Den nye utstillingen på Nasjonalmuseet – arkitektur viser nyinnkjøpte arbeider og består av hele 130 verk. (Foto: Presse.)
Vernissageguiden

Disse utstillingene i Oslo bør du få med deg akkurat nå

Grensesprengende gruppeutstilling og nyskapende samlingsutstilling er noe av det man kan oppleve i Oslo om dagen. Vernissageguiden anbefaler fem utstillinger du bør se.
Saken er Subjekts kunstredaksjon gir deg et kvalitativt utvalg av de beste utstillingene.

Vi går sakte, men sikkert mot mer normale tilstander, noe som også reflekterer kunstfeltet. Stadig åpner det nye utstillinger, og flere visningsrom som har måttet utsette utstillinger til høsten, har valgt å lage egne korona-spesialer, hvor de viser sine egne kunstnere representert ved galleriet.

Det er riktignok fortsatt ikke noe poeng i å oppfordre til folkefulle åpninger, derfor har vi heller gjort et utvalg av både nyåpnede utstillinger og utstillinger som har stått en stund allerede, men som bør besøkes.

Blant annet kan du oppleve en eksplosjon av en gruppeutstilling på Kunsthall Oslo, eller noe så sjeldent som «en frisk samlingsutstilling» på Nasjonalmuseet.

Gå heller ikke glipp av Boa, UKS og OSL contemporary sine utstillinger!

Gruppeutstillingen «Et kollektivt kaosmos» består av hele 30 kunstnerskap. (Foto: Kunsthall Oslo.)

Et vakker kaos

«Et kollektivt kaosmos» på Kunsthall Oslo står fram til 16. august i Rostockgata 2. 

«Kunsthall Oslo gir blaffen i reglene. Resultatet er rimelig fantastisk». Slik beskrev Subjekts anmelder den nye utstillingen «Et kollektivt kaosmos» på Kunsthall Oslo i Bjørvika, som åpnet fredag 19. juni.

Utstillingen er en del av kunsthallens fokus på kunstnerdrevne initiativer, og denne gangen er det kunstnerne Ida Madsen Følling og Markus Li Stenstrud som har produsert gruppeutstillingen som består av hele 30 kunstnerskap.

Utstillingen kan ses på som en totalinstallasjon; her finner du ingen verkslister. Invitasjonene til kunstnerne ble gitt uten instrukser, og det hele er inspirert av begrepet «kaosmos», som blir brukt for å beskrive kunstnerens evne til å «gi det kaotiske en retning, en form, en mening.»

Les mer her.

Den nye utstillingen på Nasjonalmuseet – arkitektur består av hele 130 verk (Foto: Presse.)

En frisk samlingsutstilling

«En samling blir til. Kunst – arkitektur – design» på Nasjonalmuseet står fram til 11. oktober i Banplassen 3.

Nasjonalmuseet – arkitektur åpnet nylig en ny samlingsutstilling, som sikter på å vise transparens i sine egne samlingsmetoder. Også denne fikk god omtale i Subjekt, og vår anmelder kalte prosjektet for vellykket både som idé og som i utstilling.

I utstillingen blir vi presentert for 130 nye innkjøp som omfatter maleri, skulptur, grafikk, kunsthåndverk og design, og blant disse finner vi nye stjerneskudd som Maria Pasanau, Ahmed Umar og Frida Orupabo.

Les mer her.

Line Bøhmer Løkken (1970) bor og arbeider i Oslo, og jobber hovedsakelig med fotografi. Tematisk har hun vært interessert i å undersøke hvordan vi relaterer til og opplever ulike steder. (Foto: Boa.)

Om den kroppslige kunnskapen

«Å begripe – To Grasp» av Line Bøhmer Løkken på Boa står fram til 28. juni i Rådhusgata 19.

I Boa sin nye utstilling kan man oppleve Line Bøhmer Løkken sine verk som tar utgangspunkt i hånden og det manuelle arbeidet. Totalt består utstillingen av tre ulike prosjekter, som vises i hele galleriet.

Blant annet finner vi fotografier av en mann som baker lefse og flatbrød, samt et lydverk basert på samtaler mellom henne og faren hennes som hele livet har jobbet med praktisk arbeid.

Les mer her.

Eli Maria Lundgaard er fra Trondheim, men bor og arbeider i Sverige. (Foto: Vegard Kleven.)

Nærbilder av naturen

«A Home for Occupants» av Eli Maria Lundgaard» på UKS står fram til 23. august i St. Olavs gate 3.

På UKS vises Eli Maria Lundgaard sine arbeider, som har fått boltre seg i hele lokalet. Gulvet er dekket med utallige små arbeider som minner om levende vesener som kryper rundt. Gjennom udekte vinduer inviterer de små figurene tilfeldige forbipasserende til å stoppe opp.

Utstillingen består også av en helt ny film av Lundgaard, som har gitt utstillingens tittel: «A Home for Occupants». Her hører vi et lydspor som diskuterer tanker om kroppens iboende tilstand av transformasjon og forfall.

Vanessa Baird er representert med 44 tegninger i utstillingen «There is no place like home» på OSL contemporary. (Foto: Øystein Thorvaldsen.)

Korona-løsning

«There is no place like home» på OSL contemporary står fram til 15. august i Haxthausen gate 3.

Som følge av korona-situasjonen har OSL contemporary – som så mange andre  – sett seg nødt til å utsette to utstillinger denne våren. Under tittelen «There is no place like home» har de heller laget en tredelt utstillingsserie som feirer de representerte kunstnerne på galleriet, som også viser nye arbeider bestående av maleri, tegning, fotografi og skulptur, i tillegg til at den presenterer pågående prosjekter.

Blant utstillerne finner vi navn som Ask Bjørlo, Ane Graff, Aase Texmon Rygh og Vanessa Baird.

Les mer her.