Ettersom at de fleste ser seg nødt til å holde seg innenfor norskegrensa denne sommeren, er det kanskje viktigere en noen gang tidligere å orientere seg om de kulturtilbudene vi har her til lands.
Og for deg som ikke skal til Lofoten i sommer, men heller satser på en «storby»-ferie i egen hovedstad, kan det være nyttig å vite at flere av Oslos kunstinstitusjoner holder åpen gjennom hele sommeren. Enda bedre er det at utstillingene de huser virkelig er verdt turen.
Blant annet viser Nasjonalmuseet – arkitektur en fantastisk samlingsutstilling som viser alt fra nærmere 500 år gammelt verk til nyinnkjøpte arbeider av noen av Norges fremste kunstspirer, og Kunsthall Oslo bidrar med et organisk kaos midt i sterile Bjørvika med utstillingen «Et kollektivt kaosmos».
Også Kunstnernes hus, Astrup Fearnley-museet og Henie Onstad kunstsenter viser storslåtte utstillinger man burde få med seg.
Her er fem utstillinger som passer til både til sol- og regnværsdager!

Storslått 90-årsfeiring
«Fadlabi – Kunstnernes hus 90 år» står fram til 23. august i Wergelandsveien 17.
Kunstnernes hus fyller 90 år i år, og i den anledning presenterer de en tidslinje av stedets historie, satt i dialog med et monumentalt verk av kunstneren Cassius Fadlabi. Her har kunstneren – i kjent stil – laget et fargerikt gulvmaleri som er inspirert av Per Krohg-maleriet som dekker taket på Kunstnernes hus.
I tillegg har det blitt gjort et skikkelig dypdykk i NRKs videomateriale som viser dekningen av visningsrommet gjennom tiårene. Her får du både et inngående innblikk i et Oslos mest etablerte visningsrom, og herlige snutter med forvirrede og småsjokkerte NRK-reportere i møte med samtidskunst back in the days.
Les mer her.

En frisk samlingsutstilling
«En samling blir til. Kunst – arkitektur – design» på Nasjonalmuseet står fram til 11. oktober i Banplassen 3.
«Noe så sjeldent som en frisk samlingsutstilling» beskrev vår anmelder Nasjonalmuseet – arkitektur sin nye samlingsutstilling som.
Den sikter på å vise transparens i sine egne samlingsmetoder, og vår anmelder kalte prosjektet for vellykket både som idé og som i utstilling.
I utstillingen blir vi presentert for 130 nye innkjøp som omfatter maleri, skulptur, grafikk, kunsthåndverk og design, og blant disse finner vi nye stjerneskudd som Maria Pasanau, Ahmed Umar og Frida Orupabo.
Les mer her.

Et vakker kaos
«Et kollektivt kaosmos» på Kunsthall Oslo står fram til 16. august i Rostockgata 2.
Det har naturlig nok vært et labert år for kunstverden, som har resultert i både avlyste og utsatte utstillinger. Heldigvis ble «Et kollektivt kaosmos» på Kunsthall Oslo gjennomført, som ligger an til å bli et av årets beste utstillinger.
«Kunsthall Oslo gir blaffen i reglene. Resultatet er rimelig fantastisk». Slik beskrev Subjekts anmelder den. Har man enda ikke tatt turen innom det nye Deikmanske, har man altså her enda en grunn til å dra seg ned til Bjørvikas sterile lomme.
Utstillingen er en del av kunsthallens fokus på kunstnerdrevne initiativer, og denne gangen er det kunstnerne Ida Madsen Følling og Markus Li Stenstrud som har produsert gruppeutstillingen som består av hele 30 kunstnerskap.
Utstillingen kan ses på som en totalinstallasjon; her finner du ingen verkslister. Invitasjonene til kunstnerne ble gitt uten instrukser, og det hele er inspirert av begrepet «kaosmos», som blir brukt for å beskrive kunstnerens evne til å «gi det kaotiske en retning, en form, en mening.»
Les mer her.

En utstilling du må se
«Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst» på Astrup Fearnley-museet står fram til 9. september i Strandpromenaden 2.
«Alpha Crucis – Afrikansk samtidskunst» på Astrup Fearnley-museet har allerede stått en god stund, men ble som de fleste andre utstillinger stengt ned som følge av smittevernshensyn. Fikk du ikke utstillingen med deg da den åpnet, er altså sommeren en perfekt anledning. Det er på denne tiden av året arkitektuperlen av et museum får vist seg fra sin beste side.
Utstillingen sikter på å vise originaliteten og mangfoldet blant kunstnere som arbeider i Afrika, sør for Sahara, og viser 17 kunstnere fra syv forskjellige land. Utstillingen utgjør siste kapittel i utstillingsserien som tidligere direktør Gunnar B. Kvaran startet i 2005. Med kunstnere fra ulike generasjoner som benytter seg av ulike praksiser, er utstillingen en mangfoldig utstilling hva gjelder materialer, teknikker og fortellinger.
Les mer her.

En reise med kunsten
«En heftig opplevelse for et ungt sinn» på Henie Onstad kunstsenter står fram til 3. april 2023 i Sonja Henies vei 31.
Henie Onstad kunstsenter sin sommerutstillingen er en nokså personlig samleutstilling kuratert av den norske kunstneren Elise Storsveen. Utstillingen kan ses på som et autobiografisk dypdykk i kuratorens eget liv med kunsten.
Utstillingen bærer tittelen «En heftig opplevelse for et ungt sinn» , og omfatter maleri, skulptur, fotografi og tegning med fokus på nordisk etterkrigskunst.
«Henie Onstad kunstsenter trer ut av komfortsonen. Det er deilig å se», skrev Subjekts anmelder om utstillingen. Dette er altså en ypperlig anledning til å se kunstsenteret fra en litt annerledes side, kanskje kombinert med et bad på vakre Høvikodden. Hvis været tillater det.
Les mer her.