Hedrer frivillig innsats

Oslo Opens hederspris går til fotograf og billedkunstner Janne Talstad

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), deler ut Oslo Opens hederspris til en kunstner som har bidratt med frivillighet og dugnad for kunstformidlingens skyld. (Foto: Presse.)
Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), deler ut Oslo Opens hederspris til en kunstner som har bidratt med frivillighet og dugnad for kunstformidlingens skyld. (Foto: Presse.)
Janne Talstad har alltid ønsket «å gi noe tilbake til byen». Nå får hun selv hederspris med hilsen fra ordføreren.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo Opens hederspris til Janne Talstad.

– Årets hederpris går til en kunstner som har bidratt til å forme programmet til Oslo Open fra starten av. Janne Talstad har blant annet organisert en rekke gruppeutstillinger i atelierfelleskapene hun selv har vært del av, skriver styret i Oslo Open til Subjekt.

Kunstfestivalen Oslo Open har åpnet kunstneres atelierer opp for publikum siden år 2000. På den måten har de gitt publikum innblikk i hvordan kunsten skapes, gjennom personlige møter mellom skapere og nysgjerrige på nettopp atelieret.

Arrangementet har vært tuftet på blant annet frivillighet fra kunstnere og kulturarbeidere, og da er det kanskje ikke så rart at Oslo Open ønsker å hedre noen av sine egne bidragsytere. I år har juryen nominert de fem kunstnerne som har bidratt til Oslo Open flest ganger.

De fem nominerte – Ellen Grieg, Hanne Ekkeren, Manfred Oberbauer, Stig Marlon Weston og Janne Talstad – har alle sammen deltatt på Oslo Open i elleve utgaver. Det siste strået trakk Janne Talstad, noe juryen blant annet begrunner slik:

Annonse

– Med en uovertruffen stå-på-kraft og gjennomføringsevne har Talstad skapt en plattform for videokunstnere som over tid har blitt til en institusjon i seg selv, skriver Oslo Opens styre og jury i juryens begrunnelse.

Fotograf og billedkunstner Janne Talstad mottar Oslo Opens hederspris for utallige dugnadstimer i arbeidet for formidlingen av kunsten fra eget atelier. (Foto: Kristian Skylstad.)

Hilsen ordføreren

I Oslo Opens egne katalog uttaler kunstneren at drivkraften hennes er «felleskapet og nettopp det å gi noe tilbake til byen». I dag er det byen, ved orfører Marianne Borgen, som hedrer Janne Talstad.

– I 20 år har Oslo Open organisert det slik at kunstnere i hele Oslo har åpnet sine atelierer og vist fram kunsten sin og hvordan kunsten blir til. De har skapt kontaktflater, diskutert kunst og kunstens betydning for byen, sier ordføreren, og fortsetter:

– Derfor er det en stor glede for meg å dele ut Oslo opens hederspris 2020 i dag.

Borgen poengterer også rausheten som ligger bak dugnadstimene:

– Kunstnerne har åpnet sine atelierer for byens innnbyggere, og dermed formidlet både sitt eget kunstnerskap og viktigheten av kunstneres arbeid for byen vår. Det ligger en raushet i dette, sier ordfører Marianne Borgen, før hun røper vinneren.

Marianne Zamecznik er daglig leder i Oslo Open. (Foto: Presse.)

Avlyst festival

Under helgen 18. og 19. april skulle over 400 kunstnere etter planen åpne sine verksteder, studioer og atelierer opp, slik at publikum kunne bli bedre kjent med stedene hvor kunsten skapes. Men på grunn av koronasituasjonen, ble årets utgave brått avlyst.

– At Oslo Open blir avlyst er en historisk hendelse i seg selv, sa daglig leder i Oslo Open, Marianne Zamecznik, til Subjekt i forbindelse med avlysningen.

I år hadde de satt av ekstra tid og penger til å markere jubileet. Blant annet har de laget et egen tidslinje, hvor festivalens viktigste hendelser oppsummeres skjematisk.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar