Raphåp med ny låt

Undergrunn: – Regjeringen bør ta seg sammen og pæse lånekasselægsa våre

17-åringene i Undergrunn omsetter frustrasjon til inspirasjon med ny og smittsom korona-banger. (Foto: Presse.)
17-åringene i Undergrunn omsetter frustrasjon til inspirasjon med ny og smittsom korona-banger. (Foto: Presse.)
De som savner normale dager med «klikken sin» og hasj til «100-pris» har fått sommerlåten sin.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Undergrunn er ute med ny låt.

Fretex, Plaza, Loverboy, Rik Pappa, UG Pus og UG Marstein.

Nei, det er ikke profilnavn fra Fortnite, men aliasene til rapperne bak Undergrunn. Østkantsrapperne som satte fyr på Subjektprisen i 2018, og som posisjonerer seg med stadig større «clout» i den norske rapsfæren, med blant annet imponerende freestyles i hiphop-magasinet YLTV, om ikke låter som stadig overgår gruppens tidligere utgivelser.

Nå er de ute med ny låt, og tidsriktig nok handler den om livet i isolasjon og karantene. «Savner min klikk» ble sluppet i dag.

– Hvordan går det?

Annonse

– Jo, hva kan vi si? Det fyres og dyres. Kvalbiff til middag, som vanlig, svarer de samlet i en e-post til Subjekt.

– Hvordan synes dere Regjeringen håndterer den vanskeligstilte musikkbransjen?

– Regjeringen burde ta seg sammen og pæse lånekasselæga våre. Som sagt er det ikke lenger 100-pris [på hasj, red. anm.]

«Karantene gjør meg gal», rapper Undergrunn i sin nye låt. (Foto: Presse.)

Tar pulsen på krisen

Som for de fleste andre nordmenn, så har ikke separasjonen som følge av koronapandemien vært helt uproblematisk for de unge rapperne. Likevel har de satt seg ned, hver for seg, og fått utløp for den indre trangen til å uttrykke seg gjennom teknologien som tillater det. Resultatet er en låt som speiler samfunnet, og som frivillig eller ei poengterer minst to påfallende samfunnsproblemer i korona-limboen.

Det første – og kanskje mest innlysende – er utfordringen vi som en utpreget sosial art er i møte med karantene og påbud om «social distancing»: «Karantene gjør meg gal, bare la meg se en bro» og «Savner min klikk, isolert gjør en kar sinnssyk» er bare noen av verselinjene som setter fingeren godt plantet på samfunnets puls.

De har forskningen med seg. Flere studier konkluderer med økt angst hos de som er lenge i karantene. Det skriver Forskning.no. Sinne, depresjon og søvnmangel er også mulige symptomer. Visse effekter kan også vedvare selv etter karantenetiden er brutt. En såkalt unnvikelsesoppførsel.

Undergrunn-rapper UG Marstein på sykkelen. Han savner klikken sin. Og et normalt rusmarked, om så for sine «brødre» som røyker hasj. (Foto: Privat.)

Tenker på de som rammes av hasjtørken

Med sin nye låt tar Undergrunn bladet fra munnen og ordlegger bekymringer mange kanskje ser på som banaliteter. Undergrunn mener derimot fokuset er nødvendig for at samfunnet skal gå tilbake til normalen.

For det er ikke bare klikken de savner. En vesentlig del av teksten på «Savner min klikk» handler om hasj. Med verselinjer som «Mine planter gjør meg glad» og «Savner min Afghanistan» belyser ungkarene et annet samfunnsproblem: Hvordan korona-krisen har påvirket Oslos rusmiljø.

–  Vi savner 100-pris, gjentar de.

Flere overskrifter advarer mot hasjtørken i hovedstaden, og de skyhøye prisene på den rusen som er å få tak i. Om så for sine «brødre» som puffer. Undergrunn ønsker nemlig også å belyse kvaliteten på dopet som er tilgjengelig: Hasj av ukjent opprinnelse og med potensielt farlige tilsetningsstoffer inntar gatene i brukernes mer eller mindre desperate behov. Desperasjonen hos de som bruker hasj til selvmedisinering kan dessuten føre til at de tyr til tyngre stoffer, stoffer som er langt mer helseskadelige og som videre kan tvinge brukere inn i kriminelle miljøer.

Undergrunn representerer østkanten fra Tøyen, Kampen og Gamle Oslo. (Foto: Presse.)

På en svensk bølge

– Hvilken låter bør man spille, når man savner klikken sin, ja, bortsett fra «Savner min klikk»?

– «Guccigang».

– Hva skal dere gjøre i sommer, nå som det blir vanskelig å holde konserter?

– Holde konserter. Få opp immuniteten blant trapniowsa. Alle er jo på den svenske waven allerede, så.

Så snart de får muligheten, skal de samle klikken og gjøre det de er best til:

Dra ut i Norges land og spre budskapet om trappen.

Hør låten «Savner min klikk» her:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar