Erna er ikke rasist

Ikke tolk Erna Solberg i verste mening. Bli heller sint på tallene

Espen Goffeng er en norsk universitetslektor, forfatter, skribent og podkaster. Han har vært ansatt som lektor ved Universitetet i Oslo, gitt ut bøkene «Dødelig farvann» (2010) og «Vikeplikt for høyre» (2017) og driver podkasten Goffeng på leting. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Espen Goffeng er en norsk universitetslektor, forfatter, skribent og podkaster. Han har vært ansatt som lektor ved Universitetet i Oslo, gitt ut bøkene «Dødelig farvann» (2010) og «Vikeplikt for høyre» (2017) og driver podkasten Goffeng på leting. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix.)
Det ligger tall bak Erna Solbergs umusikalske uttalelse. Så hvis du vil bli sint, bli sint på tallene, skriver Espen Goffeng.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Solberg møtte hard kritikk for å ha uttalt at «politiet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet». Hun har senere korrigert ordlyden i sitatet til «blant annet fordi de har vært overrepresentert på kriminalitetsstatistikken.»

«Erna er rasist.» «Erna er rasistisk.» «Erna har sagt noe rasistisk.»

«Erna støtter rasitiske mordere.» «Erna støtter et rasistisk regime.»

Dette er bare et lite utvalg fra en kort tur nedover Facebook-feeden min.

Må jeg få innvende: «Jeg ville ikke valgt de ordene»?

Annonse

Etter at Erna Solberg uttalte seg om minoriteter og kriminalitet i USA, har jakten vært i gang. Det er kappløp om å være sjokkert i størst mengde.

Nå kaller hun sin første uttalelse for dårlig, men det ligger noe i det hun i utgangspunktet sa, og i den korrigerte versjonen hun fortsatt står ved.

Bli sint på tallene

Selvskading, here I come: Her er to små opplysninger satt sammen.

1) Som ung, ikke-hvit mann, er det 2,5 ganger større sannsynlighet for at du blir skutt av politiet.

2) Som ung, ikke-hvit mann, er det ni ganger mer sannsynlig at du vil utføre drap, enn om du er ung hvit mann.

Beklager, men det er bare tallene. Det er ikke noe «jeg påstår». Så vil du bli sint, bli sint på tallene.

Vær ærlig

Før du likevel blir sint på meg: Nå kan du late som om det bare er du og jeg i rommet. Du sitter ikke bak tastaturet ditt. Vi står ansikt til ansikt, bare vi to, og prater om dette med en kopp kaffe i hånda.

Så sier jeg til deg at tallene nok har ganske mye å gjøre med hvem som havner i harde konfrontasjoner med politiet og ikke. Og spiller nok litt inn på reaksjonsmønsteret også. Hva svarer du meg da?

Lat som om ingen hører det du svarer, og svar helt ærlig. Uansett hvor vondt det gjør. «Nei, det betyr ingenting?»

Du forstår absolutt ingenting av hva Erna mente?

La oss se hvor langt integriteten din strekker seg, når du svarer på en slik helt åpenbar selvfølge. Og så sammenligner du dette med hvordan du reagerer på Facebook, foran flokken. Tør du å være ærlig, også når folk ser på deg?

Pust rolig

Forøvrig: Når man bare gjør en ren opptelling, så viser det seg at hvem som blir skutt av hvem, når (det fullstendig uholdbart voldelige amerikanske) politiet er involvert, ikke har noen ting med hudfarge å gjøre.

Er du hvit eller ikke, så påvirker ikke det sannsynligheten for om du blir skutt og drept av en politimann som er hvit eller ikke.

Noen undersøkelser viser at du som ikke-hvit og blir skutt av politiet, så er det litt mer sannsynlig at du blir skutt av en politimann som også er ikke-hvit.

Det er jo slik det foregår generelt der borte i landet. Hvite dreper hvite, og ikke-hvite dreper ikke-hvite. Er du ikke-hvit og blir drept, så er det 93 prosents sjanse for at du blir drept av noen andre som ikke er hvit.

Dårlig, men viktig timing

Jeg vet at dette passer veldig dårlig å opplyse om akkurat nå. At faktiske tall ikke er bra når det brenner som verst. Men jeg ville ikke turt å skrive dette, med mindre jeg også så det som skjer i den andre retningen. Når hjørnetennene er ute, og det drypper av dem.

Så igjen: Bli sint på tallene! Det er dette tallene viser.

Rasisme er en del av alt dette. Det er en del av flere deler. Men man leter bedre etter den i stammen. Politibrutalitet foregår faktisk helt ytterst på grenen.

Jeg er mildt sagt lite imponert over hvordan Erna sa dette. Men fy, så lite imponert jeg er over oss alle, når vi oppfører oss sånn.

Når vi, voksne folk, later som om vi ikke forstår. Det er ikke langt mellom «oss» og de ivrigste Trumpere, når vi setter tennene i rått kjøtt. Det er bare å legge fra seg ærligheten sin.

Nå har jeg vært kontroversiell nok.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar