På Galleri Brandstrup finner vi Janaina Tschäpes nye utstilling «Walking Mountains and Dancing Swamps», som består av 13 monumentale malerier. (Foto: Galleri Brandstrup.)
Vernissageguiden

Det beste på kunstfronten i Oslo denne uka

Sett av torsdag ettermiddag til en skikkelig åpningsrunde!
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av ukas beste utstillinger.

Vi står overfor nok en innholdsrik kunstuke i Oslo og omegn. PÅ LNM blir vi presentert for den første utstillingen i en utstillingsserie som tar for seg konkret kunst: abstrakt kunst som ikke har figurative referanser, og peker kun på det som finnes innenfor billedflaten.

På GB gallery og Galleri Brandstrup blir det mer symbolsk når de åpner utstillinger som utforsker henholdvis drømmeaktige verdener og naturens livssykluser.

Gå heller ikke glipp nye åpninger på Pudium og Bærum kunsthall. Dette er Vernissageguidens anbefalinger.

Anne-Kjesti Hermanrud sin utstillingen «Geometriske konstruksjonen» er den første i en utstillingsrekke som fokuserer på konkret kunst og hard edge-maleri. (Foto: LNM.)

Geometriske konstruksjoner

«Geometriske konstruksjoner» av Anne-Kjersti Hermanrud på LNM åpner torsdag 13. februar klokka 18.00 i Kongensgate 2.

LNMs nye utstilling er den første i rekken av tre separatutstillinger med kunstnere fra tre forskjellige generasjoner som jobber i forlengelsen av konkret kunst og hard egde-maleriet (arbeider med skarpt avgrensede geometriske felter i rene farger uten nyanser).

Først ut er Anne-Kjersti Hermanrud (f. 1965), som presenterer utstillingen «Geometriske konstruksjoner». Maleriene hennes er geometriske abstraksjoner, og er opptatt av den visuelle dialogen som skapes mellom formene og fargene.

Hun er den av vårens utstillere som er mest tro mot prinsippene til det konkrete maleriet: Formene ikke peker på noen annet enn seg selv, de referer ikke til en fortelling, og fungerer ikke som symboler på noe annet enn det som finnes innenfor billedflaten.

Les mer her.

Gruppeutstillingen «A Dream Within A Dream» består av arbeider av Kristin Austreid, Bjørn Båsen og Hanne Friis. (Foto: GB Gallery.)

En drøm i en drøm

«A Dream Within A Dream» på QB Gallery åpner torsdag 13. februar klokka 18.00 i Tordenskioldsgate 5.

QB Gallery åpner dørene til gruppeutstillingen «A Dream Within A Dream» denne uka.

Kristin Austreid, Bjørn Båsen og Hanne Friis er alle kunstnere som skaper verk som på et eller annet vis omhandler drømmeaktige realiteter.

Austreid gjør dette gjennom abstrakte malerier og skulpturer, mens Båsen inviterer betrakteren inn i unike univers full av referanser til mytologi, fortid- og nåtids dekadens, eventyr og realisme. Friis på sin side lager taktile skulpturer av håndfargede tekstiler med pigmenter fra naturlige materialer som sopp, eikenøtter og planter.

Les mer her.

Janina Tschäpe er født i München, Tyskland, og vokste opp i Sao Paulo i Brasil. (Foto: Galleri Brandstrup.)

Stemningsfulle landskap

«Walking Mountains and Dancing Swamps» på Galleri Brandstrup åpner torsdag 13. februar klokka 18.00 i Tjuvholmen allé 5.

På Galleri Brandstrup finner vi Janaina Tschäpes nye utstilling «Walking Mountains and Dancing Swamps», som består av 13 monumentale malerier.

For Tschäpe er maleriet et aktivt medium som forbinder prosessen med kunstnerisk praksis til livssykluser som er å finne i naturen. Hun skaper stemningsfulle malerier som viser til vekst, overgang og metamorfe, og hennes fascinasjon for vann og dets muligheter for transformasjon er noe som kommer tydelig frem i utstillingen.

Les mer her.

På Bærum kunsthall åpner det tre nye utstillinger denne uka. (Foto: Bærum kunsthall.)

Trippelutstilling og fest

Trippelutstilling på Bærum kunsthall åpner torsdag 13. februar klokka 18.00 i Odd Nansensvei 19.

Det er mye som skjer på Bærum kunsthall denne uka. I tillegg til at det blir åpning av tre nye utstillinger, med henholdvis Brynhild Winther, Petter Buhagen og Dorthe Søndergaard, blir det også markering av deres 5-årsjubileum med fest under åpningen.

I Winther sin utstilling «Haren: Words Are Animal Traps» blir vi dratt inn i en fantasiverden der haren spiller hovedrollen, som består av en totalinstallasjon med tegninger. Buhagens arbeider speiler samtidens teknologiske utvikling, og tar gjerne utgangspunkt i systemer og systemfeil i dagens samfunn. I utstillingen «Outscourced Memories» trekker han paralleller mellom diverse konsekvenser av ny teknologi og mer tidløse menneskelige problemstillinger. I Søndergaard sin utstilling «How Fragile We Are» blir vi presentert for hennes arbeider i porselen. Disse er bearbeidet så tynt at de befinner seg i bristepunktet mellom å eksistere og å ikke eksistere.

I tillegg til dette lanserer Bærum kunsthall også en utendørs portrettutstilling med samtidsfoto sm begynner seg på den østvendte fasaden av bygget kunsthallen ligger i.

Les mer her.

Bahar Noorizadeh sine videoverk tar opp politiske spørsmål rundt globalisering og digital kapitalisme. (Foto: Podium.)

Alternative fortellinger

«The Red City of the Capitalism Planet» av Bahar Noorizadeh på Podium åpner fredag 14. februar klokka 19.00 i Hausmannsgate 34.

På fredag anbefaler vi å ta turen innom Podium, hvor kunstneren Bahar Noorizadeh presenterer utstillingen «The Red City of the Capitalism Planet».

Noorizadeh er filmskaper og forfatter, og i sine videoverk tar hun opp politiske spørsmål rundt globalisering og digital kapitalisme. Hun jobber særlig med hegemoniske fortellinger som kollapser i møte med spekulasjoner.

Les mer her.