Jan Bøhler (Ap) under den muntlige spørretimen på Stortinget. Lørdag ble det kjent at Ap-politikeren ikke stiller til gjenvalg. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.)
Folkets representant

Det er tragisk at norsk politikk risikerer å miste en av sine beste folkevalgte

Jan Bøhler er en politiker av en utdøende rase i en tid hvor stadig flere av de som skal representere folket pakker budskapet sitt inn tåkete floskler, skriver Morten Guldberg.
Saken er Jan Bøhler (Ap) stiller ikke til gjenvalg på Stortinget.

Lørdag 4. juli la Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, ut nyheten på sin Facebook-profil. Den ikke kan betegnes som annet enn et sjokk i det politiske Norge.

Etter å ha vært nominert enstemmig til Stortinget i fire perioder opplyser han nå at han ikke vil stille til valg for Ap i 2021. Dette skyldes ikke at han har gått lei av politikken eller mistet sitt unike engasjement, tvert imot, men er et resultat av det han kaller «interne stridigheter og anonyme operasjoner».

At Ap mister et av sine største talent over noe slikt bør ansees som en tragedie for partiet, men vel så tragisk er det er norsk politikk risikerer å miste en av sine beste folkevalgte.

En hederskar

Jan Bøhler er en hederskar, som med rak rygg og tydelig stemme har tatt opp flere av våre dagers viktigste temaer. Uredd for kontroverser og med en en forbilledlig prinsippfasthet i bunn. Klar i tanke, og klar i tale.

Personlig har jeg aldri stemt Ap, men Bøhler er en av de som ved flere korsveier har fått meg til å sterkt vurdere det. Hadde partiet innsett hvilken velgermagnet de har i ham, og gitt ham en mer fremskutt posisjon, er det langt ifra utenkelig at det hadde blitt Arbeiderpartimann av meg.

Dessverre har ikke dette skjedd, og jeg er nok langt fra den eneste velgeren de har mistet på dette. Når man ser på utviklingen partiet har gjennomgått på meningsmålingene, er det mye som tyder på marginaliseringen av stemmer som Jan Bøhler sin har vært en katastrofe for partiet.

Jan Bøhler er noe så sjeldent som en politiker som har hjertet utenpå skjorten, og så mye genuint engasjement for lokalmiljøet sitt at han ikke greier å legge skjul på det. En utdøende rase i en tid hvor stadig flere av de som skal representere folket pakker budskapet sitt inn i stadig mer tåkete floskler. Eller bruker betydelige beløp på konsulenttjenester for å forsikre seg om at ingen formuleringer velges tilfeldig. Da er noen som snakker på en folkelig og ikke minst forståelig måte en dyrebar vare.

Tar tak i det vanskelige

I spørsmål om blant annet sosial kontroll, utenforskap, integrering, æreskultur, ungdomskriminalitet og hvordan bygge sterke og velfungerende lokalsamfunn har Bøhler vært kanskje den beste man kan lytte til. Dette er samtidig noen av de mer ømfintlige temaene man kan ta opp i våre dager, så det å gå inn i dem har nødvendigvis også medført noen kontroverser. Men det er dette man forventer av politikerne; at de ikke skal skygge unna de mest krevende feltene, men bretter opp ermene og tar tak i det som må tas tak i.

Jan Bøhlers verdigrunnlag er på mange måter ikke bare en rettesnor for hvordan en helstøpt politiker bør opptre, men en inspirasjonskilde for oss alle. Og for vår alles del må man bare håpe dette ikke blir det siste vi ser til ham på den rikspolitiske scenen.

2.500 på under et døgn

Men ikke bare ta mitt ord for det. Her er noen av tilbakemeldingene (anonymisert) fra støttegruppen som på under et døgn har fått 2.500 medlemmer:

«Jan Bøhler er den siste autentiske arbeideren i AP. Hadde de hatt flere ildsjeler som Bøhler er det ikke umulig at min stemme hadde gått til dem.»

«Jan Bøhler representerer de kvaliteter flere av oss medlemmer ikke lenger kan se i partiet. Han er en ærlig politiker, er ute blant folk flest, møter også de som sitter nederst ved bordet. En representant som peker på og kommer med forslag til gode løsninger for folk flest. Han er en av de få i partiet som kjenner begrepet fagpolitikk. Han er ærlig og får begrepet solidaritet til å være mer enn en floskel.

For eksempel Jan Bøhler sitt syn på det politiske virke som en ombuds-rolle. Dette er blitt påpekt flere ganger i intervjuer, og er noe andre politikere bør ta til seg. Her ser jeg på politikere fra alle partier som fremstår på et helt annet sett.

Bøhler er en samlende figur. Ikke fordi han vil fremstå som et skinnende fyrtårn nødvendigvis, men fordi han på en ujålete måte interesserer seg for andre. Igjen og igjen.»

«Man trenger slett ikke stemme Ap for å forstå at Norge trenger en politiker som Jan Bøhler. Hvis man har det norske folks vé og vel i tankene, så vet man at vi trenger Jan Bøhler på Stortinget.»

«Håper virkelig vi klarer å få Jan til å ta en periode til. Oslo trenger hans engasjement og kunnskap.»

Sånn kunne jeg fortsatt en god, god stund. Og dette sier alt om at Bøhlers engasjement også skaper engasjement blant andre. Noe som ikke bare kan konverteres til stemmer på valgdagen, men også noe som bidrar til å skape et bedre samfunn for oss alle.