Denne uka er flere studenter fra Kunstakademiet i Trondheim aktuelle med nye utstillinger. (Foto: Mikalsen & Marhaug.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Trondheim denne uka

Det er langt mer enn bare utstillingsåpninger på programmet denne uka i Trondheim.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillingsåpninger.

Denne uka er det flere utstillinger som går inn i sin siste åpningsuke, samtidig som det dukker opp mye nytt og spennende.

Heimdal kunstforening skal ha fest for å avslutte en utstilling, mens Trondheim kunstforening avslutter Harald Sohlberg-utstillingen med en omvisning med direktøren. Flere studenter fra Kunstakademiet i Trondheim åpner nye utstillinger, og Sissel M Bergh skal tilføre kunstverket sitt nye funn på Trøndelag senter for samtidskunst.

«Noerte Mïere Fuelhkie» trekker frem sørsamiske elementer i Nordmøre fylkes geografi og historie. (Foto: Trøndelag senter for samtidskunst.)

Et nesten tapt språk

Performance på Trøndelag senter for samtidskunst åpner onsdag 5. februar klokka 12.00 i Fjordgata 11.

Kunstneren Sissel M Bergh har utført et stort kartleggingsarbeid av det nesten tapte sørsamiske språket i utstillingen «Ajmoejimh ajtoejimh». I den forbindelse har hun tegnet et kart over Nordmøre fylkes geografi, der hun har skrevet inn sørsamiske stedsnavn og ord for å undersøke hvordan kunnskap, landskap og språk henger sammen.

Det nesten 6 meter høye kartet, som bærer tittelen «Noerte Mïere Fuelhkie», er ennå ikke ferdigstilt. I løpet av utstillingsperioden vil hun tilføre kartet flere funn hun har gjort de siste to årene.

På onsdag får publikum mulighet til å komme innom galleriet og observere kunstneren i arbeid med tegningen og slå av en prat.

Les mer her.

«Våraften» (1913) fra Oslo kommunes kunstsamling. (Foto: Trondheim kunstmuseum.)

Omvisning med direktøren

Omvisning på Trondheim kunstmuseum starter onsdag 5. februar klokka 18.30 i Trenerys gate 9.

Det er siste uke av Harald Sohlberg-utstillingen «Uendelige landskap», og enten du har besøkt den tidligere eller ikke, kan det være verdt å ta seg en tur denne uka. På onsdag skal direktøren for Trondheim kunstmuseum, Johan Börjesson, holde omvisning. Det har vært stor interesse for omvisningene i denne utstillingen, så det kan lønne seg å møte opp i god tid.

I utstillingen synliggjøres Sohlbergs arbeidsmåter, og verk fra hele karrieren er representert. Dette utgjør omkring 60 malerier, i tillegg til tegninger, skisser, foto og grafiske verk.

Les mer her.

Duoen Mikalsen & Marhaug arbeider med språk og tekst i sin nyeste utstilling. (Foto: Mikalsen & Marhaug.)

Et nytt språk

Mikalsen & Marhaug på Abels hus åpner torsdag 6. februar klokka 15.00 i Abels gate 9.

Kunstnerduoen Aage A. Mikalsen og Mikkel Marhaug arbeider performativt med tegning, installasjon og lyd. De går begge andreåret på BFA-programmet ved Kunstakademiet i Trondheim, og dette er deres andre utstilling sammen.

I samarbeidet mellom kunstnerne har et såkalt nytt språk oppstått, et kollektivt uttrykk. Dette reflekteres gjennom tittelen på utstillingen, «Å bygge et språk». Her har de utforsket bruken av strek og tekst på funnede objekter, og i løpet av åpningen vil det også foregå en kunstnersamtale der man kan få et bedre innblikk i utstillingen og kunstnernes praksis.

Les mer her.

Madeleine Heyman bruker hudlignende farger i mange av sine malerier, og tematiserer ofte det underbevisste i mennesket. (Foto: Madeleine Heyman.)

Hva er et menneske?

Madeleine Heyman på Galleri Blunk åpner fredag 7. februar klokka 20.00 i Strandveien 23.

På fredag inviterer Galleri Blunk til svenske Madeleine Heymans soloutstilling «Blob». Heyman går tredjeåret på Kunstakademiet i Trondheim, og arbeider hovedsakelig med oljemaling på lerret. I det siste har hun også eksperimentert med å male på aluminium og plastikk.

I denne utstillingen presenterer Heyman verk fra prosjektet «Blob», der hun spør om hva det betyr å være menneske, og hva som skjuler seg under overflaten. Et tilbakevendende element i Heymans bilder er bruken av hudlignende farger. Hun interesserer seg særlig for det underbevisste, og for kropp og hud.

Les mer her.

Hedda Hørran har tatt i bruk andres søppel og rask sammen med naturelementer for å fylle opp hele Heimdal kunstforening. (Foto: Heimdal kunstforening.)

Finissage og fest (og fyrverkeri!)

Finissage på Heimdal kunstforening starter  fredag 7. februar klokka 19.00 i Lundemobakken 1.

Hedda Hørrans utstilling «SWEETDREAMSAREMADEOFTHIS321_0 – a big big bang – a kiss – a true life love story – the biggest of them all – the greatest greatest greatest – welcome to_TRASH LAND_of milk and honey – two fists of solid rock» går inn i sin siste uke. Med det inviterer Heimdal kunstforening til finissage og fest. Det blir bar, konsert med Sweet Shoes og fyrverkeri på finissagen «321_the Big Rip».

Hørran har kombinert søppel og natur, drøm og virkelighet, og skapt noe som har blitt omtalt som «fengende, forførende og finurlig».

Les mer her.