Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen er Norges nest største kunstmuseum. Direktør Petter Snare kan fortelle at de er sterkt rammet av koronakrisen. (Foto: Presse.)
– Ser ingen annen utvei

Kode sender permitteringsvarsel til 38 av sine ansatte

Koronakritisk for Norges nest største kunstmuseum.
Saken er Koronakritisk for Kode.

– Det er med tungt hjerte overfor våre ansatte at vi gjør dette, skriver Kode-direktør Petter Snare i en pressemelding.

Som følge av konsekvensene koronaviruset medfører, har Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen i dag sendt ut permitteringsvarsel til 38 av sine medarbeidere.

Som mange andre kunstinstitusjoner, måtte Kode stenge alle sine bygg forrige torsdag, for å begrense risiko for spredning av koronaviruset.

Nåværende utstilling på Kode er et dypdykk i Edward Burne-Jones og prerafaelittene. Utstillingen er koronastengt på ubestemt tid. (Foto: Presse/Kode.)

Svak økonomi

– Siden Kode i stor grad finansieres av enge salgs- og billettinntekter, står de nå overfor et stort økonomisk tap. Selv om Kode er det største museet utenfor Oslo, så er økonomien vår som kjent svært skjør og utsiktene til en langvarig krisesituasjon med stengte bygg rammer oss hardt, sier Snare.

I pressemeldingen kommer det fram at Kode har gått med underskudd i mange år som følge av underfinansiering.

– Vi har budsjettert stramt i år for å klare å komme i balanse, sier Snare.

Kode er en av få nasjonale kunstinstitusjoner, og den største i Bergen. (Foto: Presse/Kode.)

Kritisk situasjon

Så langt er inntektstapet til Kode beregnet til 17 millioner kroner.

– På grunn av stengingen av museet og utsikter til at hele det viktige turistmarkedet vil være nærmest utradert i år, ser vi dessverre ingen annen utvei. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare, men for å sikre fortsatt drift av museet er dessverre permitteringer helt nødvendig i den krisesituasjonen vi er i.

Han sier at alle avdelingene til Kode blir berørt av de midlertidige permitteringene, og det er kun de med kritiske oppgaver er igjen.

– Når da over 17 millioner av inntektene våre nærmest forsvinner over natten og alle museene er stengt får dette selvsagt store konsekvenser. Vi håper dette blir kortvarig, men må også forberede oss på at denne krisen kan vare en stund, sier Snare.