Hårreisende arrogant fra Folkehelseinstituttet

Jo, selvfølgelig fungerer ansiktsmasker

Norske helsemyndigheter fraråder nordmenn å bruke munnbind. Begrunnelsen er så vag at den egentlig oppfordrer til det motsatte. (Foto: Jan Khür.)
Norske helsemyndigheter fraråder nordmenn å bruke munnbind. Begrunnelsen er så vag at den egentlig oppfordrer til det motsatte. (Foto: Jan Khür.)
Når FHI fraråder oss å bruke munnbind, er begrunnelsen så svak at de ender opp med å lære oss det motsatte, skriver Danby Choi.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er FHI fraråder nordmenn å bruke munnbind.

Jeg har hele veien oppfordret venner av meg til å bruke munnbind. I alle fall de som ikke kan slappe av i sine trygge hjemmekontorer.

Å gjøre det – i disse totalitære dager – er til dels farlig fordi at Folkehelseinstituttet gjør det motsatte. Fraråder munnbindbruk.

Det er viktigere enn ellers å følge myndighetenes råd, og å gi dem vår tillit til å lede oss trygt gjennom krisen. For ikke å krysse veier og smitte hverandre i et forsøk på å løse dette på hver vår måte. Det forstår de fleste av oss, men det betyr ikke at man skal skru av sin kritiske sans. For samtidig er det nå vi trenger den som mest.

Hvorfor bruker de munnbind i Kina, Sør-Korea og Japan?

Annonse

For der er man dumme, eller?

Vi snakker om verdens medisinske hovedsteder. De landene som mer eller mindre har løst koronakrisen.

Folkehelseinstituttet forankrer maskebruken i disse landene kulturelt, og ikke medisinsk. Det er alarmerende norsk bedrevitenskap på sitt verste. Hvor lenge har de egentlig tenkt å holde på denne kjekkas-taktikken?

Koronaviruset er partikler som gjør skade på folk når de kommer inn i luftveiene våre. Masker er filtre som hindrer disse å komme igjennom. Man bruker ikke masker i Sør-Korea for fashion. Det er det vestlige turister som gjør. Koreanerne bruker dem fordi de har effekt.

Det er visst to grunner til at norske helsemyndigheter fraråder oss bruk av munnbind. Først og fremst fordi de mener at folk ikke klarer å bruke dem.

Dette er hårreisende arrogant fra FHI. Tror de virkelig at folk flest er så ubrukelige? Ja. De tror så mye på det de sier at de faktisk sier det i all offentlighet. Det er i beste fall dårlig kommunisert. Jeg anbefaler speil-øvelsen, hvor man prøver å si det til seg selv først:

«Munnbind brukes ofte feil når en ikke er trent opp eller vant til å bruke dem, som for eksempel at en bruker dem for lenge og fikler med fingrene oppunder munnbindet», sier Hanne Eriksen-Volle i FHI til Finansavisen.

Det er ikke noe mer komplisert å formidle til folk hvor lenge et munnbind bør brukes, og at man bare bør ta i hankene.

Når FHI fraråder oss å bruke munnbind, er begrunnelsen så svak at de ender opp med å oppfordre oss til det motsatte. For videre er grunnen til frarådingen at vi har for få av dem, og at norske helsemyndigheter bør ha førsterett på maskene.

Så de fungerer, altså?

Ja. FHI fraråder maskebruk generelt, men mener egentlig bare blant sivile «i vanlig sosial omgang». Hadde det bare vært premisset. I dag omgås folk ubevisst blant smittede i hverdagen.

Bli hjemme og unngå sosiale vaner. Det er den folkevalgte regjeringens strategi, og bør så langt det lar seg gjøre følges av oss alle. Men blant de som må ut blant andre mennesker, skulle jeg nok ønske at flere brukte masker. Det tenker jeg særlig på når jeg ser og hører noen hoste.

Man kan selvfølgelig moralisere og si at disse ikke burde være ute, men det er de. Det kan være et godt smittevernstiltak å boltre alle dører fysisk, men det er ikke nødvendigvis den eneste løsningen. Ikke engang naturen er prinsippfast. Løsninger er sjeldent kompromissløse.

For fire dager siden glippet bestillinger på omtrent en million masker til Norge. Grunnen er somling.

Ansiktsmasker er verdens enkleste og billigste konstruksjon. De produseres i rekordfart nå. Vi trenger bare noen som klarer å bestille dem. Og et folkehelseinstitutt som begrunner frarådingene sine bedre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar