«The Twist» har mottatt LCD Berlin Award for «beste arkitektur». (Foto: Kim Erlandsen.)
Medvind for norske kulturattraksjoner

Museenes Oscar til The Twist

I Norge er det visst utenfor Oslo det skjer. Gjev, internasjonal kulturpris går til museum på Jevnaker og festival i Bergen.
Saken er Kistefos-museet og Bergen Assembly mottok LCD Berlin Award for «ledende kulturdestinasjoner».

I januar ble det nye Kistefos-museet virkelig satt på kartet da New York Times anbefalte Jevnaker i listen sin over anbefalte reisemål for 2020, sammen med superstjerner som Paris og Tokyo.

Det nye Kistefos-museet, bedre kjent som «The Twist», åpnet i fjor høst, og har fått mye oppmerksomhet for sin storslåtte arkitektur. Ryktene om dette særegne bygget strakk seg over hele Atlanterhavet, og ble omtalt som en «must see» av den amerikanske avisen.

Å bli anbefalt av en av verdens største aviser er kanskje i seg selv en heder, men i dag ble det kjent at museet også ble tildelt en faktisk hederspris for «beste arkitektur» av LCD Berlin Award. Vinnerne ble annonsert i Berlin i kveld.

Kistefos-museet får anerkjennelse for sitt mangesidige vesen, da museet både fungerer som en bro, et galleri og en skulptur i seg selv. (Foto: Laura Ianghinitoiu.)

Museenes Oscar

Hvert år deler LCD (Leading Culture Destinations) Berlin Award, også kalt «museenes Oscar», ut priser til kulturdestinasjoner som de mener fortjener anerkjennelse for sitt eksepsjonelle bidrag til kulturen.

Prisene, som gis ut på sjette året, ønsker å fremheve kulturdestinasjoner som også fungerer som sosiale knutepunkter, og som tilbyr en helhetlig opplevelse.

Kistefos-museet får anerkjennelse for sitt mangesidige vesen, da museet både fungerer som en bro, et galleri og en skulptur i seg selv.

Blant de nominerte i kategorien «beste arkitektur» finner vi tungvektere som Nasjonalmuseet i Qatar og V&A Dundee i Skottland, som begge ble utkonkurrert av norske «The Twist».

Kistefos-museet, også kjent som «The Twist», er designet av Bjarke Ingels Group. (Foto: Laura Ianghinitoiu)

– Ekstremt beæret

Direktør ved Kistefor-museet, Birgitte Espedal, er begeistret for nyheten.

– «The Twist», designet av Bjarke Ingels Group, som Kistefos-museum var et modig konsept, både design- og konstruksjonsmessig. Det er et galleri, en bro og en skulptur, og vi gleder oss over den anerkjennelsen denne arkitektonisk ikoniske bygningen får, sier Espedal.

Hun forteller videre at «The Twist» har bidratt til å sette Kistefos på kartet, og økt synligheten deres globalt:

– Vi ser veldig fram til å presentere utstillinger og kunstnere av internasjonal betydning, og skape minneverdige publikumsopplevelser i årene som kommer.

Pris til Bergen Assembly for «beste kulturfestival». (Foto: Bergen Assembly.)

Beste kulturfestival er i Bergen

I Norge er det visst utenfor Oslo det skjer. Ved kveldens prisutdeling i Berling, var det ikke bare Kistefos-museet som mottok pris, men også kunstarrangementet Bergen Assembly. De kan sole seg i glansen av «beste kulturfestival», ifølge LCD Berlins jury.

Direktør for Bergen Assembly, Ingrid Haug Erstad, er begeistret for at LCD Berlin Award også velger å se utenfor de mer tradisjonelle kunstfestivalene:

– Vi er veldig glade for å vinne og bli anerkjent blant så mange flotte kulturfestivaler. At en utmerkelse som denne søker mer eksperimentelle formater er spennende.

Vinnerene av LCD Berlin Award 2020 ble valgt ut av en internasjonal jury bestående en rekke fremtredende kulturaktører.

I en felles uttalelse skriver de at «LCD berlin Award 2020 kaster lys på kultur, kunst og reiser, og viser frem unike kulturopplevelser rundt om i verden. Fra lokale til globale perspektiver, gir vinnerne av 2020-prisene nye og spennende muligheter til å utforske vårt forhold til offentlig rom, tradisjon og identitet.»