På Norsk billedhoggerforening sine nettsider kan man oppleve utstillingen «Bare mennesket lager rette linjer» i 3D. (Foto: Norsk billedhoggerforening.)
Vernissageguiden

Dette er Oslos beste kunstformidlende nettsteder akkurat nå

Kunsten er i koronakarantene, og utstillingsåpningene utsettes. Vernissageguiden gir deg derfor visningsrommene med nettsider verdt å sjekke ut.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av museer og gallerier som er best på nett.

Som følge av koronapandemien har Oslos museer og gallerier fulgt retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, og stengt dørene for publikum. Men selv om de fysiske dørene har stengt, jobber flere av visningsrommene for å gi innsyn i utstillingene via digitale plattformer.

Det kan imidlertid være vanskelig å orientere seg i mylderet av nettsider. Derfor har vi gjort et utvalg av museums- og gallerinettsider vi mener er verdt titten, og som kan være et forfriskende avbrekk fra HBO og Netflix.

Utstillingen «Picasso 347« er et samarbeid mellom Henie Onstad kunstsenter, Nasjonalmuseet og Kode i Bergen, og er kuratert av kunsthistoriker Karin Hellansjø. (Foto: Calle Huth.)

Henie Onstad kunstsenter

I starten av januar åpnet Henie Onstad kunstsenter «Picasso 347», som viser en serie grafiske arbeider av Pablo Picasso. Serien har tidligere blitt sensurert på grunn av sitt erotiske innhold, og har kun blitt vist i sin helhet én gang tidligere, da også på Henie Onstad kunstner, i 1981.

Utstillingen har blitt godt mottatt av landets kritikere, og museet får også ros for sitt engasjement for å bevare Y-blokka – en tematikk som har en egen plass i utstillingen.

Nå, etter stengingen, har kunstsenteret lagt ut en digital omvisning i utstillingen på sine egne Facebook-sider, hvor utstillingen vises i samtale med tidligere direktør for Henie Onstad kunstsenter, Karin Hellandsjø, som også har kuratert utstillingen.

På nettsidene deres, hok.no, finner vi også oversikt over nåværende og tidligere utstillinger, samt kunstsenterets rike historie.

Les mer her.

Utstillingen «Skjermdump» av Jan Freuchen kan ses (Foto: Norsk billedhoggerforening.)

Norsk billedhoggerforening

Få visningsrom gjør det så godt digitalt som Norske billedhoggerforening!

I 2019 lanserte de et digitalt showroom med nettbutikk, hvor man kan se skulpturer i 360-graders visninger og utvalgte 3D-visninger. Er man interessert i å gjøre et kunstkjøp, er dette en flott mulighet i disse tider.

Norsk billedhoggerforening er også generelt gode på formidling av utstillinger gjennom nettsidene sine. I tillegg til en ryddig presentasjon av de ulike utstillingene som har vært, med omfattende bildegalleri og tekster, viser de også noen av utstillingene gjennom 3D-visninger. Blant disse finner vi de særs god utstillingene «Skjermdump» av Jan Freuchen og «Bare mennesket lager rette linjer».

Les mer her.

For tiden er Akerhus kunstsenter aktuell med utstillingene «SFINXA – lesbiske trykk og kvinneaktivisme 1970-1985» av Inge Ås, og «Show me your original face» av Lilja Ingolfsdottir». Siden man ikke kan se dem fysisk, anbefaler vi å ta en titt på kunstsenterets nettsider, hvor det er lagt ut et omfattende bildegalleri. (Foto: Istvan Virag.)

Akershus kunstsenter

En annen formidlingsvinner er Akershus kunstsenter i Lillestrøm, som blant annet har engasjert unge vloggere til å lage å lage videoreportasjer om det som skjer på kunstsenteret. Her kan vi blant annet oppleve intervjuer med kuratorer og kunstnere, og dokumentasjon av utstillinger.

I tillegg er de gode på deling av bilder, anmeldelser og annet som skjer, som gjør at dette oppleves som et tilgjengelig visningsrom – også fra hjemmekontoret.

Ta en titt på deres nyeste utstillinger «SFINXA – lesbiske trykk og kvinneaktivisme 1970-1985» av Inge Ås, og «Show me your original face» av Lilja Ingolfsdottir»!

Les mer her.

Amadou Sanogo fra Mali er en av kunstnere som stiller ut i deres nyeste utstilling om afrikansk samtidskunst. (Foto: Astrup Fearnley-museet.)

Astrup Fearnley-museet

Det er få som er så flinke på publikum som det privateide Astrup Fearnley-museet, men som alle andre måtte også de stenge dørene forrige uke. Heldigvis lover de likevel å ta oss med inn i varmen gjennom digitale virkemidler.

På nettsidene deres, afmuseet.no, får man grei oversikt over både deres nåværende utstillingen «Alpha Crucis – afrikansk samtidskunst», samt tidligere utstillinger. Her finner man bilder av utstillingene, video fra åpninger og diverse samtaler, samt tekster om kunsten. Kanskje er dette en tid hvor man kan sette av noen ekstra minutter til å sette seg inn i utstillingstekstene man ellers skumleser?

Les mer her.

I Nasjonalmuseets digitale samling finner vi hele 40 000 verk. Her ser vi et arbeid av Charlotte Wankel fra 1932. (Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland.)

Nasjonalmuseet

Har du enda ikke funnet tid til å sjekke ut den digitale samlingen til Nasjonalmuseet, finnes det nesten ikke et bedre tidspunkt enn akkurat nå. Totalt kan man finne 40 000 verk i samlingen. Om du er sikker i din smak kan man søke opp konkrete kunstnere og verk, men om man ønsker litt hjelp på veien, kan man benytte seg av museets egne kategorier.

Den digitale samlingen er kanskje ikke helt optimal slik den er nå, men Nasjonalmuseet er fullt i gang med utviklingen av samlingspresentasjonen på nett, som skal få nytt utseende og flere måter å utforske kunsten på. Med den nye presentasjonen vil man kunne lage sin helt egne samling!

Den nye samlingspresentasjonen skal etter planen lanseres denne våren, men enn så lenge gjelder det å ha tålmodighet og forståelse for situasjonen.

I tillegg vil Nasjonalmuseet hver dag framover by på ulike fortellinger og møter med kunst, arkitektur og design gjennom sine nettsider, så det er bare å følge med!

Les mer her.