte mye fint om kunstnerisk frihet overfor pressekorpeset. Hvordan skal man få til det med blå kulturpolitikk, som krever større grad av egenfinansiering; vil ikke det svekke kunstens autonomi?

– Kunsten skal ha sin autonomi. Vår oppgave er å gjøre kunsten mest mulig uavhengig og fri, samtidig som man jo er avhengig av offentlige støtteordninger, blant annet gjennom statsbudsjettet og tildelingsbrevene. Andre finansieringskilder er også viktig, som for eksempel fra det private. Der har vi kommet et stykke på vei i Norge, men her har vi også mer å utrette, sier han.

– Hvordan skal du sørge for at etniske minoriteter benytter seg av kulturtilbudet?

– Jeg skal forsøke å synliggjøre kulturen til store og brede lag av befolkningen.

– Hva gjør deg spesielt egnet til akkurat denne ministerposten?

– Jeg har godt engasjement for frivilligheten, idretten og for likestillingspolitikken, men er også storbruker av ulike deler av kulturlivet. Jeg har levd med kulturlivet rundt meg, som voksen, men har ikke vokst opp med det. Med denne bakgrunnen kan jeg kanskje gjøre kulturen tilgjengelig for en større del av befolkningen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar